Forex vs. Poker
Forex vs. Poker
Gram w Pokera od kilku lat i jestem na plusie, planuję zająć się Forexem. Poker i Forex uzupełniają się bo najlepsze dni dla Forexu są najgorszymi dla Pokera i odwrotnie więc można zajmować się i tym i tym.
Mam kilka pytań na początek
1) Relatywnie do Pokera czy na Forexie jest trudniej czy łatwiej?
2) W Pokera robi się coraz trudniej bo ludzie się uczą, czy Forex z biegiem czasu też robi się coraz trudniejszy?
3) W pokerze wyczekiwanie na okazję czasami trwa bardzo długo i jest to straszliwie nudne, czy zarabianie na Forexie też bywa nudne albo po pewnym czasie staje się nudne z powodu rutyny?
Mam kilka pytań na początek
1) Relatywnie do Pokera czy na Forexie jest trudniej czy łatwiej?
2) W Pokera robi się coraz trudniej bo ludzie się uczą, czy Forex z biegiem czasu też robi się coraz trudniejszy?
3) W pokerze wyczekiwanie na okazję czasami trwa bardzo długo i jest to straszliwie nudne, czy zarabianie na Forexie też bywa nudne albo po pewnym czasie staje się nudne z powodu rutyny?
1) Trudniej
2) Poziom jest taki sam, tylko (wg. mnie) Forex ewoluuje, czyli jest ciagle trudnej, bo skoro cos teraz dziala to nie znaczy ze za np. miesiac bedzie dzialac.
3) Tak, jest nudne.
Podsumowujac:
W pokerze masz sytuacje wejsciowa, i na podstawie tej sytuacji mozesz okreslic prawdopodobienstwo wygranej, czy podejmiesz to ryzyko + psychologia przeciwnikow, to inna historia.
Na forexie, masz sytuacje wejsciowa i nie potrafisz okreslic tego prawdopodobienstwa bezposrednio, jedynie "wymyslasz" sobie pewien system, ktory wg Ciebie "dziala" i grasz nim, tak jak w pokerze, ale musisz go modyfikowac aby dalej dzialal. Pomijam systemy uznaniowe ktore jak nazwa mowi sa uznaniowe.
Jesli chodzi o psychologie i tu i tu, trzeba miec "twarda d"
W skrocie... poker jest (jak dla mnie) dziesiatki razy latwiejszy.(Nie znaczy latwy
)
2) Poziom jest taki sam, tylko (wg. mnie) Forex ewoluuje, czyli jest ciagle trudnej, bo skoro cos teraz dziala to nie znaczy ze za np. miesiac bedzie dzialac.
3) Tak, jest nudne.
Podsumowujac:
W pokerze masz sytuacje wejsciowa, i na podstawie tej sytuacji mozesz okreslic prawdopodobienstwo wygranej, czy podejmiesz to ryzyko + psychologia przeciwnikow, to inna historia.
Na forexie, masz sytuacje wejsciowa i nie potrafisz okreslic tego prawdopodobienstwa bezposrednio, jedynie "wymyslasz" sobie pewien system, ktory wg Ciebie "dziala" i grasz nim, tak jak w pokerze, ale musisz go modyfikowac aby dalej dzialal. Pomijam systemy uznaniowe ktore jak nazwa mowi sa uznaniowe.
Jesli chodzi o psychologie i tu i tu, trzeba miec "twarda d"

W skrocie... poker jest (jak dla mnie) dziesiatki razy latwiejszy.(Nie znaczy latwy

- magictrader
- Pasjonat
Analogicznie jak w pokerze, otwarcie pozycji na FX jest jak powiedzenie "sprawdzam" w pokerze.
Nasza możliwa strata to to co już do puli wrzuciliśmy, czyli na fx stop loss. Jak się nie uda to gramy dalej w nowym rozdaniu.
Różnica tu jednak jest taka, że w pokerze wszystko zaczyna się od nowa, a na fx mamy ciągłość zdarzeń. Patrzymy dalej na ten sam wykres, co może powodować, nie do końca dobre w skutkach implikacje.
1) trudniej,
2) tu można się zastanowić, bo przecież ciągle dochodzą nowi niedoświadczeni gracze,
3) jest nudno, ile można pić tej kawy i jeść ciastek, czekając na odpowiedni układ rynku do trejdu ;-).
Nasza możliwa strata to to co już do puli wrzuciliśmy, czyli na fx stop loss. Jak się nie uda to gramy dalej w nowym rozdaniu.
Różnica tu jednak jest taka, że w pokerze wszystko zaczyna się od nowa, a na fx mamy ciągłość zdarzeń. Patrzymy dalej na ten sam wykres, co może powodować, nie do końca dobre w skutkach implikacje.
1) trudniej,
2) tu można się zastanowić, bo przecież ciągle dochodzą nowi niedoświadczeni gracze,
3) jest nudno, ile można pić tej kawy i jeść ciastek, czekając na odpowiedni układ rynku do trejdu ;-).
Tu nie do końca, czasami stop loss to za mało (luki cenowe w których SL nie jest gwarantowany)magictrader pisze:Nasza możliwa strata to to co już do puli wrzuciliśmy, czyli na fx stop loss.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Na Forexie nie jest tak nudno jak przy pokerze - dlaczego? Bo jeśli widzisz, że rynek nie daje możliwości wejścia - albo musisz zaczekać do danych - to włączasz sobie film na drugim kompie, albo czytasz książkę zerkając na drugi ekran.
Jeśli chodzi o porównanie to przeczytaj New Market Wizzards - tam jest wywiad z gościem, który przeszedł tą drogę.
Grałem w pokera - oczywiście nie na tyle długo (kilka miesięcy - średnie stawki - kilka k USD na koncie tylko internet) i ciężko to porównać.
Poker to troszkę mimo wszystko zabawa w porównaniu do rynków.
Doświadczenie z pokera na pewno Ci się przyda. Jeśli grałeś dłużej to wiesz, że najważniejsze to odpowiednie zarządzanie pieniędzmi. Bez tego nie ważne jak dobrym się jest i tak się wszystko straci.
Jeśli chodzi o porównanie to przeczytaj New Market Wizzards - tam jest wywiad z gościem, który przeszedł tą drogę.
Grałem w pokera - oczywiście nie na tyle długo (kilka miesięcy - średnie stawki - kilka k USD na koncie tylko internet) i ciężko to porównać.
Poker to troszkę mimo wszystko zabawa w porównaniu do rynków.
Doświadczenie z pokera na pewno Ci się przyda. Jeśli grałeś dłużej to wiesz, że najważniejsze to odpowiednie zarządzanie pieniędzmi. Bez tego nie ważne jak dobrym się jest i tak się wszystko straci.
- SzykownyJac
- Stały bywalec
- jasonbourne
- Pasjonat
Moim zdaniem, w pokera jest znacznie łatwiej zrobić 1000 USD ze 100 USD.robs pisze:1) Relatywnie do Pokera czy na Forexie jest trudniej czy łatwiej?
Na foreksie jest znacznie łatwiej ze 100000 USD zrobić kolejne 100000 USD.
A wszystkim, którzy przekonują, że poker jest łatwiejszy, proponuję zagrać, albo przynajmniej poobserwować grę w pokera na stołach z wpisowym powyżej 10000 USD.
A skąd taka teoria?robs pisze:Poker i Forex uzupełniają się bo najlepsze dni dla Forexu są najgorszymi dla Pokera i odwrotnie więc można zajmować się i tym i tym.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
- klonmarcin
- Maniak
Ostatnio, pod koniec tamtego roku, na eurosport był transmitowany turniej pokera we Francji (chyba), i to zrobiło na mnie wrażenie, także nie jest tak łatwo jak się niektórym wydaje.

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...