Fibonacci Twoim przyjacielem jest i basta !

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

mohertrader pisze:Skoro fibo używa się o projekcji ceny w przyszłości w oparciu o samą cenę.
Nie rozumiem dlaczego do określenia domniemanego zakresu przyszłej ceny ,
używa się specyficznej operacji na cenie.Operacji która wygląda następująco bierzemy jednostkę czasu , następnie sprawdzamy cenę na początku i końcu. Następnie w formie wizualnej przedstawiamy te dane rysując prostokąt. Który ma odpowiedni kolor czerwony lub zielony, to jest nasze body świecy. Dobrze jeżeli cena nie wykracza poza ten prostokąt , wtedy wyrysowanie fibo wychodzi cacy. Bo cena zawiera się tylko w zakresie samego prostokąta. A co z sytuacją kiedy cena wystaje poza body świecy. Przecież wtedy określanie przyszłego potencjalnego TP w oparcie o fibo będzie operowaniem na wykrojonym (!!!) fragmencie z ceny. Co samo w sobie jest zaprzeczeniem samej idei projekcji cenowej.

Pozdrawiam
A dlaczego chcesz przyjmować do rozpięcia fibbo expansion określoną jednostkę czasu? Ja to robie na zakończonych już falach najczęściej na wyższych TFach, uwzgledniając zwykle sporą ilość świec. Cienie świec krańcowych najczęściej nie robią procentowo znacznej róznicy, więc zapewne obydwie metody mogą dawać zbliżone rezultaty (ja osobiscie rozpinam na HL a nie CC danej fali). Osobiście nigdy nie polegam na tylko jednym fibbo expansion, bo z doświadczenia wiem, że często dzaiałają naprzemiennie np. te rozpięte na poprzedniej fali podstawowej i te na fali korekcyjnej.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

dargoth pisze:A dlaczego chcesz przyjmować do rozpięcia fibbo expansion określoną jednostkę czasu?
Ja piszę tylko o tym że knot w świecy to też cena,
a sam korpus to tylko część ceny.

Pozdrawiam

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

chojnak pisze:Patrzę, patrzę i czasami aż nie chce mi się wierzyć jak to płynnie chodzi.
Jak się tak głębiej zastanowię to chyba nawet można to racjonalnie wytłumaczyć. Otóż jak nie ma w pobliżu wsparć i oporów wówczas popularnym narzędziem którego używają traderzy jest własnie zasięg Fibo i dzięki temu poziomy te działają - samo spełniające się proroctwo. :)

Awatar użytkownika
donny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: donny »

Używać fibo mozna na wiele sposobów. Ja to robię tak ale to kiedy ma sie odbic od danego wsparcia/oporu to juz inna kwestia ;)

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

Jak się tak głębiej zastanowię to chyba nawet można to racjonalnie wytłumaczyć
To samo dotyczy Pivot Point
mohertrader pisze:.Operacji która wygląda następująco bierzemy jednostkę czasu , następnie sprawdzamy cenę na początku i końcu. Następnie w formie wizualnej przedstawiamy te dane rysując prostokąt. Który ma odpowiedni kolor czerwony lub zielony, to jest nasze body świecy. Dobrze jeżeli cena nie wykracza poza ten prostokąt , wtedy wyrysowanie fibo wychodzi cacy.
A to jest bliższe Woodie Pivot Point
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

mohertrader pisze: Ja piszę tylko o tym że knot w świecy to też cena,
a sam korpus to tylko część ceny.
Dokładnie. Nie rozumiem pomijania knotów zarówno przy wyznaczania linii trendu jak i wsparć czy oporów.
Nie można wyznaczyć innego fibo w zależności od tego jakiego TF używamy - jak ktoś tu poprzednio sugerował. Przecież można używać nie tylko H1-H4 ale i M220 czy M135 - czy dla takich świec będziemy rysować dodatkowe fibo? Bzdura, rzecz jasna.

Zapominamy, że TF świecy jest parametrem subiektywnie wybranym - w przeciwieństwie do całego zakresu ruchu ceny, który można obiektywnie, jednoznacznie określić.

A co do skuteczności fibo to podzielam uwagi Tigera. Daleko tu do chirurgicznej precyzji - zawsze będzie jakieś fibo w pobliżu, jeśli tylko przyjmiemy jakiś filtr.
A jeśli nie fibo to R1 czy inne S2. Albo coś z Ganna.
Narysujmy odpowiednio dużo tego stuffu to od czegoś cena się odbije :)

pozdro
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

quapi pisze: A co do skuteczności fibo to podzielam uwagi Tigera. Daleko tu do chirurgicznej precyzji
Mam problem z braniem TP - po prostu często za wcześnie zamykam pozycje. Zamykanie 'pod fibo' pozwala mi odczuwać pewien komfort psychiczny, że brałem 'w sensownym zakresie potencjalnego ruchu' bo po zamknięciu pozycji na + faktycznie okazuje się, że był to całkiem dobry wybór.

Więc dla mnie jest to bardzo pomocne narzędzie, nawet jeśli mocno subiektywne (z knotkiem łapiemy czy bez...)

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Lubię wyznaczać Fibo żeby mieć jakiś dodatkowy powód do ejścia w trejd albo do realizacji TP.Nigdy bym nie grał na samo Fibo, nawet zagęszczone.
Rysowanie Fibo z pominięciem knotów do dla mie zupełny odjazd.

Prosze o wytłumaczenie na wizualnym przykładzie czym się różnią Fibo Expansions od Fibo Projections bo w sumie nie wiem co rysuję :D

Dodano po 3 minutach:
quapi pisze:Nie rozumiem pomijania knotów zarówno przy wyznaczania linii trendu jak i wsparć czy oporów.
Z tym SR to trochę mnie dziwi Twoja opinia. Jesteś przecież ZL trederem. Generalnie horyzontalne linie są wiarygodniejsze a część trejderów posługuje się wykresam linowym i mało ich obchodzą knoty.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

hmm...
to może i ja dodam kilka słów od Siebie tym bardziej, że lubię te kreski i dość namiętnie je stosuję.

Zauważyłem, że dość dobrym efektem jest skupienie się nad jednym konkretnym poziomem i szukanie okazji do takich zagrań. Pewnie nie zaprzeczycie, że cena bardzo często odbija się od poziomu 61 bądź 50. (Jakiś czas temu Darek (DaroManchester) prowadził dziennik w którym poszukiwał wejść na 61 i z całkiem niezłym skutkiem)

U mnie wygląda to tak, że skupiłem się nad poziomem 38 i staram się z nim grać. Dlaczego ?
To jest idealny poziom dla korekty w mocnym trendzie i takich setup'ów wyszukuję. Szukam silnego trendu wyznaczam fibo, dorzucam średnią 50 na M5/M15 i jazda. Co do TP to różnie, albo zewnętrze fibo 61-100 bądź patrzę na wyższe TF gdzie znajduję się jakiś SR.

pozdrawiam,
TeXs

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

TeXs pisze: U mnie wygląda to tak, że skupiłem się nad poziomem 38 i staram się z nim grać. Dlaczego ?
To jest idealny poziom dla korekty w mocnym trendzie i takich setup'ów wyszukuję
Tak samo to widzę :clap:
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

ODPOWIEDZ