FOREX W DM PKO BP

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
oliwan
Uczestnik
Uczestnik

Re: FOREX W DM PKO BP

Nieprzeczytany post autor: oliwan »

real działał całkiem nieźle na danych, natomiast demo fatycznie im coś nie działa, bo dostałem maila że wyłączyli je przejściowo

-- 07 kwie 2016, 22:58 --

w sumie to muszę przyznać że jestem całkiem zadowolony z pko, pierwotnie miałem pewne zastrzeżenia ale spready chodzą nisko i stabilnie no i egzekucja jest ok, wydaje mi się że nie kombinują ale zobaczymy jak dalej

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

raposo pisze:Rozmawiałem właśnie z Panem z PKO BP, który powiedział bardzo ciekawą rzecz. Może kogoś jeszcze to zainteresuje zastanawiając się skąd te dobre spready.

Skąd PKO bierze płynność? Otóż dostarcza ją... sobie sam :). Z tego co zrozumiałem - z prawnego punktu widzenia PKO jest stroną transakcji ale z technicznego punktu widzenia nasze zlecenia idą najpierw do banku i ich systemu, a dopiero potem puszcza je dalej i rozlicza się już fizycznie 1:1 na rynku międzybankowym.

Dość innowacyjne rozwiązanie.
Dzisiaj też do mnie zadzwonił PAN z PKO w sprawie otwarcia konta forexowego. I gdy spytałem,że mają mizerie w przypadku egzotyków to powiedział, że dokonuja fizycznie zakupu waluty przy otwarciu pozycji. To może być wielką zaletą. Nie jakiś tam zapis oferowany przez inny bank a realna waluta danego kraju który zawsze jakąś wartość będzie posiadać. To tak jak przy zakupie akcji na giełdzie.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

To prawda, tyle, że kupują ją sami od siebie tak de facto :).

Nie mówię, że to źle czy dobrze ale na pewno bardzo nietypowo.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

oliwan
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: oliwan »

całkiem ciekawe jest to co piszecie, bo to by znaczyło że inwestor otrzymuje jakaś formę faktycznego dostępu do rynku międzybankowego

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nie wiem jak u innych brokerów, ale jest możliwość otwarcia pozycji np. 0,13 lota. Czyli o 0,01 można zwiększać pozycję. Przypominam, że najmniejszą wielkością pozycji jest 0,1 lota. Pierwszy raz się spotykam z taką możliwością doboru wolumenu. Jest to bardzo pomocne przy doborze wielkości pozycji przy stałym ryzyku dla konta i różnej wielkości SL. Jestem mile zaskoczony.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

mForex tak ma od dwóch lat ;). Wcześniej mieli mikroloty ale zrezygnowali z nich ustalając minimum na 0.1 ale dalej można przesuwać wolumen co 0.01. Ale nie jest to nic nowego, bo każdy broker z mikrolotami ma step 0.01 lota.
PKO zapewne zdecydowało się na taki ruch z identycznego powodu, co mForex... Te malutkie transakcje zazwyczaj są deficytowe i mogą służyć co najwyżej jako narzędzie marketingowe...

Ciekawe jest to, co ma m.in. Dukascopy, gdzie minimum wynosi 1000 jednostek (0.01 lota) ale można handlować nierównym wolumenem np. 12345 jednostkami (odpowiednik 0.12345 lota). Wręcz idealnie można dobrać sobie wolumen. To zapoczątkowała bodajże Oanda wiele lat temu :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Z dniem 30 września DM PKO wycofuje się z rynku forex. Czyżby "dobra zmiana"?

Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

Cblondyn pisze:Z dniem 30 września DM PKO wycofuje się z rynku forex. Czyżby "dobra zmiana"?
Pewnie za mało klientów było, za małe przychody lub nawet strata, więc podjęli decyzję o wycofaniu się.
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

30 września to termin wprowadzenia wytycznych KNF względem usług na rynku OTC.

Jak je przeczytali stwierdzili, że nie warta skórka wyprawki...

https://www.knf.gov.pl/Images/wytyczne% ... -43962.pdf

Awatar użytkownika
InterTraderDirect
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: InterTraderDirect »

Prawda jest taka, że market makerzy zepsuli polski rynek. Bonusy. Poślizgi. Rekwoty.Kwotowania z kosmosu. Teraz nawet uczciwy STP/ECN forex korzarzy się z hazardem. A to nie prawda. Dlatego PKO ucieka. Tak mało jest prawdziwych brokerów.

ODPOWIEDZ