Farma robotów

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
qdl
Bywalec
Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: 18 sie 2014, 21:29

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: qdl » 25 maja 2018, 23:28

PaulGilbert pisze:Niezły rezultat. Czyli jednak warto pobawić się w programowania. Pozytywnie mnie nastrajasz do dalszej zabawy, bo jak się posłucha innych i poczyta, to można wywnioskować, że EA nie zarabiają.
Gdy zaczynałem przygodę z quantem wydawało mi się, że znalezienie zarabiającego robota to kwestia czasu. Obserwowałem wykresy i wskaźniki, pomysły przychodziły jeden za drugim. W ciągu czterech lat zabawy stworzyłem jakieś 50 różnych robotów. Trzy z nich dawały jakiś potencjał. Ale tylko jeden otwierał pozycje częściej niż raz w miesiącu. I jego właśnie tu obserwujemy:) Ale czy będzie nadal zarabiał za pół roku, za rok? Mam nadzieję:) ale też nie mam złudzeń, że coś się w końcu zacznie sypać.. Obym tylko wypłacił kasę zawczasu:)

qdl
Bywalec
Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: 18 sie 2014, 21:29

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: qdl » 30 maja 2018, 14:31

No, na 2k nie mogłem się doczekać, ale to nic...

Obrazek

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 542
Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert » 30 maja 2018, 20:01

Gratulacje. :564: Może warto już coś zabezpieczyć wypłatą?

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 542
Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert » 31 maja 2018, 08:37

Sam rozkminiałeś tego Quanta? Pytam z ciekawości, bo fajnie byłoby sobie usprawnić programowanie, ale o ile pisanie programu w edytorze w zasadzie idzie mi nie najgorzej - tylko wiadomo - powoli, o tyle gdy zacząłem próbować tego quanta, to zupełnie jakoś nie rozumiem od czego się w ogóle zabrać, od czego się tam zaczyna budowę tych klocków. Jakoś dla mnie to jest bardziej oporne niż czyste programowanie.
Jest gdzieś w necie opis jak to najszybciej zrozumieć?

qdl
Bywalec
Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: 18 sie 2014, 21:29

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: qdl » 31 maja 2018, 13:01

Jeśli chodzi o quanta, to w internecie wiele nie znajdziesz niestety, ale na szczęście fxpro udostępniło sporo filmów na youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=lhk8fjf ... B&index=12

obejrzałem dwa najdłuższe (po dwa razy), kilka krótszych i... wystarczyło:), ale rozumiem, że masz problem jak z tym wszystkim zacząć, bo ja mam tak samo:) Nawet po kilkudziesięciu zrobionych robotach, gdy siadam do quanta (po dłuższej przerwie) to też nie wiem jak zacząć:)

Fxpro na swoich stronach udostępnia też jakąś dokumentację, ale możesz to zignorować, bo jest ona wbudowana w quanta: najeżdżasz myszką na "klocek" (podoba mi się ta nazwa:)) na liście i pokazuje ci się krótki opis, co ten klocek robi - w dokumentacji w zasadzie nie ma nic więcej.

qdl
Bywalec
Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: 18 sie 2014, 21:29

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: qdl » 31 maja 2018, 13:44

Zapomniałem dodać, że na filmach jest stara wersja quanta, ale oprócz tego, że trochę inaczej wygląda (i nie ma okienka z parametrami - jest pionowy pasek po lewej stronie obszaru roboczego, klocki inaczej wyglądają) to jest ten sam quant:)

A żeby jeszcze popchnąć cię w stronę quanta, poniżej zamieszczam przykładowego robota:
Obrazek
również do pobrania:)
Co robi robot?
[pierwszy prostokąt]
Cały czas sprawdza wartość RSI, jeśli jest większa od zadanej wartości (domyślnie 70) otwiera pozycję short
[drugi prostokąt]. Robot ma 4 parametry: pozwalają wybrać wartość RSI, od której następuje otwarcie pozycji oraz TP, SL ( w punktach) i loty - których opisywać nie będę:) Klocka AND mogłoby nie być, bo jest tyko warunek, ale będzie łatwiej robota później rozbudować.

Import do quant:
ściągamy plik, rozpakowujemy go.
otwieramy quant https://quant.fxpro.co.uk/app/
nie musimy się nawet logować, u góry klikamy na menu, potem Import from file

export do MT4:
w quant u góry klikamy na build (na małą strzłeczkę w dół obok) i wybieramy na Copy MT4
otwieramy edytor (F4 w terminalu), wybieramy New - tu tylko klikamy dalej i nadajemy nazwę, gdy otworzy się okienko z kodem, CTRL + A, CTRL + V (zaznacz wszystko i wklej), jeszcze klik na Compile (F7) i voila, robot jest gotowy do testów w terminalu.

Ostatnia sprawa: jeśli zabieramy się quanta na poważnie, warto przed rozpoczęciem pracy wybrać w Menu->Platforms->MT4. Będzie więcej klocków do wyboru!

aha, nie testowałem tego robota, ale powinien działać;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 542
Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert » 31 maja 2018, 14:23

Wielkie dzięki. Sporo mi to rozjaśnia.

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 542
Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert » 31 maja 2018, 16:55

Zrobiłem coś prostego do testu, ale mi nie bardzo chciało działać. Musiałem w kodzie zmienić OnStart na OnInit.

qdl
Bywalec
Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: 18 sie 2014, 21:29

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: qdl » 31 maja 2018, 17:31

a mógłbyś pokazać to co nie chciało działać? nigdy nic nie musiałem zmieniać w kodzie, żeby działało... co najwyżej żeby działało jak ja chcę;)

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 542
Rejestracja: 09 mar 2013, 09:21

Re: Farma robotów

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert » 31 maja 2018, 20:24

Później opiszę dokładniej co i jak. Na razie ręcznie udało mi się coś obiecującego wystrugać :-) Prognozy wyglądają obiecująco :-) Więc wiadomo - podjarka jak zwykle na początku a potem się pewnie okaże, że znowu gdzieś robot będzie tracił.
Ale z drugiej strony czy rzeczywiście handel automatyczny może w ogóle działać? Już nie raz robiłem roboty, które na danych historycznych przez dwa lata przynosiły zyski, a potem jakaś zmiana zmienności ceny na danym instrumencie i strategia przestawała działać. Chociaż jeszcze jestem za mało zaawansowany - bo Ty jak napisałeś już 3 latka dłubiesz, a ja dopiero teraz niedawno. Ale jeszcze nie eksperymentowałem ze zmiennością wielkości pozycji, więc może wystarczy na niewielkim okresie uzyskać dobre wyniki, żeby się szybko wstrzelić i wypłacać szybko co 3 - 4 skoki stanu konta, dopóki robot będzie zyskowny. A potem robić nowego dostosowującego się do zmienionych warunków... Ciekawe czy to wykonalne. Niby wszystko przede mną do sprawdzenia, ale z drugiej strony jak sobie myślę, że pewnie już setki osób próbowały stworzyć dobrego robota, a nie słyszę, żeby komuś się udawało, więc może nie ma co sobie robić nadziei?

ODPOWIEDZ