Droga do zwycięstwa - part 2
- klonmarcin
- Maniak
Re: Droga do zwycięstwa - part 2
Te ostatnie longi zamknąłem przed weekendem na małej stracie - dokładnie 2 x 1/4 L - aby nie trzymać nic przez te dwa dni.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
To co osiągnąłem to jest moja granica - dalsze zwiększanie lota (nawet przy pozostawieniu ryzyka takim samym) powoduje zbyt duży stres. Dlatego skupiam się na maksymalnym "wyżyłowaniu" ruchu - tj. opracuję metodę następującą:
- otwieram jak zwykle 4 x 1/4 - jedna leci spokojnie do TP, druga leci z wykorzystaniem TS - ale bez TP (lub z TP ale dalekim), trzecią zamykam po zwykle +15p, czwartą zamykam zwykle minimum po +20p.
Zamknięcie 2 x 1/4 z ręki powinno być na takim poziomie aby pokryło (lub prawie pokryło) ewentualne straty gdyby wszedł SL dla pozostałych 2 x 1/4.
- otwieram jak zwykle 4 x 1/4 - jedna leci spokojnie do TP, druga leci z wykorzystaniem TS - ale bez TP (lub z TP ale dalekim), trzecią zamykam po zwykle +15p, czwartą zamykam zwykle minimum po +20p.
Zamknięcie 2 x 1/4 z ręki powinno być na takim poziomie aby pokryło (lub prawie pokryło) ewentualne straty gdyby wszedł SL dla pozostałych 2 x 1/4.
No pain - No gain
No pain - No gain
Tzn do jakich wielkości lota doszedłeś ? Jest to chociaż okrągły lot ?
- klonmarcin
- Maniak
Wczoraj bez gry....
Dzisiaj pełna stawka - tj. 4 x 1/4 L po 13900 z TP na 14330. 2 x 1/4 L już zamknięte z ręki - reszta leci do TP.
he, he - porozmawiamy wieczorem...
cdn...
Dzisiaj pełna stawka - tj. 4 x 1/4 L po 13900 z TP na 14330. 2 x 1/4 L już zamknięte z ręki - reszta leci do TP.
Mpapiez pisze:Tzn do jakich wielkości lota doszedłeś ? Jest to chociaż okrągły lot ?

cdn...
No pain - No gain
No pain - No gain
No mam nadzieje że zdradzisz co nie coklonmarcin pisze:Mpapiez pisze:Tzn do jakich wielkości lota doszedłeś ? Jest to chociaż okrągły lot ?he, he - porozmawiamy wieczorem...
cdn...

Widuje tu ludzi na forum, gdzie na wejście rzucają 2-3 loty, co według mnie jest bardzo dużo

- kamilussss
- Gaduła
Finanse osobiste to sprawa osobista.Mpapiez pisze:Tzn do jakich wielkości lota doszedłeś ? Jest to chociaż okrągły lot ?

Jeśli nie umiesz latać, biegnij. Jeśli nie umiesz biegać, chodź. Jeśli nie umiesz chodzić, czołgaj się. Ale bez względu na wszystko – posuwaj się naprzód.
Nigdy tego nie rozumiałem i chyba nie zrozumiem... Ludzie będący na forum finansowym, gdzie mówi się o obracaniu pieniędzmi rozmawiają o psychologiach, nastawieniu mentalnym, tym co grubasy zrobią za 3 miesiące, o wszystkim tylko nie o ... pieniądzach.kamilussss pisze:Finanse osobiste to sprawa osobista.Mpapiez pisze:Tzn do jakich wielkości lota doszedłeś ? Jest to chociaż okrągły lot ?Według mnie to nieważne kto za ile gra, na forum liczy się wymiana informacji.
Żeby było zrozumiałe: nikt nikomu nie ma zamiaru zaglądać do portfela i pytać o numer konta. Tu chodzi jak dla mnie o jakąś elementarną powagę odróżniającą traderów od sprzedawców, co "wiem, ale nie powiem".
Dawno temu wychowałem się na forum pokerowym. Ludzie zamieszczali tam rozdania, gdzie w puli było od kilku centów do kilkunastu tysięcy dolarów i nikt nie podchodził do tego z jakimiś podejrzeniami co do złych intencji. Nikt też nie wyśmiewał się z tych grających na centy.
Sam byłem uczestnikiem zamkniętej grupy, gdzie ludzie wygrywali sporą kasę. Dziesiątki k$ i nikt nie robił żadnego ofukania, że ktoś z branży pytał ich o pieniądze, skoro grali na pieniądze.
Właśnie sprawa też polega na tym, że wymiana informacji to także wymiana informacji kto z jakiej "półki" jest.
Inaczej traktuje się człowieka, który grał 0,01 lota i po 3 latach gra 0,01 lota, a inaczej tego, kto grał 0,01 a doszedł np. do 0,4 po tym czasie. Nikt normalny nie podchodzi do tego jak do zaglądania komuś w portfel.
PS: Własne zagrania wklejałem rzadko, ale jakoś nigdy nie przychodziło mi do głowy zakrywać wolumen zlecenia, chociaż pod tym względem specjalnych powodów do dumy nie mam. Nikt też po tym nie włamał mi się na konto, starał wyłudzić dane itp. Zwykła informacja "handlowa".
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.
to pod koniec listopada pada albo nie pada.
Nie zrozum mnie źle, nic mnie nie obchodzi to ile on ma kasy, tylko jaką wielkością kasy obraca.kamilussss pisze:Finanse osobiste to sprawa osobista.Mpapiez pisze:Tzn do jakich wielkości lota doszedłeś ? Jest to chociaż okrągły lot ?Według mnie to nieważne kto za ile gra, na forum liczy się wymiana informacji.
Grając małym wolumenem, nie da się bezpiecznie dużo zarabiać. Coś zyskujemy, coś tracimy a na końcu mamy wynik netto.
Marcin na tym forum uchodzi za zawodowca, więc powiem wprost, że względem niego oczekiwałbym minimum 1-2 loty na pozycje. Dlatego ciekawi mnie, gdzie jest limit wytrzymałości psychicznej, dla kogoś, kto uważa siebie za faceta który osiągnął sukces na foreksie.
Po obrocie takim wolumenem, faktycznie na koniec miesiąca może być te kilka - kilkanaście tysięcy do przodu.
- klonmarcin
- Maniak
Trochę mnie zmylili tym zjazdem w dół - i postanowiłem zamknąć z ręki na małym zysku. Ale potem gdy podjechali do góry to ponowiłem 4 x 1/4 L po 1409- z TP na 14530 - choć ten poziom TP może już nie być wcale dzisiaj atakowany. Szkoda bo ten wcześniejszy TP na 14330 jak najbardziej był aktywowany dzisiaj.
Ps. zostawiłem tylko 1/4 L aby leciała dalej - bowiem wg mnie ma małe szanse na trafienie TP.
cdn... po 17:30
Ps. zostawiłem tylko 1/4 L aby leciała dalej - bowiem wg mnie ma małe szanse na trafienie TP.
cdn... po 17:30

No pain - No gain
No pain - No gain
- kamilussss
- Gaduła
W pewnym stopni się z tobą zgodzę, nie widzę nic złego w wymienianiu się takimi informacjami ale w małym zamkniętym gronie, forum bądź co bądź jest publiczne i bardzo dużo osób to ogląda.chihuahua pisze:Nigdy tego nie rozumiałem i chyba nie zrozumiem... Ludzie będący na forum finansowym, gdzie mówi się o obracaniu pieniędzmi rozmawiają o psychologiach, nastawieniu mentalnym, tym co grubasy zrobią za 3 miesiące, o wszystkim tylko nie o ... pieniądzach.kamilussss pisze:Finanse osobiste to sprawa osobista.Mpapiez pisze:Tzn do jakich wielkości lota doszedłeś ? Jest to chociaż okrągły lot ?Według mnie to nieważne kto za ile gra, na forum liczy się wymiana informacji.
Żeby było zrozumiałe: nikt nikomu nie ma zamiaru zaglądać do portfela i pytać o numer konta. Tu chodzi jak dla mnie o jakąś elementarną powagę odróżniającą traderów od sprzedawców, co "wiem, ale nie powiem".
Dawno temu wychowałem się na forum pokerowym. Ludzie zamieszczali tam rozdania, gdzie w puli było od kilku centów do kilkunastu tysięcy dolarów i nikt nie podchodził do tego z jakimiś podejrzeniami co do złych intencji. Nikt też nie wyśmiewał się z tych grających na centy.
Sam byłem uczestnikiem zamkniętej grupy, gdzie ludzie wygrywali sporą kasę. Dziesiątki k$ i nikt nie robił żadnego ofukania, że ktoś z branży pytał ich o pieniądze, skoro grali na pieniądze.
Właśnie sprawa też polega na tym, że wymiana informacji to także wymiana informacji kto z jakiej "półki" jest.
Inaczej traktuje się człowieka, który grał 0,01 lota i po 3 latach gra 0,01 lota, a inaczej tego, kto grał 0,01 a doszedł np. do 0,4 po tym czasie. Nikt normalny nie podchodzi do tego jak do zaglądania komuś w portfel.
PS: Własne zagrania wklejałem rzadko, ale jakoś nigdy nie przychodziło mi do głowy zakrywać wolumen zlecenia, chociaż pod tym względem specjalnych powodów do dumy nie mam. Nikt też po tym nie włamał mi się na konto, starał wyłudzić dane itp. Zwykła informacja "handlowa".
Jeśli nie umiesz latać, biegnij. Jeśli nie umiesz biegać, chodź. Jeśli nie umiesz chodzić, czołgaj się. Ale bez względu na wszystko – posuwaj się naprzód.