Serwis Forex-nawigator.biz korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [Zamknij tą informację]

Dzisiaj jest 20 mar 2019, 19:16    



Farma robotów

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

-rookie-

Maniak

Maniak

  • Posty: 2421
  • Rejestracja: 13 kwie 2015, 18:00

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post31 maja 2018, 19:40

PaulGilbert pisze:Ale z drugiej strony czy rzeczywiście handel automatyczny może w ogóle działać? Już nie raz robiłem roboty, które na danych historycznych przez dwa lata przynosiły zyski, a potem jakaś zmiana zmienności ceny na danym instrumencie i strategia przestawała działać.

Ja napisze coś czego się ostatnio dowiedziałem. Właśnie na testerze historycznym było wszystko tip top, to miał być graal, a na realnym rynku okazalo się że platforma przetwarza inaczej dane niż tester i wskaźnik jest kompletnie bezużyteczny wtedy, bo dostaje dane z opóźnieniem. Nie wiem czy broker specjalnie załatał tą luke żeby nie można było zarabiać, czy ja czegoś jeszcze nie wiem, ale to EA po prostu jest w stanie robić kokosy, tyle że właśnie tylko na testerze... na realnych danych wyrzuca błędy a na testerze zwraca bez problemu, to tak w skrócie. I to są kosmiczne wyniki ze 100 PLN robi 3 mln w rok, ale tylko na testerze...
Offline

PaulGilbert

Pasjonat

Pasjonat

  • Posty: 542
  • Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post31 maja 2018, 20:10

Może próbuj innego brokera?
Offline

irmentruda

Maniak

Maniak

  • Posty: 1813
  • Rejestracja: 21 sie 2014, 07:51
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post31 maja 2018, 20:17

ja już 4 lata dłubie i jest dokładnie tak jak piszesz....zarabia zarabia i nagle wysypuje się bo zmieniają się długości swingów, zmienność itp.
Offline

-rookie-

Maniak

Maniak

  • Posty: 2421
  • Rejestracja: 13 kwie 2015, 18:00

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post31 maja 2018, 20:23

PaulGilbert pisze:Może próbuj innego brokera?

Właśnie tutaj jest kolejny problem, bo to nie jest MT4, więc nie można od tak zmienić na innego brokera... A na MT4 nie nie wiem jeszcze jak zrobić takie wskaźniki. Nie chce pisać zbyt dużo ale to nie jest standardowy wykres poza tym, a na MT4 nie znalazłem działającego skryptu w ten sposób jeszcze. Tak tylko pisze przy okazji o tym...
Offline

PaulGilbert

Pasjonat

Pasjonat

  • Posty: 542
  • Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post31 maja 2018, 20:42

irmentruda pisze:ja już 4 lata dłubie i jest dokładnie tak jak piszesz....zarabia zarabia i nagle wysypuje się bo zmieniają się długości swingów, zmienność itp.


Dlatego może właśnie trzeba korzystać póki działa i podbijać wielkości pozycji i uciekać z zyskiem.

Rookie - nie poddawaj się - banki i duże instytucje z tego co słyszałem stosują handel automatyczny, więc jakieś automaty z pewnością muszą działać. Tylko pewnie u takich podmiotów ilość algorytmów jest kosmiczna.
Offline

qdl

Bywalec

Bywalec

  • Posty: 17
  • Rejestracja: 18 sie 2014, 20:29

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post31 maja 2018, 23:07

W wątku powiało pesymizmem, więc zarzucę obrazkami (myfxbook):

Obrazek


a ten prosto z terminala MT4 (sygnały):


Obrazek



Czyli są roboty, które zarabiają:) Oczywiście są na tej liście roboty ze specyficznymi wymaganiami co do brokera (pewnie skalp) albo kapitału (śmierdzi martyngalem), ale są tam też ciekawe propozycje, które zarobiły na siebie bez kombinowania. Wniosek: da się , a jak nie to, zawsze można podłączyć się do kogoś, komu się udało:)

Na koniec kilka moich obserwacji na temat testowania robotów na danych historycznych w MT4:
* testowanie robotów z SL/TP mniejszym niż 20-30pipsów (w zależności od instrumentu) nie da wiarygodnych wyników,
* jeżeli robot zarabia w okresie A, ale traci w okresie B, to prawdopodobnie nie zarabia,
* gdy drobna zmiana parametrów (np sl z 30 na 28 pips) sprawia, że robot przestaje zarabiać, to prawdopodobnie i tak nie miał na to szans
Offline
Awatar użytkownika

raposo

Moderator

Moderator

  • Posty: 9069
  • Rejestracja: 22 wrz 2006, 21:10
  • Lokalizacja: Trójmiasto
  • Pochwały: 66

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post01 cze 2018, 08:20

-rookie- pisze:
PaulGilbert pisze:Może próbuj innego brokera?

Właśnie tutaj jest kolejny problem, bo to nie jest MT4, więc nie można od tak zmienić na innego brokera... A na MT4 nie nie wiem jeszcze jak zrobić takie wskaźniki. Nie chce pisać zbyt dużo ale to nie jest standardowy wykres poza tym, a na MT4 nie znalazłem działającego skryptu w ten sposób jeszcze. Tak tylko pisze przy okazji o tym...

Zarabiające roboty były 10 lat temu, są i teraz. W swojej karierze przerobiłem całą masę swoich pomysłów i jeszcze więcej cudzych. Ale efekt jest dokładnie zawsze taki sam - wszystko działa do czasu. Bo automaty to nie magiczne rozwiązanie na zgarnianie kasy, czy droga na skróty. To taka sama praca jak trading, tylko, że wykonywana w inny sposób. Cały czas ulepszasz, zmieniasz, kontrolujesz, analizujesz, rozwijasz nowe pomysły - bo nie znasz dnia, ani godziny kiedy Twoje zarabiające EA z niewiadomych przyczyn przestanie takowym być.

I tak, są automaty, które będą zarabiać tylko w określonych warunkach, tylko u określonych brokerów, albo jedynie na wybranych VPS-ach. Ba, zdarzało się nawet, że identyczne EA z identycznymi parametrami osiągało inne wyniki grając u tego samego brokera ;). Możliwych scenariuszy jest od groma.

Ale bardzo przyjemnie czyta mi się wątek qdl i gratuluję dobrej roboty! :)
RABATY u brokerów Forex
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- XTB (Pakiet edukacyjny) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Invest Cuffs -> 22-23 marca 2019, Kraków - Weź udział w wydarzeniu!
Offline

-rookie-

Maniak

Maniak

  • Posty: 2421
  • Rejestracja: 13 kwie 2015, 18:00

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post01 cze 2018, 14:30

Ostatni trejd dał dobrze zarobić każdemu EA. Akurat DAX nadaje się do "hedżowania" strat (jeden brok nie ma prowizji i dobry spread), zamiast zamykania ich na stracie... a na MT4 (u brokerów których znam) zamknięcie pozycji zwiększa balance i margin lvl, czyli zmniejsza użycie dźwigni. I chyba sam Stop Loss nie jest sztywny ...:think:
Offline

PaulGilbert

Pasjonat

Pasjonat

  • Posty: 542
  • Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post02 cze 2018, 09:57

Ja zmieniłem platformę, bo mój robot wychodził za optymistycznie i już przestało być tak różowo. Zauważyłem, że wykresy od Market Makera są bardziej wygładzone i mniej postrzępione. Myślę, że MM szybko potrafiłby wyłapać, że działa sobie robot i przełączyć na bardziej realne dane.
Ale nie zmienia to faktu, że przy odrobinie ingerencji człowieka można sobie dzięki EA naprawdę ułatwić życie - można z góry zaprogramować cały proces zarządzania pozycją - tj. po naciśnięciu spustu zlecenie się otworzy, ustawi się od razu SL, albo nawet co lepsze będzie ukryty, pozycja w odpowiednim momencie przestawi się na BE i będzie sobie dalej zarządzała otwartą pozycją. Te możliwości to naprawdę spore ułatwienie. Marcin Wenus mówił, że on właśnie w taki sposób traduje - otwiera pozycję w miejscu w którym uważa, że jest sygnał, a potem zamiast siedzieć przed ekranem godzinami po prostu wraca do swoich innych obowiązków. Nie ma wtedy też miejsca na wahania, emocje, dylematy typu : już zamknąć czy jeszcze poczekać bo może jeszcze pójdzie :-) EA po prostu może pilnować sztywno ustalonych reguł i oszczędzać sporo czasu na inne przyjemniejsze rzeczy.
Offline
Awatar użytkownika

raposo

Moderator

Moderator

  • Posty: 9069
  • Rejestracja: 22 wrz 2006, 21:10
  • Lokalizacja: Trójmiasto
  • Pochwały: 66

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post04 cze 2018, 09:51

PaulGilbert pisze:Ja zmieniłem platformę, bo mój robot wychodził za optymistycznie i już przestało być tak różowo. Zauważyłem, że wykresy od Market Makera są bardziej wygładzone i mniej postrzępione. Myślę, że MM szybko potrafiłby wyłapać, że działa sobie robot i przełączyć na bardziej realne dane.

To nie do końca tak. Brokerzy MM mogą sobie pozwolić na większy stopień filtrowania danych, ale nie jest to regułą. W efekcie uzyskujesz "wygładzony" wykres, który jest po prostu stworzony z mniejszej ilości tików.

PaulGilbert pisze:JAle nie zmienia to faktu, że przy odrobinie ingerencji człowieka można sobie dzięki EA naprawdę ułatwić życie - można z góry zaprogramować cały proces zarządzania pozycją - tj. po naciśnięciu spustu zlecenie się otworzy, ustawi się od razu SL, albo nawet co lepsze będzie ukryty, pozycja w odpowiednim momencie przestawi się na BE i będzie sobie dalej zarządzała otwartą pozycją. Te możliwości to naprawdę spore ułatwienie. Marcin Wenus mówił, że on właśnie w taki sposób traduje - otwiera pozycję w miejscu w którym uważa, że jest sygnał, a potem zamiast siedzieć przed ekranem godzinami po prostu wraca do swoich innych obowiązków. Nie ma wtedy też miejsca na wahania, emocje, dylematy typu : już zamknąć czy jeszcze poczekać bo może jeszcze pójdzie :-) EA po prostu może pilnować sztywno ustalonych reguł i oszczędzać sporo czasu na inne przyjemniejsze rzeczy.

EA zastępuje Ciebie przy pewnych obowiązkach (wyczekiwanie na sygnał wejścia, zamykanie, ustalanie wielkości pozycji etc.), ale jednocześnie nakłada inne (nadzorowanie działania, poprawki kodu, modyfikacja i optymalizacja parametrów, testy), co de facto nie zmniejsza ich ilości, ale zmienia rodzaj i organizację pracy ;)
RABATY u brokerów Forex
ForexClub.pl - IC Markets (-21%) - Tickmill (-10%)- XTB (Pakiet edukacyjny) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Invest Cuffs -> 22-23 marca 2019, Kraków - Weź udział w wydarzeniu!
PoprzedniaNastępna

Wróć do Forex Journal

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość