Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Wirus pisze:Jasny gwint, chyba walnę to wszysko w czorty i pójdę na dziwki, jak radził jeden z forumowiczów n
Jest to jakaś metoda. Ja się jednak zastanawiam nad słowem "typowa" w analizie Daniela.;) Moim zdaniem ten ruch w górę, o ile jeszcze w miarę przewidywalny, wcale nie był taki typowy pod względem dynamiki w górę, bo jej z początku brakowało bardzo. Zresztą to mnie zmyliło, wczoraj wieczorem myślałem o longu ale to tak wolno się rozkręcało, że dałem sobie spokój. Kwestia systemu.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Wrzucam oznaczenia, bo są dość niejednoznaczne.;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

WYJŚCIE NR 5

EURUSD
Long 1,3042
SL 1,3027
TP 1,3312

Zamknięcie: 1,3263 (zysk 14,80%)

MARZEC:
Zysk 11,8%
DD -3%

BILANS od 16.01.2012:
29,8%
DD -7,0%

Zamknąłem poniżej TP, ale przez drugi weekend nie zamierzam zostawiać tej pozycji.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, 10:21 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

andymen pisze:Zamknąłem poniżej TP, ale przez drugi weekend nie zamierzam zostawiać tej pozycji.
Piotr powie pewnie, że to siódmy błąd, nie trzymasz się zasad ;-) I tak Cię podziwiam, że tyle czasu wytrzymałeś, wypasło się ponad 220 pipsów; wymiękłeś dopiero przed drugim łykendem.

Ciekaw jestem, jak to wygląda z punktu widzenia Piotra. Niby złamanie zasad, ale EUR/USD ma ostatnio bardzo małą zmienność, rzędu 100 pips dziennie i od 15.03 cena wzrosła 290 pipsów. Największa dzienna zmienność 16.03 około 140 pipsów. Czy warto więc czekać na zrealizowanie TP czy może lepiej uaktualnić zasięg?

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze: Piotr powie pewnie, że to siódmy błąd, nie trzymasz się zasad ;-) I tak Cię podziwiam, że tyle czasu wytrzymałeś, wypasło się ponad 220 pipsów; wymiękłeś dopiero przed drugim łykendem.
Właśnie Piotr był pomysłodawcą tego rozwiązania, więc nie grozi mi opierdziel :lol:
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Tak, to mój pomysł. 15 procent to tylko 3 mniej od TP. Pozycja trzymana od tygodnia, cena nie może się coś przebić przez szczyt, zero strat w tym miesiącu, więc uznałem że można sobie pozwolić na zamknięcie. No i coś trzeba jeść:)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

pmleczko pisze:15 procent to tylko 3 mniej od TP.
Oj nie, prawie 17% mniej ;-)
Pozycja trzymana od tygodnia, cena nie może się coś przebić przez szczyt, zero strat w tym miesiącu, więc uznałem że można sobie pozwolić na zamknięcie.
Ale czy to jednorazowe odstępstwo, czy bierzesz pod uwagę zmiany w systemie, z powodu słabszej zmienności na rynku?

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze:
To było niecałe 15%, TP był na 18%, więc nie może być mniej o 17%.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Wirus pisze:
Pozycja trzymana od tygodnia, cena nie może się coś przebić przez szczyt, zero strat w tym miesiącu, więc uznałem że można sobie pozwolić na zamknięcie.
Ale czy to jednorazowe odstępstwo, czy bierzesz pod uwagę zmiany w systemie, z powodu słabszej zmienności na rynku?
Sytuacyjne bym powiedział. Zmian w systemie nie będzie, a zmienność jest dla mnie ok.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

andymen pisze:To było niecałe 15%, TP był na 18%, więc nie może być mniej o 17%.
18 - 17% = 14,94 ;-)
Inaczej; masz cel 18% od np. tysiąca - czyli 180. Uzyskałeś 15% od tysiąca - 150. Czy 150 to 3% mniej niż 180? Nie, to prawie 17% mniej ;-) Zarobiłeś 17% mniej, niż gdybyś osiągnął TP. Ale popieram tę decyzję, nie można być pazernym ;-)

ODPOWIEDZ