Dziennik wnuka Elliotta
Wejście nr 3 było moim ostatnim wejściem systemem piątek. Wynik 26% przez niecałe pół roku gry nie jest wynikiem złym, ale wszystko wskazuje na to, że najnowsze dziecko Piotra bije go na łeb na szyję.
Tak jak wspominałem przy ostatnim wejściu od górki miałem shorta, był to short otwarty na ZL, potem w międzyczasie był jeszcze long.
Short zaliczył TP, long SL. Wpiszę te dwie pozycje, bo przy tak dobrym początku nie ma sensu ciągnięcie piątek, będzie później okazja do skomentowania tego co napisałem w kwietniu na temat tego systemu.
Zmieniam kolor dla odróżnienia momentu zmiany systemu i kontynuuję wejścia na ZL.
To co jest najistotniejszą zmianą to RR. Mimo, że wciąż ryzyko na pozycję wynosi 1% to zwiększa się SL do 30 pipsów, natomiast TP to 240 pipsów. Zgodnie z założeniami systemu większość pozycji będzie pewnie się zamykała jeszcze przed TP przy założeniu, że zamknięcie następuje na mocnej ZL do otwarcia przeciwnej pozycji. Znów jako że nie jestem autorem systemu nie chciałbym się rozpisywać na temat jego zasad. Piotr robi super robotę wrzucając poziomy wejść, poza tym jego poziomy nawet jakoś ładniej wyglądają
WEJŚCIE NR 1
EURUSD
Short 1,2619
SL 1,2589
TP 1,2379
Zamknięcie 1,2379 (8%)
LIPIEC:
Zysk 8,0%
DD 0,0%
BILANS od 05.07.2012:
8,0%
DD 0,0%
WEJŚCIE NR 2
EURUSD
Long 1,2528
SL 1,2498
TP 1,2768
Zamknięcie 1,22498 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 7,0%
DD -1,0%
BILANS od 05.07.2012:
7,0%
DD -1,0%
EDIT:
Poprawiłem procenty bo początkowo jak przystało na matematycznego geniusza zysk przy ryzyku 30 i tp 240 wpisałem jako 6%. Proszę nie komentować, bo już starczy obciachu
Poza tym faktycznie Piotr ma rację, żeby wyzerować staty, więc też to czynię. Nie ma sensu mieszać dwóch systemów w jednym miesiącu.
Tak jak wspominałem przy ostatnim wejściu od górki miałem shorta, był to short otwarty na ZL, potem w międzyczasie był jeszcze long.
Short zaliczył TP, long SL. Wpiszę te dwie pozycje, bo przy tak dobrym początku nie ma sensu ciągnięcie piątek, będzie później okazja do skomentowania tego co napisałem w kwietniu na temat tego systemu.
Zmieniam kolor dla odróżnienia momentu zmiany systemu i kontynuuję wejścia na ZL.
To co jest najistotniejszą zmianą to RR. Mimo, że wciąż ryzyko na pozycję wynosi 1% to zwiększa się SL do 30 pipsów, natomiast TP to 240 pipsów. Zgodnie z założeniami systemu większość pozycji będzie pewnie się zamykała jeszcze przed TP przy założeniu, że zamknięcie następuje na mocnej ZL do otwarcia przeciwnej pozycji. Znów jako że nie jestem autorem systemu nie chciałbym się rozpisywać na temat jego zasad. Piotr robi super robotę wrzucając poziomy wejść, poza tym jego poziomy nawet jakoś ładniej wyglądają

WEJŚCIE NR 1
EURUSD
Short 1,2619
SL 1,2589
TP 1,2379
Zamknięcie 1,2379 (8%)
LIPIEC:
Zysk 8,0%
DD 0,0%
BILANS od 05.07.2012:
8,0%
DD 0,0%
WEJŚCIE NR 2
EURUSD
Long 1,2528
SL 1,2498
TP 1,2768
Zamknięcie 1,22498 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 7,0%
DD -1,0%
BILANS od 05.07.2012:
7,0%
DD -1,0%
EDIT:
Poprawiłem procenty bo początkowo jak przystało na matematycznego geniusza zysk przy ryzyku 30 i tp 240 wpisałem jako 6%. Proszę nie komentować, bo już starczy obciachu

Poza tym faktycznie Piotr ma rację, żeby wyzerować staty, więc też to czynię. Nie ma sensu mieszać dwóch systemów w jednym miesiącu.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
WEJŚCIE NR 3
EURUSD
Long 1,2384
SL 1,2354
TP 1,2624
Zamknięcie 1,2354 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 6,0%
DD -2,0%
BILANS od 05.07.2012:
6,0%
DD -2,0%
Tym razem wejście już live
EURUSD
Long 1,2384
SL 1,2354
TP 1,2624
Zamknięcie 1,2354 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 6,0%
DD -2,0%
BILANS od 05.07.2012:
6,0%
DD -2,0%
Tym razem wejście już live

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
Miałem podsumować piątki i odnieść się do tego co napisałem wcześniej na temat tego systemu więc z lekkim poślizgiem czynię toandymen pisze:...będzie później okazja do skomentowania tego co napisałem w kwietniu na temat tego systemu.

Muszę dodać jedną ważną rzecz. Otóż krótko po otwarciu shorta na zl był sygnał do shorta na piątkach. Załączam to wejście na screenie. Ja miałem już wtedy shorta, więc nie chciałem piramidować pozycji i dałem sobie na spokój, niemniej żeby być sprawiedliwym w podsumowaniu systemu, to było wejście z TP na 18% zysku.
Czyli statystyki w podsumowaniu powinny wyglądać tak:
LIPIEC: (w ostatnim wejściu był tu błąd, bo z rozpędu zostawiłem CZERWIEC)
Zysk 15,0%
DD -3,0%
BILANS od 16.01.2012:
44,0%
DD -8,0%
Patrząc na wyniki rewelacja

Tak więc system jest genialny i jednocześnie prosty. Jego jedyną wadą jest to, że generuje większe DD niż ZL i wymaga więcej czasu przed wykresem. Gdyby nie ZL Piorta, to pewnie grałbym nim lata. Oczywiście wcale nie wykluczam powrotu.
Cieszę się, że mogę to napisać i podtrzymuję to co napisałem w kwietniu. Zawsze są miesiące lepsze i gorsze. Czasem pojawiają się rewelacyjne, a czasem tragiczne, ale ogólnie uważam że "piątki Piotra" zdały egzamin.
Zamieniam fajny system na jeszcze fajniejszy i jeśli ZL zarobi tyle co piątki, to będę w siódmym niebie. Tak jak już pisałem, moim minimum średniego zysku jest 5% miesięcznie, co przy zysku licząc od połowy stycznia daje średnio 8% miesięcznie (44% : 5,5 miesiąca).
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
WEJŚCIE NR 4
EURUSD
Long 1,2307
SL 1,2277
TP 1,2547
Zamknięcie 1,2277 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 5,0%
DD -3,0%
BILANS od 05.07.2012:
5,0%
DD -3,0%
Niestety z przyczyn technicznych wejście o jedną świecę i jakieś 20 pipsów później niż powinno być. Prawidłowy poziom do wejścia to 1,2287, mam nadzieję, że mimo wszystko uda się...
EDIT:
Nie udało się, być może będzie wchodziło w rachubę ponowienie.
EURUSD
Long 1,2307
SL 1,2277
TP 1,2547
Zamknięcie 1,2277 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 5,0%
DD -3,0%
BILANS od 05.07.2012:
5,0%
DD -3,0%
Niestety z przyczyn technicznych wejście o jedną świecę i jakieś 20 pipsów później niż powinno być. Prawidłowy poziom do wejścia to 1,2287, mam nadzieję, że mimo wszystko uda się...
EDIT:
Nie udało się, być może będzie wchodziło w rachubę ponowienie.
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
WEJŚCIE NR 5
EURUSD
Long 1,2300
SL 1,2270
TP 1,2540
Zamknięcie 1,2270 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 4,0%
DD -4,0%
BILANS od 05.07.2012:
4,0%
DD -4,0%
Niestety z poprzedniej pozycji zostałem wystopowany co do pipsa, więc ponawiam. Gdybym nie otworzył za późno poprzedniego longa to wciąż miałbym go
EDIT:
SL w gratisie
Niedużo zabrakło do BE, ale cóż...
EURUSD
Long 1,2300
SL 1,2270
TP 1,2540
Zamknięcie 1,2270 (-1%)
LIPIEC:
Zysk 4,0%
DD -4,0%
BILANS od 05.07.2012:
4,0%
DD -4,0%
Niestety z poprzedniej pozycji zostałem wystopowany co do pipsa, więc ponawiam. Gdybym nie otworzył za późno poprzedniego longa to wciąż miałbym go

EDIT:
SL w gratisie

Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, 14:33 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger