Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

MasterOfBlaster pisze:A na stronie, do której podał link MrYogi, jest odniesienie do artykułu "Istnieje Kościół Google"
Aby nie stracić tego co najważniejsze.....
Jest Sacrum Profanum należy to wyrażnie oddzielić...! tak samo jak jest anty debilizm i debilizm.....
Do rzeczy....chłopaki wykorzystały prawo do własnych celów.. i chwała im za to,a czy któryś z nich wierzył i w co wierzył... to jego prywatna sprawa i nam nic do tego..

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Heniek2x
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Heniek2x »

MrYogi pisze:Czy ktoś zna jakiś bank w USA ( poza HSBC ) który zakłada konta bankowe dla firmy z Delaware bez wizyty w USA ?
Spróbuj Citibank, albo pogadaj z agentami z LLC, niektórzy oferują założenie konta za ok. 700$, ale w jakim banku to nie wiem.

Co jest nie tak z HSBC? bo właśnie się zbieram, żeby w nim założyć konto.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Heniek2x pisze:
MrYogi pisze:Czy ktoś zna jakiś bank w USA ( poza HSBC ) który zakłada konta bankowe dla firmy z Delaware bez wizyty w USA ?
Spróbuj Citibank, albo pogadaj z agentami z LLC, niektórzy oferują założenie konta za ok. 700$, ale w jakim banku to nie wiem.

Co jest nie tak z HSBC? bo właśnie się zbieram, żeby w nim założyć konto.
HSBC jest ok, potrzebuje do czegoś innego
Z agentem rozmawiałem i normalnie takich kont nie zakłada :/

Ps. masz namiary do takiego agenta co zakłada za 700 USD ?
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

rexeternus
Bywalec
Bywalec

Idelana sytuacja, ale gdzie?

Nieprzeczytany post autor: rexeternus »

Teoretycznie da się nie płacić podatków, ale muszą być spełnione warunki:
1. Kraj który ma podpisaną z Polską umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z wykorzystaniem metody WYŁĄCZENIA Z PROGRESJĄ
2. W tym kraju spółka, my jako właściciele i/lub dyrektorzy
3. Brak podatków od dywidendy/wynagrodzenia dyrektora

Najistotniejszą rzeczą jest tu wyłączenie z progresją, które w szczególnym przypadku (dochody osiągnięte tylko w w/w kraju, brak dochodów w Polsce), pozwala nie płacić podatku i być czystym przed fiskusem, przynajmniej z tego co mi wiadomo.

Przychodzą mi do głowy jedynie spółki cypryjskie ale wiadomo są drogie, a poza tym żeby fiskus się nie czepiał w zarządzie musi być przewaga miejscowych dyrektorów - niby firmy pośredniczące twierdzą że wystarczy 1:1 (1 Cypryjczyk na 1 Polaka) ale w praktyce konieczność to 2:1. Poza tym gdzieś czytałem że wpływy z licencji itp. mogą stanowić max 50% dochodu spółki (ale mogę się mylić)

Jeśli ktoś wpadł może na jakiś inny trop będę wdzięczny za info

P.S.:
1.LTD + LLC wg mnie mało opłacalne
2.Cypr + LLC drogo i po co LLC skoro Cypr ma podpisane wszystkie potrzebne umowy międzynarodowe żeby się zmieścić
3. Seszele + LLC godne przemyślenia, tanio, ale przydałoby się sprawdzić czy USA nie ogranicza ruchów spółek z twardych rajów na swoim terenie

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

eee 100 razy powtarzać, tu nie chodzi o NIEPŁACENIE podatków, tylko o zoptymalizowanie go do takiego stopnia że zapłaci się go znacznie mniej.
Bo to znacząca różnica.
Drobna uwaga, nie piszcie " nie płacić podatków" bo odrazu US się do was dobierze.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

MrYogi pisze:Drobna uwaga, nie piszcie " nie płacić podatków
Dokładnie !!!.Ten temat nie dotyczy jak nie płacić podatków,ten temat dotyczy optymalizacji podatkowej.

rexeternus pisze:1.LTD + LLC wg mnie mało opłacalne
rexeternus pisze:3. Seszele + LLC godne przemyślenia, tanio, ale przydałoby się sprawdzić czy USA nie ogranicza ruchów spółek z twardych rajów na swoim terenie
Pomyliłeś pojęcia ponieważ to pk.1 i 3 znaczą to samo,a USA nie mają nic do rzeczy ponieważ ponieważ przeprowadzamy optymalizację z akumulacją kapitału....,jeżeli będziemy chcieli ściągnąć pieniądze na stałe np. do USA to na to są sposoby.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Polifazy
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Polifazy »

MrYogi pisze:
Jak założyć firmę w Delaware. Wersja dla osób które potrafią się same zaangażować a nie czekać na zbawienie.

Ps. Jest to wersja dla osoby grającej na FX ( można wykorzystać po swojemu jak komuś pasuje )
[....]
Dzieki wszystkim za przydatny watek. BTW jeden z agentow udostepnia publikacje zwiazana z tematem (90 stron w PDFie):

http://www.delawarebusinessincorporators.com/handbook

jeszcze nie wiem czy to waete cos bo dopiero przyszlo ale jak cos to podaje linka :)

PRzy okazji mam pare pytan do bardziej obeznanych z tematem:

- co warto "chciec" od agenta - w sensie jakie rzeczy ma dla nas zrobic zeby nie bylo kichy i LLC bylo jak trzeba? Troche jeszcze nie ogarniam np. na co de facto moze mi byc potrzebne np. Apostille (wydaje mi sie ze na nic)? Limited Nominee Service chyba musze chciec nie majac SSN?

- Ktos ma jakas sprawdzona umowe spolki LLC?

- niektorzy z agentow umieszczonych na http://corp.delaware.gov/agents/agts.shtml za oznaczeni gwiazdka. Ktos moze wie dlaczego?

- kazdy z agentow swoje oplaty oznacza "annual fee" wiec chyba roczny koszt to $250 ryczaltu + agent annual fee (poczatkowo mi sie wydawalo ze agent tylko na starcie potrzebny)?

- ceny za agenta roznia sie znacznie. od $50 do $250 rocznie. Korci najtanszy oczywiscie, niemniej moze jednak to zly pomysl?

- cos pominalem? :)

rexeternus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rexeternus »

Ok. Nie chodziło mi oczywiście o uchylanie się od płacenia podatków (co jest niezgodne z prawem) ale o idealną optymalizację czego wynikiem jest (zgodnie z prawem PL) brak konieczności płacenia czegokolwiek fiskusowi.

Pisząc LTD myślałem o spółce w UK

krafcio
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: krafcio »

Witam,

jak konkretnie wygląda kwestia płacenia podatków za dochody LLC z DE?
załóżmy, że zyski są tylko kapitałowe. Firma posiada 100 000 Euro, po roku z ducascopy wypłacam 150 000 euro. Zysk 50 000 EURO tj. około 200 000zł.
I od tego licze 40% ?? Czy tylko 19% (zyski kapitałowe?).

Druga historia:
Podobnie jak wyżej, firma ma 50 000 EURO dochodu, ale nie z zysków kapitałowych tylko z innych (np. usługi przez internet). O wtedy ile płacę podatku i w którym momencie (wyliczenie robić co miesiąc czy raz w roku?) I wtedy 40%?

Czy jeśli mam spółkę LCC to mogę trzymać pieniądze długo na kontach spółki i przesunąć w czasie płacenie podatku (np. reinwestować wszystko)?
Załóżmy, że spółka ma dochod, ale zawsze na koniec roku wszystko reinwestuję - wykazuje wtedy zerowy dochod i nie place podatku?!?

Jeszcze jeden pomysł: LCC może podpisać umowę pożyczkową (np. z osobą fizyczną, np. z właścicielem spółki). Pożyczki są nieoprocentowane, a umowa może być różna. Wtedy LCC nie ma dochodu (np. pożycza cały dochód) a osoba prywatna nie płaci podatku (bo pozyczka nieopodatkowana). Co wy na to?

Wszystko zależy od momentu, w którym należy się opodatkować, a pytanie brzmi - jaki to moment??

Poza tym czy możecie zacytować (albo jakiś link do zrodla [najlepiej z daleware.gov]) do kwestii (bo nie bardzo sam moge to znalezc): "dochod spolki jest od razu przypisywany wspolnikowi - osobie fizycznej" ??
--> ok, to już wiem, est to w tabelce tutaj:
http://revenue.delaware.gov/services/Bu ... _table.pdf

ps. skąd US wie, ze centrum moich interesow jest w polsce i ze spedzam tu wiecej niz 183 dni (bo obywatelstwo nie ma nic do tego).

Pozdrawiam

Dodano po 50 minutach:

sporo ciekawych faktów:
http://www.us-llc-for-non-residents-of- ... _delaware/

Dodano po 15 godzinach 9 minutach:

http://www.taxwaysoffshore.com/download ... pu_LLC.pdf
czy to oznacza, że przypadkiem trzeba się wysypać ze wszystkimi danymi, a więc te dane mogą trafić do naszego US?

Polifazy
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Polifazy »

krafcio pisze: http://www.taxwaysoffshore.com/download ... pu_LLC.pdf
czy to oznacza, że przypadkiem trzeba się wysypać ze wszystkimi danymi, a więc te dane mogą trafić do naszego US?
Z tego co czytalem zaden inny agent sie z nominee nie wycofal. Poza tym tu masz wspomnany formularz: http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f90221.pdf i tam napisano:

Who Must File this Report. Each United States person who has a financial interest in or signature or other authority over any foreign financial accounts, including bank, securities, or other types of financial accounts, in a foreign country, if the aggregate value of these financial accounts exceeds $10,000 at any time during the calendar year, must report that relationship each calendar year by filing this report with the Department of the Treasury on or before June 30, of the succeeding year.

i dalej:

United States Person. The term “United States person” means a citizen or resident of the United States, or a person in and doing business in the United States.

a skoro nie jestes "person in" (zakladajac ze dobrze rozumiem co to znaczy :) to sie nie lapeisz na definicje (bo tam dalej jest "and" a nie "or"). Wiec moje gdybanie "na czuja": jesli nie jestes "United States person" to chyba mozesz sie nie przejmowac?

PS: troche szkoda ze ten watek taki zdechl troche i ci co maja doswiadczenie w temacie maja co innego do roboty teraz :(

ODPOWIEDZ