Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

WEJŚCIE NR 10

EURUSD
Short 1,2655
SL 1,2670
TP 1,2385

Zamknięcie 1,2670 (-1%)

CZERWIEC:
Zysk -2,8%
DD -5,0%

BILANS od 16.01.2012:
31,0%
DD -7,0%

W końcu jakaś pozycja otwarta.
EDIT:
Dość szybko poszło...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 08:19 przez andymen, łącznie zmieniany 2 razy.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

andymen pisze:EURUSD
Short 1,2655
Dość szybko poszło...
I to jest właśnie jedna z tych nielicznych chwil, kiedy cieszę się, że nie widzę na wykresie fal; wszedłem w longa przy 1,2662, zamknąłem +31,1 ;)

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 11

EURUSD
Long 1,2684
SL 1,2669
TP 1,2954

Zamknięcie 1,2669 (-1%)

CZERWIEC:
Zysk -3,8%
DD -6,0%

BILANS od 16.01.2012:
30,0%
DD -7,0%

Jak się okazało, zmiany również pojawiły się przy DD :cry:
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 12

EURUSD
Short 1,2695
SL 1,2710
TP 1,2425

Zamknięcie 1,2710 (-1%)

CZERWIEC:
Zysk -4,8%
DD -7,0%

BILANS od 16.01.2012:
30,0%
DD -7,0%

Chyba wolałbym żeby nie było sygnału do tego shorta, ale cóż zrobić...
EDIT:
Tyle w temacie shorta.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 13:31 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

andymen pisze:Chyba wolałbym żeby nie było sygnału do tego shorta, ale cóż zrobić...
Czy jest obowiązek grać wszystkie sygnały...? ;-)
Czy mogę przedstawić swój punkt widzienia? Co prawda nie całkiem w temacie, bo nie patrzę na fale, ale może komuś się przyda ;-)
Moje zdanie jest takie, że cena znajduje się w neutralnym miejscu wykresu, więc nie da się powiedzieć, że jest większe prawdopodobieństwo ruchu w którąś stronę. Poza tym wszyscy czekają na 16:30 (FOMC) oraz na konfernecję Bena o 20:15 naszego czasu. Te dwa wydarzenia powinny zdecydować o kierunku ruchu, natomiast co do siły, to może być rozczarowanie, gdyż domysły zostały już zdyskontowane.

Obrazek

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze: Czy jest obowiązek grać wszystkie sygnały...? ;-)
Nie wyobrażam sobie tego inaczej. Choć zdarzyło mi się kilka razy przegapić wejście, to nigdy nie robiłem tego rozmyślnie. Inaczej to nie ma sensu :wink:
Wirus pisze: Czy mogę przedstawić swój punkt widzienia? Co prawda nie całkiem w temacie, bo nie patrzę na fale, ale może komuś się przyda ;-)
Moje zdanie jest takie, że cena znajduje się w neutralnym miejscu wykresu, więc nie da się powiedzieć, że jest większe prawdopodobieństwo ruchu w którąś stronę. Poza tym wszyscy czekają na 16:30 (FOMC) oraz na konfernecję Bena o 20:15 naszego czasu. Te dwa wydarzenia powinny zdecydować o kierunku ruchu, natomiast co do siły, to może być rozczarowanie, gdyż domysły zostały już zdyskontowane.
Bardzo możliwe, że masz rację, ale system nie uwzględnia żadnych danych, więc dla mnie są one niepotrzebne (choć oczywiście to one poruszają rynkiem).
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

andymen pisze:Bardzo możliwe, że masz rację, ale system nie uwzględnia żadnych danych, więc dla mnie są one niepotrzebne (choć oczywiście to one poruszają rynkiem).
Ja cały czas zastanawiam się nad wieloma aspektami gry ;-) Męczę Piotra (dziękuję!), którego wreszcie zrozumiałem. To zrozumienie jednak utwierdziło mnie w przekonaniu, że chyba mam rację (fajna konstrukcja słowna, prawda?). System powinien jednak być w pewnym stopniu elastyczny.
Nadal z uwagą śledzę Twój dziennik, ale jeżeli moje wpisy zakłócają Twój spokój, to powiedz słowo, a przestanę ględzić ;)

PS Dziś dałem sobie spokój z EUR/USD; grałem na EUR/JPY (+21.8 ) i GBP/USD (+27,9). Czekam na 16:30, ale nie pokładam dużych nadziei, być może w ogóle nie zagram.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 13

EURUSD
Long 1,2677
SL 1,2662
TP 1,2947

Zamknięcie 1,2662

CZERWIEC:
Zysk -5,8%
DD -8,0%

BILANS od 16.01.2012:
29,0%
DD -8,0%

Pięknie przegapiłem wejście o 8:58, ale jak się okazało dzięki temu że kurs zszedł niżej, dostałem jeszcze jedną szansę na wejście(pewnie na sl) :D

Super, że dostałem szansę, bo nie ma to jak zaliczenie sl-a z rana i pobicie rekordu DD :oops:
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 14

EURUSD
Short 1,2469
SL 1,2484
TP 1,2199

Zamknięcie 1,2484 (-1%)

CZERWIEC:
Zysk -6,8%
DD -9,0%

BILANS od 16.01.2012:
28,0%
DD -9,0%

Niektórzy, bardziej spostrzegawczy zauważą zmianę na wykresie.
Zmieniłem brokera na ducasa (mniejszy spread) w związku z czym czas na wykresie jest GMT (czyli przesunięcie o 2 godziny wstecz). Na razie jeszcze oswajam się z platformą, więc nie idzie mi to tak sprawnie jak z fxcm, ale to tylko kwestia czasu.

EDIT:
Nie dość, że otwierałem w trakcie meczu, to jeszcze zostałem wystopowany. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
No i rekord DD pobity :cry:
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 15

EURUSD
Long 1,2571
SL 1,2556
TP 1,2841

Zamknięcie ....

CZERWIEC:
Zysk -6,8%
DD -9,0%

BILANS od 16.01.2012:
28,0%
DD -9,0%

Otwieranie pozycji idzie coraz sprawniej, choć przydałoby się żeby szło to też w parze z zyskiem :lol:
Brett Steenbarger

ODPOWIEDZ