Dynamika ceny - mała odskocznia od koszenia pipsów

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Re: Dynamika ceny - mała odskocznia od koszenia pipsów

Nieprzeczytany post autor: NicDoStracenia »

gervazy pisze:...
Zbyszek
Czesc gervazy do opisu zmiany ceny aktywow finansowych w czasie uzywa sie obecnie dwoch procesow:
pierwszy to geometryczny ruch Browna:
http://en.wikipedia.org/wiki/Geometric_Brownian_motion

drugi to proces Ornstein-Uhlenbeck (mean-reversion) i ten wydaje sie byc adekwatny w stosunku do walut:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ornstein%E ... ck_process

poszukaj artykulow w internecie, jest tego sporo; generalnie historia zaczyna sie Bacheliera i jesgo pracy doktorskiej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Louis_Bachelier

zacznij od random walk hypothesis:

http://en.wikipedia.org/wiki/Random_walk_hypothesis

dalej juz tylko Wiener process:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wiener_process

no i slynny Black Scholes:

http://en.wikipedia.org/wiki/Black-Scholes

kilka dobrych pozycji (nie wiem czy istnieja polskie przeklady):

1.Hull, John (2012): Options, Futures and Other Derivative Securities, 8th edition. Prentice-Hall
2.Cvitanic,Jaksa and Zapatero, Fernando (2004): Introduction to the Economics and Mathematics of Financial Markets. MIT Press
3.Cochrane, John (2005): Asset Pricing (revised edition). Princeton University Press
"Frankly, in my experience, I`ve known few people who have gotten rich off technical analysis. " Jim Beeland Rogers

gervazy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gervazy »

Wow!
Dzięki NicDoStracenia :)
Od dawna żałuję, że nie zaprzyjaźniłem się na dobre z językiem angielskim :(
Mam w dodatku żonę (filologa szwedzkiego), która twierdzi, że nigdy nie jest za późno i, że jest to łatwe.
Cóż :), mam co robić pomiędzy wejściami na rynek. Mogłem się zresztą tego spodziewać.
Jeszcze raz dzięki za linki.

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Ma racje, nigdy nie jest za pozno, w koncu nie zamierzasz zostac filologiem. Sciagnij druga pozycje w pdf-jest napisana przystepnym jezykiem a google.translator na pewno wykona za ciebie sporo pracy ;), oczywiscie nie obedzie sie bez przyswojenia: prawdopodobienstwa, rachunku rozniczkowego-najlepiej po angielsku, w tym jezyku wszystko wydaje sei takie proste, czytajac te same teorie i definicje po polsku, zawsze sie zastanawiam po co tak komplikowac sobie zycie.
"Frankly, in my experience, I`ve known few people who have gotten rich off technical analysis. " Jim Beeland Rogers

gervazy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gervazy »

I znowu zabieram Wam cenny czas. :)
I to w dodatku trochę off-top.
Nie chcę otwierać nowego wątku, bo to co piszę trochę wiąże się z tym co powyżej.
Ten związek jest bardzo luźny ale przy dużych chęciach może znajdziecie coś wspólnego dla tych dwóch wątków. :)
Jak napisałem w pierwszym wpisie chcę wrócić na forex po 10 latach przerwy i chcę się do tego dobrze przygotować po to by nie znaleźć się wśród tych 95% traderów (no wiecie których :) )
Szukając po necie informacji jak z wykresu (albo raczej z danych od brokera) wyciągnąć jak najwięcej informacji natknąłem się na tą stronę: http://emini-watch.com/emini-trading/tick-charts/
Link prowadzi do podstrony serwisu pewnego faceta, który wydaje mi się bardzo łebski.
Umieściłem akurat ten link bo chcę zwrócić Waszą uwagę na wykres tickowy, który (moim zdaniem) zawiera więcej informacji niż jakikolwiek OHLC. Autor serwisu odradza co prawda grę na forexie ze względu na brak volumenu ale jego uwagi co do do wykresu tickowego wydają mi się bardzo ciekawe. Facet sprzedaje swoją strategię (co u mnie zawsze powoduje zapalenie się żółtej lampki ostrzegawczej) i w dodatku używa tradestation a nie mt4 ale jego podejście do tematu bardzo mi się podoba. Chciałbym zachęcić Was do dyskusji właśnie o jego "podejściu do tematu" I liczę na pomoc w zrozumieniu jego metody bo ja ni cholery nic nie rozumiem co on mówi w swoich prezentacjach.
Jeśli nikogo to nie zainteresuje to trudno, olejcie to po prostu.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Nie wiem Gervazy :roll: schodzenie na tak niski interwal manualnie to samobojstwo, naprawde wierzysz w to, ze w nanosekundowych zmianach ceny jestes w stanie dostrzec jakies informacje? Nawet jesli ekg budowane przez liczbe trejdow ladniej wyglada niz to budowane przez czas to ciagle pozostaje ekg, ktorego efektywnosc gosc udowadnia na historii, do ktorej dopasowac mozna doslownie wszystko. Jezeli juz wierzysz w to, ze jest sens porownywac cene dzisiejsza z przeszla to lepiej patrz na "slupki" dzienne; zgodnie z teoriami, do ktorych dalem ci linki cena, ktora widzisz "teraz" zawiera w sobie wszystkie informacje dotyczace przeszlosci, dlatego porownywanie jej z przeszloscia w jakiejkolwiek formie to "maslo maslane", zgodnie z tym tokiem rozumowania dzisiejsza wartosc jest rowniez najlepszym prognostykiem jutra i jedyne co jestes w stanie wyliczyc to zakres wahan zmiany ceny. Jezeli kogokolwiek oferuje ci sprzedaz systemu czy nieweryfikowalnych teorii to od razu mozesz mu zyczyc udanych łowów gdzie indziej.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

NicDoStracenia pisze:Nie wiem Gervazy :roll: schodzenie na tak niski interwal manualnie to samobojstwo, naprawde wierzysz w to, ze w nanosekundowych zmianach ceny jestes w stanie dostrzec jakies informacje? Nawet jesli ekg budowane przez liczbe trejdow ladniej wyglada niz to budowane przez czas to ciagle pozostaje ekg, ktorego efektywnosc gosc udowadnia na historii, do ktorej dopasowac mozna doslownie wszystko. Jezeli juz wierzysz w to, ze jest sens porownywac cene dzisiejsza z przeszla to lepiej patrz na "slupki" dzienne; zgodnie z teoriami, do ktorych dalem ci linki cena, ktora widzisz "teraz" zawiera w sobie wszystkie informacje dotyczace przeszlosci, dlatego porownywanie jej z przeszloscia w jakiejkolwiek formie to "maslo maslane", zgodnie z tym tokiem rozumowania dzisiejsza wartosc jest rowniez najlepszym prognostykiem jutra i jedyne co jestes w stanie wyliczyc to zakres wahan zmiany ceny. Jezeli kogokolwiek oferuje ci sprzedaz systemu czy nieweryfikowalnych teorii to od razu mozesz mu zyczyc udanych łowów gdzie indziej.
Znam graczy ktorzy sobie calkiem dobrze radza grajac na wykresach tickowych... oczywiscie nie jest to FX lecz Futures.
Idac twoim tokiem myslenia na temat nieprzydatnosci lewej strony mozna dojsc do wniosku ze obszary wsparc i oporow nie maja prawa bytu na rynku. Tysiace traderow instytucjonalnych wplywa na kurs kazdego dnia ustawiajac i realizujac zlecenia w oparciu o orderbook i lewa strone wykresu, nie wiedzac nawet czym jest "Geometric Brownian motion". Sam czasami lapie ruchy z wirtualnie zerowym drawdownem wchodzac u zrodel podazy/popytu tylko na podstawie wykresu historycznego. To nie jest kwestia wiary ale zwyklej logiki.

"Its not rocket science" :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Opis zmiany ceny jako procesu stochastycznego zostal wymyslony przez znacznie madrzejszych ode mnie i jak do tej pory nikt nie zaproponowal lepszego rozwiazania, moze sie myle, ale dzis uwazam istnienie tzw. poziomow wsparc i oporow za zwykla iluzje, a price action za najsmieszniejszy ze wszystkich "systemow", cena nie ma pamieci i o ile mi wiadomo w powaznych instytucjach decyzje podejmuje sie w oparciu o bardziej racjonalne przeslanki niz kreski na ekg; mozna, np. probowac byc pierwszym, majac dostep do informacji o nadchodzacej transakcji i probowac ja wyprzedzic, istnieja cale wyspecjalizowane firmy hft, ktorych biznes na tym polega, dlatego ciezko mi uwierzyc, ze grajek indywidualny moze wyprzedzic, dysponujacyhc inna technologia i zlokalizowanych przy samych gieldach profesjonalistow,

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Uwazam ze nie potrzebnie komplikujesz. Kurs jest tylko efektem reakcji kolektywu graczy na rynku a nie jakims niewyjasnionym tworem ktorego zachowanie trzeba tlumaczyc poprzez procesy stochastyczne. Niewiem skad masz swoje informacje ale struktura rynku interbank oraz sposob w jaki odbywaja sie transakcje na gieldzie FX w najwiekszych bankach inwestycyjnych nie jest tajemnica. Osobiscie gram w oparciu o PA SR, orderflow ,skutecznie od 2 lat i znam wielu traderow takze instytucjonalnych robiacych to znacznie lepiej niz ja przy uzyciu podobnych narzedzi. Jest wiele sposobow na wykorzystanie pewnych nieefektywnosci na rynku i HFT, frontrunning o ktorych piszesz to jedne z nich ale to ostatecznie od nas zalezy jak korzystamy z dostepnych narzedzi.

Livermore ktorego cytujesz w stopce nie korzystal z wykresu ale decyzje podejmowal takze w oparciu o historyczna cene i czesto byl to jedyny powod do zawarcia transakcji.

http://screencast.com/t/vQKll6383SWM
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, 23:55 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

ZielonaMgielka pisze:
Sam czasami lapie ruchy z wirtualnie zerowym drawdownem wchodzac u zrodel podazy/popytu tylko na podstawie wykresu historycznego. To nie jest kwestia wiary ale zwyklej logiki.

Pozdrawiam
Czasami można, ale z tego co wiem patrzysz też na wiele innych rzeczy?, kiedyś jakiś mindmap chyba nawet wrzucałeś. Chodzi o to, że trzeba odróżnić tłuczenie PA znane z ebooków od wykorzystywania PA w całej strategii na którą składa się jednak coś więcej niż tylko lewa strona. Piszę w odniesieniu do mojego ulubionego tematu szkoleń żeby pseudo znawcy potem nie wykorzystywali twoich wypowiedzi do swojej argumentacji, a wiem że masz szeroką wiedzę i setupy PA są raczej jedynie elementem całej szerszej układanki.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Pytanie czy nie uzyskalbys podobnych wynikow, rysujac swoj poziom zupelnie przypadkowo, a stosujac sie do innych zasad, ktore przestrzegasz lub informacji, ktore posiadasz? Mozna odnosic sukcesy opierajac sie na blednych przeslankach lub ponoszac zbyt wielkie ryzyko (do czasu). Livermore, jesli wierzyc historii, oprocz swoich spektakularnych sukcesow, rowniez bankrutowal wiele razy, a raczej chodzi o to zeby przyrost kapitalu wygladal wlasnie jka wspomniany GBM :wink:

ODPOWIEDZ