Jestem nowy na forexie tyle, że nie całkiem

Jakieś 10 lat temu zaliczyłem wyzerowanie depo i chyba teraz przyszedł czas na powrót

To z resztą nieważne, temat otworzyłem w innym celu.
Chciałbym "zaintrygować" Was pewnym skojarzeniem, które wpadło mi do głowy niedawno.
Zależy mi przede wszystkim na opinii dociekliwych analityków, którzy koniecznie chcą wiedzieć co dzieje się na rynku i odczytać to z wykresu. Wiem, że to nie jest warunek konieczny (tak uważam) zarabiania na forexie ale równocześnie uważam, że warto wiedzieć więcej niż mniej

Chciałbym żebyście potraktowali ten wątek jako odskocznię od koszenia pipsów

Do rzeczy
Czy komuś (tak jak mnie) coś przypomina (kojarzy się z czymś) ten wykres (konkretnie fragment zaznaczony prostokątem?)

To zwykły trójkąt. Formacja chyba najczęściej spotykana na wykresie.
Mnie ten obrazek skojarzył się niedawno z tym: (aż się dziwię, że dopiero teraz)

To wykres S(t) ruchu harmonicznego tłumionego
Prawda, że podobny?

Przyszło mi do głowy coś szalonego

A gdyby tak, opisać ruch ceny, używając praw dynamiki Newtona?
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt tego nie zrobił wcześniej

Szczególnie, że na każdym kroku słyszymy o "dynamice rynku" (dlatego właśnie nie zatytułowałem tego wątku w ten sposób, bo większość z Was pomyślałaby, że jakiś kolejny domorosły analityk chce sprzedać swoje gówno warte opinie)
Dalej: "Siła popytu i podaży", "równowaga sił" itd. Nawet słowo "trend" kojarzy mi się teraz z dynamiką Newtona

Myślę, że ktoś na pewno próbował to robić (opisać ruch ceny w ten sposób) ale nie znalazłem w necie żadnych publikacji na ten temat. Nadal szukam, ale gdyby ktoś zechciał mi pomóc to na pewno szybciej udałoby się to znaleźć.
Pewnie nie warto wyważać otwartych drzwi, (jeśli drzwi są otwarte to w dodatku nie watro w ogóle się tym zajmować, bo gdyby było warto, to na pewno wiedzielibyśmy o tym)
Jestem dosyć dociekliwy i zastanawiałem się jak do tego problemu należałoby się zabrać.
Myślę, że należy zacząć od znalezienia odpowiedników pojęć występujących w dynamice Newtona np:
1) droga - ruch ceny (zmianę ceny proponuję przyjąć jako odpowiednik drogi w dynamice)
2) masa - ??? wielkość wolumenu transakcji ?? (musiałaby być zmienną)
3) czas - to chyba łatwe
4) siła (wypadkowa sił) - Tu jest mały problem. Brak równowagi podaży i popytu powoduje ruch ceny, tak jak niezrównoważona siła u newtona, może udałby się ją jakoś wyliczyć (czy choćby oszacować) byłoby bardzo ciekawie

Są jeszcze karnety zleceń - bezwładność??
Mam nadzieję, że uda mi się zaintrygować choć kilka osób. Osobiście zdałem maturę z fizyki całkiem nieźle ale było to wieki temu więc mam braki.

Zapraszam do dyskusji.
Zbyszek