DI, CTA, Hedge fund

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: ronin091 »

zz pisze:PS nawet w renomowanych bankach i renomowanych dilingach nie otrzymasz takiej wiedzy jak na forum...
To o czym my w ogóle mówimy... ..?
:wink:

beczer2008
Bywalec
Bywalec

Post autor: beczer2008 »

Dzięki wszystkim za udzielone odpowiedzi szczególnie "zz". Pozwolę sobie odnieść się do wypowiedzi "ronin091"
Bez obrazy, ale gdy ktoś zamierza rozpocząć taki biznes to nie zasięga informacji na forum, tylko rozpoczyna od wizyty w profesjonalnej kancelarii prawnej i po otrzymaniu wyczerpujących informacji ( za odpowiednią zapłata ) rozpoczyna, bądź nie dalsze działania. Twój post kwalifikuję jako pytanie znudzonego Dyzia marzyciela.
.
Chciałbym zaznaczyć, że w żadnym moim poście nie napisałem, że mam zamiar "dziś" otworzyć fundusz. Jestem osobą, która na chwilę obecną zbiera doświadczenie w tym biznesie. Ponadto warto skorzystać z podpowiedzi osób, które posiadają jakiekolwiek informacje na ten temat i mogą pomóc we wstępnym rozeznaniu się - co i jak zanim udamy się do kancelarii prawniczej. Fora internetowe nie są źródłem informacji na podstawie których należy podejmować ważne decyzje ale są pomocne tak jak wspomniałem przynajmniej na wstępnym etapie i co ważne darmowe.

Pozdrawiam.

zz
Maniak
Maniak

Post autor: zz »

ronin091 pisze:zz napisał:
PS nawet w renomowanych bankach i renomowanych dilingach nie otrzymasz takiej wiedzy jak na forum...
To o czym my w ogóle mówimy... ..?

Wink
Nie ma żadnych śmiechów... :evil: ,jak próbowałem te tematy ruszyć w renomowanych bankach to usłyszałem że co ja sobie myślę.... kosmosu oczekuję.. od nich.... :P
Na poważnie ..., na razie zostaje tylko Alior i to forum....
beczer2008 pisze: Fora internetowe nie są źródłem informacji na podstawie których należy podejmować ważne decyzje ale są pomocne tak jak wspomniałem przynajmniej na wstępnym etapie i co ważne darmowe.
Dokładnie,tak to trzeba traktować.

beczer2008 pisze:Chciałbym zaznaczyć, że w żadnym moim poście nie napisałem, że mam zamiar "dziś" otworzyć fundusz. Jestem osobą, która na chwilę obecną zbiera doświadczenie w tym biznesie. Ponadto warto skorzystać z podpowiedzi osób, które posiadają jakiekolwiek informacje na ten temat i mogą pomóc we wstępnym rozeznaniu się - co i jak zanim udamy się do kancelarii prawniczej
Dokładnie.W przeciwnym wypadku bez przygotowania ogólnego z takiego spotkania wyjdzie się z jeszcze większym mętlikiem w głowie....
:P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: ronin091 »

Życzę sukcesów w pozyskiwaniu majętnych inwestorów, którzy przekażą wam w zarządzanie znaczące pieniądze, wiedząc jednocześnie, że doświadczenie w tym biznesie zdobywaliście na forum internetowym. :D :D :D

zz
Maniak
Maniak

ronin091 pisze:Życzę sukcesów w pozyskiwaniu majętnych inwestorów, którzy przekażą wam w zarządzanie znaczące pieniądze, wiedząc jednocześnie, że doświadczenie w tym biznesie zdobywaliście na forum internetowym
To jest oczywiste że tak jest.Pisałem o tym wielokrotnie.
Na pewno lepsze i bardziej renomowane jest to forum niż najlepsi DI w Polsce ,którzy zachęcają do kupna akcji które wyceniane są obecnie np. po 200 zł ,a kolesie kolesi zrobili emisje akcji po 1 groszu i chcą mi to wscinąć te akcje po 1 groszu za 200 zł..... :P
Reasumując ja na miejscu majętnych inwestorów.... nie miałbym wątpliwości...kto jest lepszy.... :oops: :oops: :oops:

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

RX
Bywalec
Bywalec

Post autor: RX »

beczer2008 pisze: 3. Jak jest w innych krajach UE, USA, czy tam normalnie, bez problemowo, każdy może otworzyć fund nawet bez licencji ? natomiast zarządzać pieniędzmi mogą jedynie CFA ? Chodzi głównie o założenie takiego fundu.
W Stanach biznes funduszowy wygląda inaczej-lepiej jak u nas. Bez problemu możesz zarządzać gotówką każdego kto da Tobie kasę, nie są do tego wymagane żadne licencje.
Aczkolwiek żadna instytucja typu Citigroup, Morgan Stanley.. nie da Ci w zarządzanie centa. Chcąc zbierać kapitał od instytucjonalnych trzeba mieć CTA / CPO, przedstawić dokument informujący między innymi o dotychczasowych wynikach, niech będzie cytując mistrza z 10 lat pod nadzorem NFA / CFTC.
:wink:

Niewiem jak to wygląda w Europie.. ale chociażby w Niemczech biznes managed futures ma się całkiem nieźle i jeśli się nie mylę to można tam działać jako np. CTA.
Jestem ciekaw czy kiedyś doczekam się takich zachodnich realiów w naszym kraju i KNF w końcu uzna te licencje..:wink:
Natomiast nie słyszałem, żeby gdziekolwiek do zarządzania funduszem wymagane było posiadanie CFA..

zz
Maniak
Maniak

W Stanach biznes funduszowy wygląda inaczej-lepiej jak u nas. Bez problemu możesz zarządzać gotówką każdego kto da Tobie kasę, nie są do tego wymagane żadne licencje
,,,,,

RX pisze: niech będzie cytując mistrza z 10 lat pod nadzorem NFA / CFTC.
Ja tam żadnym mistrzem nie jestem..... :P

RX pisze:Niewiem jak to wygląda w Europie.. ale chociażby w Niemczech biznes managed futures ma się całkiem nieźle i jeśli się nie mylę to można tam działać jako np. CTA.

To jest niejako oczywiste że mając licencję CFA lub CTA dodatkowo możesz udokumentować wyniki które są weryfikowalne przez realne rynki..,w zasadzie to tylko o tym powinniśmy rozmawiać...
RX pisze:Jestem ciekaw czy kiedyś doczekam się takich zachodnich realiów w naszym kraju i KNF w końcu uzna te licencje..
W grudniu ma być pierwszy egzamin w Warszawie,więc myślę że do 2-3 lat będzie uznana...// całe to zamieszanie z licencjami jest chyba tego konsekwencją że debilizm nie może trwać wiecznie..i KNF.. to zrozumiała.///

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Nievinny »

zz pisze:W grudniu ma być pierwszy egzamin w Warszawie
Żeby sprostować, bo jak to czytałem to zastanawiałem się o co chodzi.

Chodzi o egzamin CFA tak? Ten po raz pierwszy odbywa się w grudniowym terminie, bo w czerwcowym już od jakiegoś czasu odbywa się w Wawie.
I w zarządzaniu aktywami niechętnie mówi się o zastąpieniu DI przez CFA.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: matka »

A co sądzicie o cywilnej umowie powierniczej? Coś gdzieś też czytałem o sposobie z jakąś formą ubezpieczenia (na życie?). Tymek wspominał tu gdzieś o użyczeniu oprogramowania, co też daje ciekawe możliwości bo software może być "zasilany" z zewnątrz ręcznie, zaszyfrowany bez jawnego kodu.

Szanuje te certyfikaty ale przecież to nie jest wiedza jak zarobić.
Obrazek
Unfortunately, more to come

zz
Maniak
Maniak

Nievinny pisze:zz napisał:
W grudniu ma być pierwszy egzamin w Warszawie

Żeby sprostować, bo jak to czytałem to zastanawiałem się o co chodzi.

Chodzi o egzamin CFA tak? Ten po raz pierwszy odbywa się w grudniowym terminie
Witam serdecznie Nievinny,mniejsza o nazwy i terminy....Najważniesze aby w końcu anty debilizm... był...

Pozdrawiam.

PS. jak coś więcej wiesz to wrzucaj.

Dodano po 14 minutach:
I w zarządzaniu aktywami niechętnie mówi się o zastąpieniu DI przez CFA.

PS nie mam nic przeciwko DI,tylko w rynkowej rywalizacji niech udowodnią że DI jest lepszy od CFA lub CTA ...
Rynek powinien ciągle weryfikować umiejętności....

ODPOWIEDZ