Dukascopy - ECN
To jest konsekwencja mikrolotow, ktore nie moga byc przekazywane bezposrednio na interbank. Ta sprawa byla poruszana na: http://www.forexpeacearmy.com/public/re ... ascopy.comIgnac pisze:Czegoś tu nie rozumiem. Dukas to niby ECN, dlaczego w umowie pisze:
"Dukascopy is counterparty of each trade and counter trade."
i dalej
"In some circumstances,Dukascopy may not hedge entirely or may not hedge at all certain trades."
To jak to w końcu jest?
Jason, Malaysia
Date of Post: 2010-02-20
Review: I have investigated why they may not hedge all trades instantly. (the mini trade are not hedge instantly). They told me that, as the banks/prime brokers do not accept (like) small tickets because of the cost of processing such a ticket, they have developped a technology to cumulated small trades and then, when it reached 100 000 USD, they send it to the banks. It has allowed them to open their ECN to small ticket. All other ECN/marketplace should have the same. I find it good they to mention it on the risk brochure, good transparency point.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
jeff, canada
Date of Post: 2010-02-09
Review: Brochure on Risks in foreign exchange trading on the SWFX Swiss forex marketplace
15. conflicts of interests
The user understands that the business model of the SWFX Swiss Forex Marketplace consists in ensuring best execution for the transactions of the Users and matching the transactions between any of its Users or Counterparties, each trade being instantly hedged with a countertrade. In that respect, on the SWFX Swiss Forex Marketplace, Dukascopy is counterparty of each trade and counter trade, In some circumstances, Dukascopy may not hedge entirely or may not hedge at all certain trades, In such cases, Dukascopy may have opposite positions towards Users.
Risk disclosure and acknowledgment
2. Dukascopy reserves a discretionary right to check any order before execution.
Czy w takim razie używanie nazwy ECN broker dla tych małych kont nie jest lekkim przegięciem. De facto oni robią ze zleceniami mniejszymi to co robi każdy mm, czyli biorą na klatę zlecenie, wrzucają do worka i jak się uzbiera odpowiednia ilosć po odpowiedniej cenie jadą z tym na zewnątrz (tego akurat już nie każdy mmm robi ale powiedzmy uogólniam).forex pisze:To jest konsekwencja mikrolotow, ktore nie moga byc przekazywane bezposrednio na interbank.
Serio? Ciekawe podejście. Albo grasz u brokera ecn (popatrz na tytuł tego wątku) albo nie. Małe rachunki w dukas nie są rachunkami podpiętymi bezpośrednio do ecn, małe rachunki działają na zasadzie rachunków u każdego brokera mm, więc jakie tu jest pół ecn. To żadne pół ani ćwierć. Według mnie jest to zwykłe naciąganie faktów pod pr.Jakby mieli się rozgraniczać ze do kwoty X są pół ECN a od kwoty Y są full ECN to by powstał istny burdel. Mają zapisane to w regulaminach i to starczy.
Mam jeszcze takie pytanie, czy w umowa na rachunki powiedzmy od 50k usd w dukas różni się od tej na najniższe rachunki? Czy jest tam również zapis o konfikcie interesów?
A czy ktokolwiek mając konto w dukasie może odnieść inne wrażenie albo jakoś racjonalnie wypowiedzieć zdanie, że nie, jego zlecenia nie są realizowane na poziomie ecn? Nie wiem czy jasno się wyrażam ale na jakiej podstawie sądzisz, że Twoje zlecenie idzie faktycznie przez ECN?Cyb pisze:Ale ja mam konto w dukasie i realizacja jest na poziomie ECN.
No bo z umowy jasno wynika, że są zlecenia, które idą przez ecn (powiedzmy, że wygląda na to, że są to te >= 100k) i są też zlecenia idące na klatke dukasa.