Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Kerimb to raczej ja chyle czola :). Czytalem Twoj topic.

Jesli chodzi o moje inwestycje od chwili zalozenia tego journala sporo się zmieniło po pierwsze - wskazniki dla mnie zaczynaja odgrywac coraz mniejsze znaczenie. Oczywiscie zawsze mam kilka indykow w MT jednak zaczynaja pelnic role ozdoby choinkowej :). Byc moze z czasem zostane tylko ja i wykres z cena - kto wie.

Jesli chodzi o stawianie SL teraz stawiam go raczej w poblizu jakiegos dolka gdy otwieram longa lub nad gorki dla shorta. Oczywiscie wartosc SL jest zalezna od kwoty ktora obracam - teraz gram w realu gratisowa kwota 50 zl wiec ciezko o logiczne SL. Z tamtych zalozen poza tym ze mam miec SL i grac z trendem nie zostalo prawie nic. Za duzo tam bylo mechaniki za malo spojrzenia na aktualna sytuacje rynku.

Kwestia rozpoznawania trendu jest taka ze takiemu zoltodziobowi jak ja w momencie zawierania transakcji wydawało sie ze trend byl wlasciwy do zawieranej pozycji. Coz moge jeszcze powiedziec ucze sie...

Aha przeszdlem na TF 5 m - zerkam tylko czasem na TF 1 M w niepewnych sytuacjach.

Ok to tyle na temat tego jak bylo a teraz jak jest czyli wyniki dzisiejszej gry:

Wyniki:
+ 2,11 zł

Komentarz:
Sorki za brak wyników w pipsach ale nie chcialo mi sie liczyc w tej poronionej platformie ktora nie pokazuje ilosci ugranych pipsów.

Dzisiejszy dzień byl taki ze popadalem ze skrajnosci w skrajnosc. Otoz z rana walnalem transakcje zakonczona SL-em. W tym miejscu stalem juz nad przepascia zwana MC, po ktorej moja przygoda z kontem real zapewne dobieglaby konca. Potem udalo mi sie troche skubnac rynek zeby pozniej znow oddac co mu sie nalezy. Na koniec dnia jednak ponownie udalo sie wybrnac z impasu i dzieki temu mam jeszcze szanse pograc. Do kwoty z ktora zaczynalem brakuje mi ok 5 zł. Dla niewtajemniczonych powiem ze 5 zeta to bez mała 10% mojego depozytu :D. Gra takim kapitalem nie jest dla ludzi o slabych nerwach.

Ponizej zamieszczam screen z lista transakcji dzisiejszego dnia z tej chorej platformy (sortowanie: od najnowszych do najstarszych)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Hej chłopaki.

Na wstępie napisze: kurde opuszczam się w regularności dziennika tak bardzo ze prawie wogóle go nie prowadzę. Dla tych, którzy myśleli ze wyzerowałem te 50zł, które dostałem w gratisie mam niespodziankę - mam teraz ok 47 zł :D. Chociaż niestety musialem trochę "oszukiwać" - pewnego dnia miałem obsuwę do 31 zł i musiałem wpłacić 200 zł aby moc dalej zawierać transakcje z tym co zostało z gratisu. Fakt faktem wciąż mam początkowe depo co dla takiej "lamy" jak ja jest nie małym sukcesem.

Nie wiem jak to się dzieje ale zauważam ze im mniejsze depo tym transakcje coraz rozsądniejsze. Malo tego na demo obracając 20k USD moja gra była dużo gorsza a tu mając tak niewielki depozyt (aktualnie ok 247 PLN) gram o niebo lepiej - w moim wypadku warto pomyśleć jak utrzymywać ten stan rzeczy, skoro to rozwiązanie (małe depo) tak dobrze wpływa na moje decyzje.
Jedyne co wciąż jest fatalne to współczynnik R. Także statystycznie nie mam żadnych szans jeśli utrzymam taka skuteczność.

A teraz porcja suchych faktów...

Statystyka:
suma zysków: 43,16 (8 transakcji)
średni zysk: 5,39
suma strat: 46,43 (9 transakcji)
średnia strata: 5,15

PS. W załączniku screenshot z ost. transakcjami.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Komentarz
Wczorajszy dzień nie należał do udanych - niestety... Niestety to nie pierwszy i napewno nie ostatni raz.
Po pierwsze nie gram już TYLKO na parze USDCHF. Doszły do tego inne pary jak kabel (GBPUSD) oraz edek (EURUSD). Przez chwile miałem nawet EURGBP jednak to okazalo sie duzym bledem ze wzgledu na spread.

A jak wyglądał scenariusz
1. Pierwsza transakcja - piekne wejscie, ladnie ustawiony SL i TS i... pad platformy. Pieknie przewidzialem target jednak mam to do siebie ze zamykam recznie gdy widze ze cena zawraca (zasada maksymalizacji zysku) niestety przez pad platformy nie moglem tego zrobic i zysk zamienil sie w niewielka strate.
2. Druga transakcja - sytuacja niemal identyczna - po zawarciu transakcji cena poszybowała w gore jednak tym razem nie osiągnęła targetu - wynik transakcji 0 zł.
3. Trzecie wejscie to byla transakcja na EURGBP - duzy blad - glownie z powodu duzego spreadu. Przez tą jedna jedyna transakcje osiagnalem nowe dno dla mojego kapitalu.

Wyniki - 03.11.09
- 23,45 zł

Aktualny kapitał
223,27 (- 11% od wpłacenia depozytu)

A teraz coż - "dostałem po ryju" - musze wstać otrzepać się wyciągnać wnioski i iść dalej. A jeszcze wczoraj myślałem ze uda mi sie wyjsc na plus :).

P.S. W załączniku wykaz transakcji

Michal222
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michal222 »

sprawiasz wrazenie ze masz 15 lat... zachowujesz sie jak dziecko. Człowieku. odpusc sobie. Graj powaznie a nie zajmuj sie pisaniem pierdoł... albo grasz albo piszesz.. pozatym demo to sciema... zagraj na realu to zobaczysz... co sie z tobą bedzie działo gdy pojawi sie mała strata..

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Michal222 pisze:sprawiasz wrazenie ze masz 15 lat... zachowujesz sie jak dziecko. Człowieku. odpusc sobie. Graj powaznie a nie zajmuj sie pisaniem pierdoł... albo grasz albo piszesz.. pozatym demo to sciema... zagraj na realu to zobaczysz... co sie z tobą bedzie działo gdy pojawi sie mała strata..
Heh - pytanie gdzie i po czym stwierdzasz ze zachowuje sie jak dziecko i kolejna rzecz - co to ma wspolnego z tematem?

P.S. Co do demo - To dziwne ze nie zauważyłeś, że gram na koncie real....

Jankes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jankes »

Dzięki Maxx. A jak Twoje zmagania aktualnie?
Niechlujne, pozbawione interpunkcji i pełne błędów wiadomości to tak, jakbyś komuś np. postawił piwo w usyfionym, klejącym się kuflu z pływającą muchą w środku i tłumaczył się, że masz problemy z myciem naczyń...

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Komentarz
Znów dość długo nie pisałem, głownie dlatego ze ciężko się pisze o stratach.... Mimo wszystko wciąż się uczę - ćwiczę, testuje i tak w kolko. Jeśli chodzi o wyniki to po paru tygodniach walki pękłem i straciłem swoje gratisowe 50zł - teraz gram tym co zostało z mojego wpłaconego depo.
Napewno wielu z Was interesuje to skąd sie wzieły ów straty - otoż straty sa wynikiem wyjścia poza walutę USDCHF. Zaczałem zawierac trasakcje na paru innych parach i to niestety był duży bład. Moja uwaga zw. z analiza rozbila sie na kilka walut a moj kapitał byl na to zdecydowanie za maly - pomimo tego ze w jednym czasie miałem tylko jedna pozycje. Dlatego po gruntownym przemyśleniu wracam do "franka" i bede na nim siedzial dopoki nie dobije do conajmniej 1000 PLN - heh co moze nigdy nie nastąpic :D.

Moj styl gry ulegnie pewnej zmianie. Otoż odkrylem kolejna zaleznosc zw. z zarządzaniem ryzykiem. Moim problemem (i zapewne nie tylko moim) jest okreslenie precyzyjnego wejscia tak aby nie wylapac dosc waskiego SL. Wielokrotnie zdarzało się ze po wejsciu cena uderzala w SL a następnie szla jeszcze długo długo w niedobrym kierunku aby poźniej zawrocic i osiągnać ustalony "tardżet" - pytanie dlaczego tego nie wykorzystac. Mysle ze warto bedzie ponieść ten mega risk - dlatego od tej pory moj SL bedzie wynosił 100 pipsów. Oznacza to że jeśli pomylę się tylko raz to praktycznie wyzeruję depo.
Wartościa zmienną bedzie natomiast TP, ktore bedę ustalał za pomocą zniesienia fibo - początkowe TP będzie zawsze stanowilo 50% wartosci fibo. Wiadomo - jeśli cena pojdzie nie w tym kierunku TP będzie sie przesuwać, pomniejszając potencjalny zysk. Jednakże wciąż bedzie szansa aby wyjsc z pozycji z małym zyskiem lub duzo mniejsza strata niż w przypadku stosowania wąskich SLi. Oczywiście nie wykluczam ze kiedys pomyle sie o tyle że SL trafi i poniose maksymalną stratę 100 pips jednak prawdodpoobienstwo tego zdarzenia wynosi dokladnie 10%.

Aha zapomnialem dodac kiedy będę wchodził w pozycje. Otoż postaram się wykorzystywać najsilniejszy sygnał w AT czyli dywergencje pomiędzy ceną a RSI.

Cały proces wraz z sytuacja najgorszą czyli w momencie w którym cena idzie "nie w tę stronę" po zajęciu pozycji jest opisany na obrazku w załączniku. A teraz czas na aktualny stan "portfela"

Wyniki
- 67,74 zł

Aktualny kapitał
182,26 (- 27% od wpłacenia depozytu)

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Hej kerimb - jak narazie "udało mi się" zredukowac caly gratis i stracic wspomniane wyzej 27% od maksymalnej wartosci depo - fakt jest taki ze wciaz umieram jak niemalze kazdy mlody trader. A to ze stracilem nieco mniej niz powinienem nie napawa mnie dumą... :/ Jaka bedzie przyszlosc pokaze czas - wydaje mi sie ze przyjalem dobra strategie. Mam nadzieje ze uda mi sie Was pozytywnie zaskoczyc.

EDIT:

Z powodu tego ze platforma plus500 nie podaje wartosci w lotach musialem policzyc na piechote to jakim lotem operuje i jaki ponosze risk/transakcje. A wyniki sa takie:

wielkość lota: 0.02 (niestety nie da się zejść do 0.01)
risk na pozycje: 28% (liczac od max. kwoty depozytu czyli 250 zł)

wszystko to przy założeniu SL: 100 pips

Hmm i z tego wyliczenia wynika ze mogę się pomylić więcej niż raz :D

EDIT2:
Sorki ze podaje pozycje z poślizgiem ale musiałem wyjść. O godzinie 11:42 dałem longa po 1.076 na USDCHF (15 min).

TP: 1.0129
SL: 0.9965

Urwie mi jajka? ;)

EDIT3:
cena wyznaczyla nowy dolek - TP wedruje na nizszy poziom czyli 1.0123

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Witam serdecznie

Od wczoraj mam otwartego longa na "franku" w chwili gdy pisze te slowa nastapila cofka jednakze wciaz licze na powrot do korekty trendu spadkowego - minimalny poziom jaki widze dla trendu spadkowego (03.11 - 09.11, TF15) to 50% fibo jednakze zlecenie mam ustawione duzo nizej bo na zniesieniu 23.6 to powinno dac potencjalny zysk na poziomie ponad 50 pipsow. Prawdopodobnie dzis uda mi sie zamknac to zlecenie :)

Edit:

Witam

Niestety wczoraj nie udalo mi sie zaliczyc "tardżetu" i wciaz bujam sie w podobnej okolicy, Transakcja jest nieco mecząca bo trafilem na szeroka konsolidacje i tym razem musze naprawde trzymac emocje na wodzy. Po dwoch dniach z otwarta pozycją chec na zamkniecie jej jest nieodparta - szcegolnie gdy co pare godzin mam cos zarobione lub cos stracone. Niestety to by bylo niezgodne z logika i moimi zalozeniami. Oczywiscie snuje sobie teorie typu: "ooo konsola w trendzie spadkowym nie wrozy nic dobrego" ale fakt jest taki ze musze ufac moim zalozeniom, ktore tak skrupulatnie sprawdzalem. Jesli zdarzy mi sie strata - oznacza to ze jest to ta czesc moich transakcji ktora MUSIALA sie nia zakonczyc :). Dzis ponownie liczę na dotarie ceny do TP - bedzie to jednak trudne z paru powodow:
- po pierwsze mamy do czynienia z niezla dawka danych (dla dolara i franka)
- po drugie na poziomie 1.0108 wyrysował sie nam niezly opor

Miłego dnia :)

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Rynek zachował się inaczej niż zakładałem więc muszę zastosować plan B, a to z kolei oznacza ze muszę przesunąć TP. Fibo rysuje ponownie od najwyższego dołka będącego w zasięgu wzroku.
SL pozostaje bez zmian.

Jeśli chodzi o prawdopodobny wynik pozycji to na tą chwile będzie to minimalna strata. Screen w załączniku.

P.S. Nie wykluczam ze rynek pogłębi spadek i znow przesunię "TP"

EDIT:
Z racji ze rynek wykonał delikatna obsuwę i znów mamy do czynienia z nowym dołkiem wiec wyznaczam na nowo Fibo i przez to docelowy poziom TP o parę pipsów niżej czyli na poziomie: 1.0069

EDIT2:

Komentarz
Pozycja w końcu zamknięta - po 48h zaczęła mnie denerwować. Tym razem z mała stratą wiec nie ma krzywdy. W załączniku znajdziecie szczegóły pozycji.

Wynik
- 6,85 zł

Aktualny kapitał
175,41 (- 30% od wpłacenia depozytu)

ODPOWIEDZ