Droga do zwycięstwa
- klonmarcin
- Maniak
Jak widać sygnał był dobry, tylko jest małe "ale", chodzi mi o moment wejścia.
Do tej pory w zależności od momentu wejścia min +30p, przy kilku pipsach cofki,
Opór został przełamany, także może nastąpić spory ruch w okolice 1.5130
Mam dylemat:
- czy wchodzić jak tylko świeca zmieni kolor, czyli na poziomie czerwonej lini świecy z godziny 15 na wykresie, jak widać świeca ta zmieniła kolor dopiero na ostatniej świeczce m15,
- czy wchodzić na nowej świecy czyli miejsce zaznaczone strzałką, tak wchodząc tracimy część ruchu, ale mamy jakby większe prawdopodobieństwo dobrego ruchu.
Należy zaznaczyć, że największe ruchy odbywają się właśnie pod koniec i na początku formowania świec godzinowych, dodatkowo u AM kończyła się świeca h4, ale h1 są wszędzie takie same.
Co do ejka i edka to na edku raczej nie było sygnału ( cena doszła do dolnej bandy), na ejku można było próbować.
Także najlepszy sygnał był na kablu
Do tej pory w zależności od momentu wejścia min +30p, przy kilku pipsach cofki,
Opór został przełamany, także może nastąpić spory ruch w okolice 1.5130
Mam dylemat:
- czy wchodzić jak tylko świeca zmieni kolor, czyli na poziomie czerwonej lini świecy z godziny 15 na wykresie, jak widać świeca ta zmieniła kolor dopiero na ostatniej świeczce m15,
- czy wchodzić na nowej świecy czyli miejsce zaznaczone strzałką, tak wchodząc tracimy część ruchu, ale mamy jakby większe prawdopodobieństwo dobrego ruchu.
Należy zaznaczyć, że największe ruchy odbywają się właśnie pod koniec i na początku formowania świec godzinowych, dodatkowo u AM kończyła się świeca h4, ale h1 są wszędzie takie same.
Co do ejka i edka to na edku raczej nie było sygnału ( cena doszła do dolnej bandy), na ejku można było próbować.
Także najlepszy sygnał był na kablu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
Także moja prognoza się sprawdziła na 100%, w tym miejscu tj. 1.5130 można było stawiać TP.klonmarcin pisze:także może nastąpić spory ruch w okolice 1.5130
Jeszcze jedno moje przemyślenie co do sl i tp.
kiedyś dostałem taką radę i chyba muszą ją uwzględnić w swoim planie.fx_killer pisze:Zmień SL na nie okrągłe "piątki". 90% osób tak stawia stopy i broker to wie. Najczęściej jest to 20, 25, 30 pipsów. Ile razy zabrakło Ci 1 pipsa? Smile Dodawaj przynajmniej +1, +2 pipsy. Dużo to nie zmieni kwotowo, a już jest łatwiej.
Pozdrawiam,
kerimb
Aktualnie nie gram, ale zajmuję się układaniem swojego profesjonalnego planu gry.

No pain - No gain
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
Czas na dzisiejsze podsumowanie, nie grałem dzisiaj, mam nadzieję, że jednak do nowego tygodnia uda mi się załatwić wszystkie swoje sprawy i będę mógł normalnie tradować.
Edek:
Były dwa wejścia idealne, jedno o siódmej rano, także raczej bym to przegapił +20p, drugie o dziesiątej, prawdopodobnie skończyłoby się na BE.
Oczywiście można było także wchodzić przeciw d1i także sporo zarobić +40
Od południa bardzo ostre ruchy i nie było sygnałów.
Ejek:
Tutaj także dwa wejścia z tym, że to drugie także było by na BE, za to pierwsze mogło być na +60 ale sygnał był o szóstej rano
Także i tutaj później ostre ruchy ale był sygnał pod prąd o godz. 16 (short) i mogło być +50, ale to między danymi i BARDZO ryzykowne.
Kabel:
Kabel dzisiaj zdecydowanie najlepiej się prezentował
Pierwszy sygnał o szóstej, ale bezpiecznie można było wejść także o siódmej, możliwe do ugrania +50
Potem jeszcze o dziesiątej, ale tu byłby BE, potem na longa o 13, ale to już bardzo ryzykowne bo cena doszła do dolnej bandy,
Kolejny long o 15, ale była ogromna cofka, prawie dwadzieścia pipsów, potem odwrót i ruch na północ na +30.
Z tym ostatnim longiem to jest ciekawa sprawa:
Niby wszystkie warunki spełnione, czyli kanał u górę, ale w momencie zmiany świecy h1 na zieloną, zmianie na zieloną uległa także świeca d1. I występowała taka huśtawka, co wy robicie w takich sytuacjach ??
Bo nagle wszystkie warunki są spełnione a za chwilę już nie (ruch o pipsa) zmienia D1.
Pozdrawiam Marcin
Wejścia dzisiaj po południu były bardzo ryzykowne, ze względu na dane.

Edek:
Były dwa wejścia idealne, jedno o siódmej rano, także raczej bym to przegapił +20p, drugie o dziesiątej, prawdopodobnie skończyłoby się na BE.
Oczywiście można było także wchodzić przeciw d1i także sporo zarobić +40
Od południa bardzo ostre ruchy i nie było sygnałów.
Ejek:
Tutaj także dwa wejścia z tym, że to drugie także było by na BE, za to pierwsze mogło być na +60 ale sygnał był o szóstej rano

Także i tutaj później ostre ruchy ale był sygnał pod prąd o godz. 16 (short) i mogło być +50, ale to między danymi i BARDZO ryzykowne.
Kabel:
Kabel dzisiaj zdecydowanie najlepiej się prezentował

Pierwszy sygnał o szóstej, ale bezpiecznie można było wejść także o siódmej, możliwe do ugrania +50
Potem jeszcze o dziesiątej, ale tu byłby BE, potem na longa o 13, ale to już bardzo ryzykowne bo cena doszła do dolnej bandy,
Kolejny long o 15, ale była ogromna cofka, prawie dwadzieścia pipsów, potem odwrót i ruch na północ na +30.
Z tym ostatnim longiem to jest ciekawa sprawa:
Niby wszystkie warunki spełnione, czyli kanał u górę, ale w momencie zmiany świecy h1 na zieloną, zmianie na zieloną uległa także świeca d1. I występowała taka huśtawka, co wy robicie w takich sytuacjach ??
Bo nagle wszystkie warunki są spełnione a za chwilę już nie (ruch o pipsa) zmienia D1.
Pozdrawiam Marcin
Wejścia dzisiaj po południu były bardzo ryzykowne, ze względu na dane.

No pain - No gain
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
Jaka ironia losu,
jak dzisiaj mogłem grać to rynek zrobił mi prezent w postaci braku ruchu
Ale to już przewidywałem wczoraj, więc dzisiaj tylko obserwowałem.
Ale w końcu i nawet w taki dzień jak dzisiaj były sygnały z NLA.
Edek:
Sygnał o siódmej rano, możliwe kilkanaście pipsów, prawdopodobnie BE,
o 14, niestety przed danymi, więc bym nie wchodził, dla odważnych ponad 40p
Mam tutaj problem z tym systemem, bo żółta linia oznacza otwarcie świecy d1, czyli w momencie sygnału o siódmej d1 było zielone, h1 czerwone, kanał w dół, czyli nie wszystkie warunki były spełnione, ale główne tak.
Kabel:
Sygnał o 7:15, tutaj już można było pociągnąć na +20p,
Ejek:
Tutaj sytuacja wygląda najlepiej,
Tutaj też dwa sygnały, ale tylko na kilkanaście pipsów, chyba, że ktoś by trzymał do danych, wtedy dużo więcej, ale to bardzo ryzykowne.
Czyli podsumowując, nawet w taki dzień jak dzisiaj można było ugrać kilka pipsów
Wystarczy odpowiednio operować BE, a to jak wiadomo jest SZTUKĄ
Mam nadzieję, że te moje wywody pomogą mi i innym w lepszym zrozumieniu systemu. Jeśli macie jakieś pytania to nie krępujcie się
Na pewno odpowiem.
Pozdrawiam Marcin

Ale to już przewidywałem wczoraj, więc dzisiaj tylko obserwowałem.
Ale w końcu i nawet w taki dzień jak dzisiaj były sygnały z NLA.
Edek:
Sygnał o siódmej rano, możliwe kilkanaście pipsów, prawdopodobnie BE,
o 14, niestety przed danymi, więc bym nie wchodził, dla odważnych ponad 40p
Mam tutaj problem z tym systemem, bo żółta linia oznacza otwarcie świecy d1, czyli w momencie sygnału o siódmej d1 było zielone, h1 czerwone, kanał w dół, czyli nie wszystkie warunki były spełnione, ale główne tak.
Kabel:
Sygnał o 7:15, tutaj już można było pociągnąć na +20p,
Ejek:
Tutaj sytuacja wygląda najlepiej,
Tutaj też dwa sygnały, ale tylko na kilkanaście pipsów, chyba, że ktoś by trzymał do danych, wtedy dużo więcej, ale to bardzo ryzykowne.
Czyli podsumowując, nawet w taki dzień jak dzisiaj można było ugrać kilka pipsów

Wystarczy odpowiednio operować BE, a to jak wiadomo jest SZTUKĄ
Mam nadzieję, że te moje wywody pomogą mi i innym w lepszym zrozumieniu systemu. Jeśli macie jakieś pytania to nie krępujcie się

Na pewno odpowiem.
Pozdrawiam Marcin

No pain - No gain
No pain - No gain
HEJ Marcin !
Z sygnałami świec w konsoli jakiej jest edek to bywa rożnie w Czwartek pod wieczór to patrzę a tama raz wszystkie czerwone - dwu pipsowy ruch i wszystko na zielono. Dlatego ważniejsza moim zdaniem jest identyfikacja kierunku ruchu na dany dzień w takiej konsoli jakiej się znajdujemy. Na przykład w piątek od rana ja dawałem same Longi, chociaż sys. mówił co innego dopiero na danych poszedłem sell. Mogę załączyć screen o co mi chodzi
Z sygnałami świec w konsoli jakiej jest edek to bywa rożnie w Czwartek pod wieczór to patrzę a tama raz wszystkie czerwone - dwu pipsowy ruch i wszystko na zielono. Dlatego ważniejsza moim zdaniem jest identyfikacja kierunku ruchu na dany dzień w takiej konsoli jakiej się znajdujemy. Na przykład w piątek od rana ja dawałem same Longi, chociaż sys. mówił co innego dopiero na danych poszedłem sell. Mogę załączyć screen o co mi chodzi
"If music is dying musicians are killing it" - MP
- klonmarcin
- Maniak
Chyba łapię o co ci chodzi, ale możesz dać screena
Także jak mówisz w konsoli jest to ryzykowne i kilka pip zmienia kolor świecy d1. Ale jak mówił HEX, nie gramy tylko jak cena znajduje się ewidentnie w kanale. A jak poza to gramy.
Jak widzisz na moich screenach żółta linia oznacza otwarcie d1 i w przypadku edka oba sygnały są przeciw d1, ale zgodnie z kanałem i h1. Także wg mnie ważniejsze jest h1 od d1.
Jaka jest twoja opinia??

Jak widzisz na moich screenach żółta linia oznacza otwarcie d1 i w przypadku edka oba sygnały są przeciw d1, ale zgodnie z kanałem i h1. Także wg mnie ważniejsze jest h1 od d1.
Jaka jest twoja opinia??

No pain - No gain
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
No i kolejne analizy
Edek :
Pierwsze wejście i zmyłka, byłby SL, drugie jak na razie się trzyma.
Kabel :
Pierwsze wejście możliwe kilkanaście pipsów, chyba BE, drugie także zmyłka i byłby SL. Trzecie też kilkanaście pips, ale jak widać nastąpiło koszenie SL a potem rajd na południe
Ejek :
Do tej pory możliwe kilkanaście pipsów.
A teraz kilka moich przemyśleń co do NLA.
Przy takiej konsolidacji rozsądne było by zmniejszenie targetu z 20p na mniej np. 10p, bo mało kiedy cena dochodzi do 20p.
Jak już kiedyś pisałem w konsoli jak widać można więcej ugrać grają zgodnie z h1 niż h1+d1+ema.
Żółtą linią zaznaczyłem otwarcie świecy d1 i jak widać EMA często w momencie sygnału ruch na 2 pipsy zmienia kolor d1, jak pisaleś Serol.
Dzisiaj ogólnie system mnie zaskoczył, niestety negatywnie, ale takie są uroki Forex i konsolidacji.
Nadal jeszcze nie rozstrzygnąłem czy wchodzić jak tylko świeca zmieni kolor, czy na początku nowej świecy, raz jest lepiej tak a raz inaczej
Jeszcze co do tego wejścia na kablu, jednak byłyby one naciągane, bo cena przekroczyła połowę kanału i jak mówił HEX on już by tego nie brał.
Ale z drugiej strony, NIE MA RYZYKA NIE MA ZABAWY.
Na poważnie to myślę, że w konsolidacji da się NLA zarobić tylko trzeba być o wiele uważniejszym i zmniejszać TP. Dodatkowo grać przeciw d1.
Takie są moje przemyślenie, a jakie są wasze??

Edek :
Pierwsze wejście i zmyłka, byłby SL, drugie jak na razie się trzyma.
Kabel :
Pierwsze wejście możliwe kilkanaście pipsów, chyba BE, drugie także zmyłka i byłby SL. Trzecie też kilkanaście pips, ale jak widać nastąpiło koszenie SL a potem rajd na południe

Ejek :
Do tej pory możliwe kilkanaście pipsów.
A teraz kilka moich przemyśleń co do NLA.
Przy takiej konsolidacji rozsądne było by zmniejszenie targetu z 20p na mniej np. 10p, bo mało kiedy cena dochodzi do 20p.
Jak już kiedyś pisałem w konsoli jak widać można więcej ugrać grają zgodnie z h1 niż h1+d1+ema.
Żółtą linią zaznaczyłem otwarcie świecy d1 i jak widać EMA często w momencie sygnału ruch na 2 pipsy zmienia kolor d1, jak pisaleś Serol.
Dzisiaj ogólnie system mnie zaskoczył, niestety negatywnie, ale takie są uroki Forex i konsolidacji.
Nadal jeszcze nie rozstrzygnąłem czy wchodzić jak tylko świeca zmieni kolor, czy na początku nowej świecy, raz jest lepiej tak a raz inaczej

Jeszcze co do tego wejścia na kablu, jednak byłyby one naciągane, bo cena przekroczyła połowę kanału i jak mówił HEX on już by tego nie brał.
Ale z drugiej strony, NIE MA RYZYKA NIE MA ZABAWY.
Na poważnie to myślę, że w konsolidacji da się NLA zarobić tylko trzeba być o wiele uważniejszym i zmniejszać TP. Dodatkowo grać przeciw d1.
Takie są moje przemyślenie, a jakie są wasze??

No pain - No gain
No pain - No gain
- Mike_Scofield
- Pasjonat
Hej !
Moje zdanie jest takie:
1. NLA zawsze będzie dobrze działało w mocnym trendzie w konsoli trzeba zmienić styl gry bardziej uważać i skupić się na wyznaczeniu oporów i wsparć
2. D1 często trzeba mieć gdzieś bo to w końcu 96 M15 a w konsoli to niema znaczenia. najważniejszy dla mnie jest aktualny kierunek niż kolory świec
3. te żółte horyzontalne linie to rozumiem że opory i tak trzymać.
4. Ja dodaje LT nawet w krótkim terminie ( przykładów jest od licha ) bo przed USA to teraz prawie norma że buja się w małym zakresie cenowym od bandy do bandy często nawet jedna LT daje kolejne potwierdzenie do otwarcia pozycji
A propo screena NLA mówiło sell ja wychwyciłem tendencje wzrostową i dawałem od dolnej LT buy 2 wejścia od LT dało mi 35 pip. Gdyby słuchać NLA nie ma wejścia w ogóle no może jeden sell przed danymi w piątek ( grałem na danych i trochę się wpierdoliłem bo byłem za chciwy ale to inna bajka )
Moje zdanie jest takie:
1. NLA zawsze będzie dobrze działało w mocnym trendzie w konsoli trzeba zmienić styl gry bardziej uważać i skupić się na wyznaczeniu oporów i wsparć
2. D1 często trzeba mieć gdzieś bo to w końcu 96 M15 a w konsoli to niema znaczenia. najważniejszy dla mnie jest aktualny kierunek niż kolory świec
3. te żółte horyzontalne linie to rozumiem że opory i tak trzymać.
4. Ja dodaje LT nawet w krótkim terminie ( przykładów jest od licha ) bo przed USA to teraz prawie norma że buja się w małym zakresie cenowym od bandy do bandy często nawet jedna LT daje kolejne potwierdzenie do otwarcia pozycji
A propo screena NLA mówiło sell ja wychwyciłem tendencje wzrostową i dawałem od dolnej LT buy 2 wejścia od LT dało mi 35 pip. Gdyby słuchać NLA nie ma wejścia w ogóle no może jeden sell przed danymi w piątek ( grałem na danych i trochę się wpierdoliłem bo byłem za chciwy ale to inna bajka )
"If music is dying musicians are killing it" - MP
- klonmarcin
- Maniak
Co do kanału EMA to też zastanawiałem się na jego wyrzuceniem,
ale stwierdziłem, że nie można po kilku dniach zmieniać systemu bo to nic nie da,
Ogólnie na razie będę trzymał NLA bez żadnych zmian.
Mnie bardziej interesują wejścia na, których można zrobić więcej niż 20p, a takie daje jak na razie NLA by DRAGON.

ale stwierdziłem, że nie można po kilku dniach zmieniać systemu bo to nic nie da,
Nie, żółtymi liniami zaznaczyłem otwarcie d1SEROL666 pisze:3. te żółte horyzontalne linie to rozumiem że opory i tak trzymać.

Wspominałem o tym, że w konsoli trzeba zmienić target np. na 10p i bardzo uważać. I tak trzeba robićSEROL666 pisze:1. NLA zawsze będzie dobrze działało w mocnym trendzie w konsoli trzeba zmienić styl gry bardziej uważać i skupić się na wyznaczeniu oporów i wsparć
Ogólnie na razie będę trzymał NLA bez żadnych zmian.
Mnie bardziej interesują wejścia na, których można zrobić więcej niż 20p, a takie daje jak na razie NLA by DRAGON.

No pain - No gain
No pain - No gain