Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

kowal00
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kowal00 »

Juz wszystko znalazlem :lol:

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Czy wiadomo już coś może na temat terminu w jakim zostaną udostępnione do handlu złoto i srebro?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

FXfighter pisze:Czy wiadomo już coś może na temat terminu w jakim zostaną udostępnione do handlu złoto i srebro?
Nie. Ostatnio rozmawiałem o tym z brokerem i jeszcze ostateczny termin nie jest znany.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

techniczne pytanie względem otwierania rachunku u broka:
czy przelew bankowy zasilający musi być zrobiony z konta właściciela ?
a więc czy dopuszczalne jest że przelew jest zrobiony:
- ze wspólnego konta (jest się jednym z współwłaścicieli konta)
- przelew jest zrobiony z konta firmowego ( jest się właścicielem lub współwłaścicielem podmiotu)
- przelew jest zrobiony z rachunku współmałżonka
Czy przelew musi być zrobiony bezwzględnie w walucie w jakiej ma być prowadzony rachunek ? - jeżeli nie to czy duże są straty na przewalutowaniu ( tak mniej więcej )
Czy istnieje możliwość zmiany waluty w jakiej jest prowadzony rachunek ( zamykam wszystkie pozycji i zgłaszam prośbę do brokera)?

Czy dużym problemem jest jeżeli wpłata była z jednego rachunku a wypłaty będą na inny rachunek? - Ja jestem posiadaczem konta które w ciągu około 6 miesięcy przestanie istnieć a nie wybrałem jeszcze nowego banku.
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

TARKIN pisze:czy przelew bankowy zasilający musi być zrobiony z konta właściciela ?
Tak, nie są akceptowany wpłaty i wypłaty na rachunki bankowe osób trzecich lub kont firmowych.
TARKIN pisze:Czy przelew musi być zrobiony bezwzględnie w walucie w jakiej ma być prowadzony rachunek ? - jeżeli nie to czy duże są straty na przewalutowaniu ( tak mniej więcej )
Nie musi ale nastąpi przewalutowanie po kursie banku UBS.
TARKIN pisze:Czy istnieje możliwość zmiany waluty w jakiej jest prowadzony rachunek ( zamykam wszystkie pozycji i zgłaszam prośbę do brokera)?
Tak, istnieje taka możliwość. Wtedy przewalutowanie też następuje po kursie banku UBS.
TARKIN pisze:Czy dużym problemem jest jeżeli wpłata była z jednego rachunku a wypłaty będą na inny rachunek? - Ja jestem posiadaczem konta które w ciągu około 6 miesięcy przestanie istnieć a nie wybrałem jeszcze nowego banku.
Przy zakładaniu konta definiujesz rachunek bankowy, który potem używany jest zarówno do wpłat jak i wypłat.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

chee
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: chee »

Raposo, moje pytanie może być naiwne, ale proszę o wyrozumiałość, jako że nie mam doświadczenia w temacie.
Od jakiegoś czasu zapoznaję się z dukascopy (zainspirowany tym wątkiem).
Własciwie to jestem już o krok od założenia konta real.
Jak rozumiem, jeżeli założę konto, za Twoim pośrednictwem, będziesz miał z tego jakieś profity. Nie przeszkadza mi to i chętnie nawiążę współpracę.
Tym samym będę wdzięczny za mały step-by-step how to, jak tego dokonać.

Jakkolwiek, jeżeli dobrze zrozumiałem, to współpracujesz też z FxPro.
Mógłbyś mi w dwóch słowach podkreślić podstawowe różnice między duka a pxpro?

Czy i dlaczego powinienem w ogóle zastnowić się nad wyborem FxPro zamiast Duka?

Farmer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Farmer »

jJa do powyższych pytań bym dołaczył zapytanie o wysokość poziomu depozytu w obu platformach po obniżeniu , którego broker zamknie stratne zlecenie,

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj chee,
chee pisze:Tym samym będę wdzięczny za mały step-by-step how to, jak tego dokonać.
Step-by-step jak założyć konto, jest dostępny na naszej stronie, wraz z instrukcjami do samego formularza. Jeśli nie mógłbyś znaleźć daj mi znać, a podeślę linki na PW.
chee pisze:Mógłbyś mi w dwóch słowach podkreślić podstawowe różnice między duka a pxpro?
Dukascopy to inny typ brokera - ECN. FxPro jest Market Makerem. Co kryje się pod tymi hasłami przeczytasz na forum, jest sporo wątków na te tematy :). Jeśli nie znajdziesz, daj znać to też poszukam.

Ogólnie FxPro jest lepszym brokerem na początek z racji, że jest tam mniej "komplikacji". W Dukascopy trzeba sobie zdawać sprawę z tego jak funkcjonuje rynek oraz jak działają różne rodzaje zleceń (ich specyfikacja opisana jest na naszej stronie). W FxPro mamy też więcej instrumentów, m.in. kontrakty na towary i akcje, natomiast Dukascopy to tylko broker walutowy (na tę chwilę :) ). Obaj mają też różne platformy, niektórzy nie widzą życia/tradingu bez MT4 ;). Co do dokładnych różnic w ofercie - obaj brokerzy szczegółowo zostali opisani na stronce.

Przy okazji informacja dla wszystkich.
Na naszej stronie pojawił się program do wyliczenia podatku dla Dukascopy z platformy JForex. Plik z instrukcją dostępny w dziale Download.

Dodano po 7 minutach:
Ja do powyższych pytań bym dołaczył zapytanie o wysokość poziomu depozytu w obu platformach po obniżeniu , którego broker zamknie stratne zlecenie,
W FxPro zamykana jest najbardziej stratna pozycja w momencie, gdy Margin level spadnie do 5%. W momencie, gdy Margin level spadnie poniżej 5% to zostaną zamknięte automatycznie wszystkie otwarte pozycje. TU ciekawostką jest, że nawet jeśli zrobi się debet na rachunku (np. na skutek luki cenowej) to nie jest to traktowane jako dług, który trzeba spłacić. W ciągu 1-3 dni (lub na prośbę) bilans konta jest zerowany.

W Dukascopy wygląda to trochę inaczej.
W momencie, gdy inwestor wykorzysta dźwignię powyżej 100% (parametr widoczny koło bilansu konta - Use of leverage) następuje Margin Call i nie można otwierać już więcej pozycji.
Jeśli wykorzystanie wzrośnie powyżej 200% to następuje tzw. Margin Cut i w takiej sytuacji Dukascopy ma prawo do zamknięcia części lub całości pozycji bądź też do otwarcia przeciwstawnej w celu redukcji poziomu wykorzystania dźwigni do 100%.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

chee
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: chee »

raposo W sieci jest bardzo dużo wątków opisujących nieuczciwe praktyki Market-Makerów wobec swoich klientów.
Jeżeli dobrze pamiętam, to nawet w tym wątku (Dukascopy BANK - ECN) podkreśla się zaletę brokera ECN jako gwarancję uczciwości, oraz piętnuje podstawową zasadę MM (martket makerów), którzy z definicji siedzą po drugiej stronie dealing desku otwieranych przez klientów operacji.
W skrócie - albo traci MM broker - albo traci jego klient (a to broker rozdaje karty).

Pytanie brzmi:
raposo, czy mógłbyś szczerze odpowiedzieć co (poza korzyściami finansowymi) skłoniło Cię do współpracy z MM FxPro?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

chee pisze:W skrócie - albo traci MM broker - albo traci jego klient (a to broker rozdaje karty).
To właśnie nie do końca prawda (pisałem o tym kilka razy na forum). I FxPro w swojej lidze wypada bardzo dobrze ale to wątek o Dukascopy... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ