Forex vs. Poker

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Oj ludziska tutaj naprawde mozna sie duzo nauczyc!

Jason skrobnij wiecej na temat pokera. Grasz holdem?
Zrob osobny blog. Z mojej strony za Twoja fatyge przekopie cala piwnice i wysle pare fajnych materialow.

Pozdrawiam
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

jasonbourne pisze:A wszystkim, którzy przekonują, że poker jest łatwiejszy, proponuję zagrać, albo przynajmniej poobserwować grę w pokera na stołach z wpisowym powyżej 10000 USD.
Hm...nie mylic, slowa "latwiejszy" od "latwy" ;)

Oczywiste jest ze, aby w pokerze zarobic 10^n (gdzie n>3) robi sie coraz trudniej i rosnie wykladniczo ;) (ostatecznie maksymalna czolowka sklada sie z malej ilosci osob), na forexie, jest jedynie aspekt psychologiczny(a w pokerze psychologiczny, plus stopien trudnosci rosnie wraz ze stawka).
Ale to wszystko wynika ze skali (w mega uproszczeniu).

Ostatecznie i tu i tu jest pewnego rodzaju spread, i masz byc lepszy od tej "gorszej polowy" ;)
Jednak poker jest po prostu bardziej okreslony, kazdy wie ze majac 6 i 2(grajac w 10 osob) , raczej nie moze liczyc na wygrana (pomijam blef, bo na takim blefie na dluzsza mete sie nie pociagnie), na forexie nie jest to takie oczywiste...

W pokerze, masz wieksza "decyzyjnosc" mozesz wybrac stolik/graczy, jak pewne wiesz to tez jest wazne, jak widzisz ze sa tak samo "sprytni" jak Ty, zmieniszasz stolik i szukasz gdzie indziej frajerow, bo do tego sie sprowadza gra na poczatkowych etapach. (Mowiac poczatkowych nie mam na mysli ze siadasz do stolika i jestes twardy, prawdopodobienstwo musisz miec w jednym palcu, dla mnie wtedy jest poczatek, jesli mysli sie o tym powaznie).

Ostatecznie, znalem pare osob, ktore zaczynaly gre w pokera, nalezaly do tych bystrzejszych, troche poczytaly, nauczyly sie liczyc(tak pisze jak by to byl pryszcz, ale zdaje sobie sprawe ze to nie byl dzien, dwa) i do pewnego poziomu stawek, spokojnie dawaly sobie rade, nie mysle zeby myslaly o zawodowstwie, ale do dorobienia sobie wystarczalo. Znam tez "pare" osob, ktore "poczytaly" o forexie, analizie itp itd. i....juz nie mowie o dorobieniu sobie, ale mialy problem z wyjsciem na 0, wniosek jest prosty w pokerze masz mozliwosc szukania frajerow, na forexie tej mozliwosci nie ma, grasz od razu kontra rynek.

Podkresle jeszcze raz, nie mylic latwiejszy z latwy, bo poker to tez nie jest latwy kawalek chleba, ale coz nim jest jesli chodzi o zarabianie?.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Hikari pisze:Jason skrobnij wiecej na temat pokera.
Literatura na ten temat jest dość obszerna, choć wszystko po angielsku. Poza tym nigdy nie byłem jakimś wyjątkowo dobrym graczem, tyle że potrafiłem wygrywać i w dłuższym terminie zawsze na plus.
Hikari pisze:Grasz holdem?
Od dłuższego czasu nie gram w ogóle. Zajmuje to naprawdę sporo czasu, a powyżej pewnego poziomu trzeba już naprawdę dobrze grać, żeby ugrać cokolwiek. Zdecydowanie bardziej wolę Forex, z wielu względów, choćby podatkowo - legalnych.
robs pisze:Zakładam że najlepiej grać jak volume jest wysokie w obu przypadkach. Volume w pokerze jest najwyższe poza godzinami pracy i w dni wolne - dokładnie wtedy volume na forexie spada
Rzeczywiście, nie pomyślałem w ten sposób.
Ostatecznie, znalem pare osob, ktore zaczynaly gre w pokera, nalezaly do tych bystrzejszych, troche poczytaly, nauczyly sie liczyc(tak pisze jak by to byl pryszcz, ale zdaje sobie sprawe ze to nie byl dzien, dwa) i do pewnego poziomu stawek, spokojnie dawaly sobie rade, nie mysle zeby myslaly o zawodowstwie, ale do dorobienia sobie wystarczalo. Znam tez "pare" osob, ktore "poczytaly" o forexie, analizie itp itd. i....juz nie mowie o dorobieniu sobie, ale mialy problem z wyjsciem na 0, wniosek jest prosty w pokerze masz mozliwosc szukania frajerow, na forexie tej mozliwosci nie ma, grasz od razu kontra rynek.
Napisałeś to samo co ja, tylko inaczej. :lol:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

jasonbourne pisze:Napisałeś to samo co ja, tylko inaczej. Laughing
hehe, byc moze...

jasonbourne pisze:Od dłuższego czasu nie gram w ogóle. Zajmuje to naprawdę sporo czasu, a powyżej pewnego poziomu trzeba już naprawdę dobrze grać, żeby ugrać cokolwiek. Zdecydowanie bardziej wolę Forex, z wielu względów, choćby podatkowo - legalnych.
I tu sie zgadzam calkowicie, w przypadku, gier z limitem, do pewnych stawek, jest "stosunkowo latwo" , ale pozniej, jak by jakas bariera ;) ja sam nie ryzykowalem powyzej pewnych stawek, ale znam goscia, ktory zaczal gre od 1 $, dla zabawy, nie chce teraz zakolorowac, wiec nie podam kwoty, ale w ciagu 2-3 tygodni (tzn. nie od nauczenia sie gry w pokera, ale do tego 1$) mial juz spora kwote, wtedy genialnie wpadl na pomysl ze trzeba isc na szerokie wody, i .... MC w ciagu jednego dnia ;) , moze to zle zarzadzenie kapitalem :P

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Dzieki jasson za odpowiedz; ale , z tego co widze stajesz sie niepewnym.
Idz dalej i lup fx i kolesiow z pokera! Nie jest latwo!
Pozdrawiaki! i usciski dla wspanialych laseczek :D
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

podbijam temat :)
Jako poczatkuajcy trader i pokerzysta moim zdaniem na krotka mete latwiej cos wyciagnac z pokera(gram w texas holdem) opanowanie zasad i nauczenie sie podstawowych strategii to kwestia paru dni, potem(zalezy od Bankrolla) grajac na niskich lub srednich kwotach mozna sobie dorobic grajac z poczatkujacymi. Natomiast jesli chodzi o wyzsze stawki gra staje sie coraz trudniejsza bo im wieksza ilosc gotowki tym latwiej trafic na doswiadczonych pokerzystow. Z forexem moim najwiekszym problemem jest to, iz nawet stosujac podstawowe reguly i tak ciezko mi idzie :P

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

Jeżeli chodzi o pokera to jest tak:
Stosunkowo prosto jest dominować NL25, i wygrywać na NL50 (myślę że pół roku intensywnej nauki wystarczy) co daje już niezłą pensję w przypadku grania tych 100-120h/miesiąc. Natomiast żeby wygrywać bardzo dużą kasę (czyli być wygrywającym graczem NL200+) trzeba być już naprawdę baaaardzo dobrym pokerzystą .
Generalnie im większa kasa tym wyższy poziom graczy=>mniejszy edge nad przeciwnikami=> większa wariancja wyników => coraz bardziej ryta psycha

co do fx+ ... to wydaje mi się (bo ja zaczynam dopiero i jeszcze nawet nie wygrywam na demo) tutaj od razu jest trudno - a jak już zaczynasz wygrywać, to to czy to będą duże pieniądze czy małe mniej zależy od umiejętności a więcej od kapitału jakim dysponujesz...

podsumowując: bardzo dobrze budować kapitał od zera w pokera- jest dużo prościej zrobić ze 100$-10 000 $, ale jak już masz kapitał to żeby go mnożyć to już chyba łatwiej mimo wszystko na fx- tym bardziej że duże pieniądze trzeba jakoś udokumentować a w pokera tak prosto się nie da bo jak wiadomo w Polsce poker jest teraz nielegalny

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Re: Forex vs. Poker

Nieprzeczytany post autor: seba »

byl kiedys fajny temat na tym forum o pokerze ale widze ze chyba zaginal wiec pisze tu...
moje pytanie jest takie: "czy ktos wie jak aktualnie wygladaja kwestie prawne gry w pokera w internecie w naszym pieknym kraju na zagranicznych stronach - konkretniej w pokerstars"

ze w polsce grac na pieniadze nie mozna ze znajomymi to wiem...
ze w polsce nie mozna obstawiac przez internet meczow u zagranicznych bukmacherow to tez wiem...
ale jak wyglada kwestia pokera na stronach zagranicznych/unijnych
bo chyba jako mieszkancy EU mozemy grac na zagranicznych stronach i to jest w polsce nie opodatkowane i nie uregulowane wogole np:
http://www.wykop.pl/ramka/1139337/w-por ... -w-polsce/

za wszelkie info bez spamu bede bardzo wdzieczny
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

http://www.youtube.com/watch?v=BIo-2_vR ... re=related

Hehehe ;)

PS. Wybacz spam, dopiero teraz zobaczyłem, że wątek jest odgrzebany. Jeśli strona w UE działa legalnie, to moim skromnym zdaniem nie ma podstaw do odpowiedzialności. Prawo unijne zakazuje dyskryminacji przepływu usług i kapitału między krajami UE. Oczywiście przykładów łamania prawa przez Polskie władze jest mnóstwo, więc nawet jeśli mam rację, nie gwarantuje to, że unikniesz kłopotów... O ile ktoś w ogóle do tego dojdzie.

jordan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jordan »

Panowie zarówno poker jak i zakłady wzajemne są zakazane w Polsce jeśli firma nie ma zgody wydanej przez polski rząd. I z tego co udało mi się ustalić to liczy się fizyczna obecność gracza w kraju więc jeśli ktoś chce sobie pograć w pokera czy też obstawić jakiś mecz lub pohandlować na giełdzie betfair to pozostaje wyjazd do kraju gdzie jest to prawnie uregulowane w sposób korzystny dla graczy. Absurdem jest to, że jak już ktoś by się zdecydował na takie coś to nawet jak obstawi wynik to musi czekać na wynik w tym, że kraju.

ODPOWIEDZ