ECN/STP/MM - jaki jest wymarzony broker każdego początkujące

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

MaRCHeW pisze:To co w przeszłości zostało stworzone, czyli brokerzy w modelu MM, dało podstawy do dalszej ewolucji do bardziej przejrzystego modelu na rynku Forex, bez możliwości interwencji brokera.
MM to przeszłość? A skąd płynność na ECN / STP? Aby nie zaśmiecać wątku szanownym Kolegom z BZWBK proponuję kontynuować dyskusję gdzie indziej, np. http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=80, skoro już takie wątki powstały.
Byle merytorycznie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:To co w przeszłości zostało stworzone, czyli brokerzy w modelu MM, dało podstawy do dalszej ewolucji do bardziej przejrzystego modelu na rynku Forex, bez możliwości interwencji brokera.
MM to przeszłość? A skąd płynność na ECN / STP?
Panie S_Zadora. Przecież Pan doskonale wie, że kluczem jest tu technologia zawierania transakcji.

Rozumiem, że kwestie Pluginów omija Pan szerokim łukiem?

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

MaRCHeW pisze:Rozumiem, że kwestie Pluginów omija Pan szerokim łukiem?
W wątku o którym Pan wspomniał jednoznacznie się do tego odnieśliśmy, każdy może sobie wyrobić opinię.

Do reszty
MaRCHeW pisze:Przecież Pan doskonale wie...
chętnie odniosę się w wątku do tego dedykowanym.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

MaRCHeW pisze:Panie S_Zadora. Przecież Pan doskonale wie, że kluczem jest tu technologia zawierania transakcji.
:mrgreen:
http://www.bbc.co.uk/news/business-18793472

Człowiek zawsze przechytrzy tranzystor. I choćby nie wiem jakie algorytmy nad tym czuwały.
Najważniejsze jest w tej branży zaufanie i choćby nie wiem jakie softy nie pokupowali i kasy nie włożyli to zawsze system jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo.
W tym przypadku ludzie....
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
InvestoronlineFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: InvestoronlineFX »

Witam,

...w szczególności kolegów z BOSSy, których podkusiło by wejść w polemikę z modelem ECN.

Oczywiście, że musiałem powiedzieć o tym ogólnie i wykazać się brakiem wiedzy o działaniach MM. Po prostu nie wypada mi mówić o takich rzeczach i mam nadzieję iż Pan Sebastian mnie zrozumie i nie będzie wpychał mnie na ten tor. Wiem, iż do zarządzania pozycjami jest cała gama narzędzi, a nawet inne aplikacje wspopmagające jak choćby ta krtórą wymienił MaRCHeW.
Wśród MM są na pewno rzetelni bardziej i mniej - wystarczy popatrzeć na wątki pod konkretnym brokerem by mieć minimalne rozeznanie. Z tego co wiem BOSSA ma w miarę dobre opinie w przeciwieństwie do pozostałych (i znowu nie wymienię z nazwy). Niestety wciąż jest to model MM.

Wracając do zalet modelu ECN:

Model ten jest transparentny, odciąża inwestora od myśli, iż oprócz rynku musi również pokonać tu swojego brokera. Model ECN to zupełny brak ryzyka, iż jak klient zarobi to broker może ponieść stratę. Dla inwestorów jest to ogromna zaleta.

Idąc dalej tym tropem nie dokładamy kosztów do spreadu. Uważam to za duży plus modelu, gdyż podkreśla brak ingerencji w rynek. U Market Makerów jest transparentne hasło "Forex bez prowizji". Mamy tam za to "koszty ukryty w spreadzie" Jak to można zweryfikować? Czy jest na to jakiś algorytm, wzór? Gdzie kończy się rynek a zaczyna koszt ukryty w spreadzie?

W modelu ECN inwestor widzi najlepszy BID i ASK oferty wybranej z grupy dostawców płynności, jaką mamy w naszym modelu. Realizacja transakcji odbywa się przez nas, AUTOMATYCZNIE z jednym z globalnych Banków, który prezentował BEST PRICE. Wszystko jest u nas udokumentowane. Czas transakcji mamy z dokładnością co do ,10tysięcznej części sekundy. Do transakcji dokładamy prowizję i to jest dla nas transparentność.

Zgadzam się iż ostatnim ogniwem w modelu ECN są globalne banki - ale tu decyduje konkurs najlepszych ofert, mamy dokładnie odwzorowany każdy skok na rynku. Proszę pamiętać, że zarówno po stronie BID jak i ASK stoją banki które mają pozycję long czy short więc nie jest to tak że klient jest po jednej stronie a banki po drugiej.

Pozdrawiam,
Artur Koziorowski
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

A mnie od dawna nurtuje pytanie, na które nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi...:
kto zarabia na spreadzie w modelu ECN?
Widzę, że BZWBK często ma spread zerowy na parze EUR/USD, czego nigdy nie widziałem np. u słynnego Dukasa.
InvestoronlineFX pisze:Witam,
Idąc dalej tym tropem nie dokładamy kosztów do spreadu. Uważam to za duży plus modelu, gdyż podkreśla brak ingerencji w rynek.
Z jednej strony tak, ale z drugiej broker MM, który nie ma prowizji, tylko sam spread, często stały, jest o tyle atrakcyjny, że nie trzeba się zastanawiać, jakie naprawdę poniesie się koszty transakcji. Porównywałem wielokrotnie koszty w Dukascopy Europe (ECN) oraz XTB (MM) i w zasadzie nie było istotnych różnic.
U Market Makerów jest transparentne hasło "Forex bez prowizji". Mamy tam za to "koszty ukryty w spreadzie"
Nie, nie ukryte; jawne. Widać je na pierwszy rzut oka. Ukryte są raczej koszty prowizji, bo trzeba o nich pamiętać i uwzględniać je w transakcji.

Dodatkowo, w XTB mam w umowie gwarantowany Stop Loss. W przypadku niezadziałania, sąd nie powinien zbyt długo zastanawiać się nad wyrokiem ;)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
Wirus pisze:Dodatkowo, w XTB mam w umowie gwarantowany Stop Loss. W przypadku niezadziałania, sąd nie powinien zbyt długo zastanawiać się nad wyrokiem ;)
Jeżeli by tak było to już dawno XTB by poszło z torbami :D Kilka osób na forum byłoby w niebowziętych :D

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Witam Panie Arturze, cieszę się że możemy się poznać - transparentność Państwa działań rzeczywiście rośnie :)
InvestoronlineFX pisze:...w szczególności kolegów z BOSSy, których podkusiło by wejść w polemikę z modelem ECN.
Obawiam się że bardzo niedokładnie czyta Pan moje posty. Przecież nigdzie nie wartościowałem ECN / MM, a w tamtym poście nawet nie wspomniałem o ECN. Polemika dotyczyła więc nie samego modelu ECN, bo zdaję sobie sprawę że pod moim nickiem to bezcelowe a czytelnicy i tak sami zdecydują którą ofertę wybrać. Polemika dotyczyła bezpośrednio Pana niesprawiedliwej wypowiedzi i myślę że było to czytelne..
InvestoronlineFX pisze:Po prostu nie wypada mi mówić o takich rzeczach i mam nadzieję iż Pan Sebastian mnie zrozumie i nie będzie wpychał mnie na ten tor. Wiem, iż do zarządzania pozycjami jest cała gama narzędzi, a nawet inne aplikacje wspopmagające jak choćby ta krtórą wymienił MaRCHeW.
Wręcz przeciwnie - zachęcam do stawiania tez, jeśli tylko dysponuje Pan argumentami aby je poprzeć. Myślę że to może odbyć się z korzyścią dla czytelników forum, chociaż w wypadku Pana wypowiedzi o MM zapewne zostanie przez nich zastosowany ten sam filtr wiarygodności, co w przypadku moich wypowiedzi o ECN. Jednak póki będziemy trzymać się faktów to na pewno wszystko wypada. Moim zdaniem nie wypada jedynie siać insynuacji i domysłów - o ile wypowiedzi tego rodzaju osób oficjalnie nie związanych z brokerami mogą jeszcze mieć wpływ na decyzje innych, to w Pana ustach skuteczność chyba będzie dużo niższa a brak elegancji bardzo widoczny.
Oczywiście zrobi Pan jak uzna za stosowne - naprawdę nie zamierzam Pana wpychać ani spychać z żadnego toru :)
InvestoronlineFX pisze: Mamy tam za to "koszty ukryty w spreadzie" Jak to można zweryfikować? Czy jest na to jakiś algorytm, wzór? Gdzie kończy się rynek a zaczyna koszt ukryty w spreadzie?
"Koszt ukryty w spreadzie" jest nie mniej błędnym sloganem marketingowym, co "Forex bez prowizji". Pierwszy, jak widać wykorzystują dostawcy usług ECN/STP, a drugi MM, ale w obu wypadkach mamy do czynienia z uproszczeniem siejącym tylko zamieszanie. W pierwszym przypadku mówimy o rzekomym "ukrywaniu czegoś", w drugim sugerujemy brak kosztów wogóle. Na szczęście większość klientów, a już na tym forum na pewno, potrafi szybko obliczyć gdzie bardziej opłaca się handlować, biorąc pod uwagę uwarunkowania ich strategii.
W przypadku MM poszukiwanie algortymu, albo jak Pan napisał wzoru rozgraniczającego rynek od marży jest błędem już samym założeniu i znów świadczy o braku orientacji w tym jak to w modelu MM działa. Każdy dostawca płynności (MM) zarabia cały spread (od jednych kupuje taniej a innym sprzedaje drożej) plus lub minus to co uda mu się zarobić na zarządzaniu tzw. portfelem instrumentów przeznaczonych do obrotu, czyli własną pozycją. Na siłę szukając w tym marży, zazwyczaj porównujemy jabłka z gruszkami. Jest to zresztą dyskusja akademicka - wydaje mi się że i tak większość klientów nie porównuje marż tylko realne koszty otwarcia i zamknięcia własnych pozycji.
InvestoronlineFX pisze:Zgadzam się iż ostatnim ogniwem w modelu ECN są globalne banki - ale tu decyduje konkurs najlepszych ofert, mamy dokładnie odwzorowany każdy skok na rynku.
Dotąd uważałem że w prawdziwym modelu ECN ostatnim ogniwem nie musi być bank (czyli MM), ale może być nim inny klient, będący pełnoprawnym członkiem tej elektronicznej sieci i konkurujący ofertą z bankami. Nie jestem specjalistą od ECN, dlatego jestem ciekaw co Pan o tym sądzi?
InvestoronlineFX pisze:Proszę pamiętać, że zarówno po stronie BID jak i ASK stoją banki które mają pozycję long czy short więc nie jest to tak że klient jest po jednej stronie a banki po drugiej.
Jak to należy rozumieć? Czy jeśli klient zrealizuje transakcję z bankiem za Państwa pośrednictwem to konflikt interesów związanych z posiadaniem przeciwnych pozycji nie występuje pomiędzy bankiem a klientem?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Wirus pisze: kto zarabia na spreadzie w modelu ECN?
Nikt nie zarabia. Spread to proces negocjacji .Jak jest zerowy to towar "idzie jak świeżę bułeczki" czyli nikt się nie targuje.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Esco pisze:
Wirus pisze: kto zarabia na spreadzie w modelu ECN?
Nikt nie zarabia.
W to właśnie nie wierzę ;)
MaRCHeW pisze:
Wirus pisze:Dodatkowo, w XTB mam w umowie gwarantowany Stop Loss. W przypadku niezadziałania, sąd nie powinien zbyt długo zastanawiać się nad wyrokiem ;)
Jeżeli by tak było to już dawno XTB by poszło z torbami :D Kilka osób na forum byłoby w niebowziętych :D
Jak do tej pory nie znalazłem nikogo, kto by pozwał XTB i przegrał.

ODPOWIEDZ