zz pisze:PS nawet w renomowanych bankach i renomowanych dilingach nie otrzymasz takiej wiedzy jak na forum...
To o czym my w ogóle mówimy... ..?

.Bez obrazy, ale gdy ktoś zamierza rozpocząć taki biznes to nie zasięga informacji na forum, tylko rozpoczyna od wizyty w profesjonalnej kancelarii prawnej i po otrzymaniu wyczerpujących informacji ( za odpowiednią zapłata ) rozpoczyna, bądź nie dalsze działania. Twój post kwalifikuję jako pytanie znudzonego Dyzia marzyciela.
Nie ma żadnych śmiechów...ronin091 pisze:zz napisał:
PS nawet w renomowanych bankach i renomowanych dilingach nie otrzymasz takiej wiedzy jak na forum...
To o czym my w ogóle mówimy... ..?
Wink
Dokładnie,tak to trzeba traktować.beczer2008 pisze: Fora internetowe nie są źródłem informacji na podstawie których należy podejmować ważne decyzje ale są pomocne tak jak wspomniałem przynajmniej na wstępnym etapie i co ważne darmowe.
Dokładnie.W przeciwnym wypadku bez przygotowania ogólnego z takiego spotkania wyjdzie się z jeszcze większym mętlikiem w głowie....beczer2008 pisze:Chciałbym zaznaczyć, że w żadnym moim poście nie napisałem, że mam zamiar "dziś" otworzyć fundusz. Jestem osobą, która na chwilę obecną zbiera doświadczenie w tym biznesie. Ponadto warto skorzystać z podpowiedzi osób, które posiadają jakiekolwiek informacje na ten temat i mogą pomóc we wstępnym rozeznaniu się - co i jak zanim udamy się do kancelarii prawniczej
To jest oczywiste że tak jest.Pisałem o tym wielokrotnie.ronin091 pisze:Życzę sukcesów w pozyskiwaniu majętnych inwestorów, którzy przekażą wam w zarządzanie znaczące pieniądze, wiedząc jednocześnie, że doświadczenie w tym biznesie zdobywaliście na forum internetowym
W Stanach biznes funduszowy wygląda inaczej-lepiej jak u nas. Bez problemu możesz zarządzać gotówką każdego kto da Tobie kasę, nie są do tego wymagane żadne licencje.beczer2008 pisze: 3. Jak jest w innych krajach UE, USA, czy tam normalnie, bez problemowo, każdy może otworzyć fund nawet bez licencji ? natomiast zarządzać pieniędzmi mogą jedynie CFA ? Chodzi głównie o założenie takiego fundu.
,,,,,W Stanach biznes funduszowy wygląda inaczej-lepiej jak u nas. Bez problemu możesz zarządzać gotówką każdego kto da Tobie kasę, nie są do tego wymagane żadne licencje
Ja tam żadnym mistrzem nie jestem.....RX pisze: niech będzie cytując mistrza z 10 lat pod nadzorem NFA / CFTC.
RX pisze:Niewiem jak to wygląda w Europie.. ale chociażby w Niemczech biznes managed futures ma się całkiem nieźle i jeśli się nie mylę to można tam działać jako np. CTA.
W grudniu ma być pierwszy egzamin w Warszawie,więc myślę że do 2-3 lat będzie uznana...// całe to zamieszanie z licencjami jest chyba tego konsekwencją że debilizm nie może trwać wiecznie..i KNF.. to zrozumiała.///RX pisze:Jestem ciekaw czy kiedyś doczekam się takich zachodnich realiów w naszym kraju i KNF w końcu uzna te licencje..
Żeby sprostować, bo jak to czytałem to zastanawiałem się o co chodzi.zz pisze:W grudniu ma być pierwszy egzamin w Warszawie
Witam serdecznie Nievinny,mniejsza o nazwy i terminy....Najważniesze aby w końcu anty debilizm... był...Nievinny pisze:zz napisał:
W grudniu ma być pierwszy egzamin w Warszawie
Żeby sprostować, bo jak to czytałem to zastanawiałem się o co chodzi.
Chodzi o egzamin CFA tak? Ten po raz pierwszy odbywa się w grudniowym terminie
I w zarządzaniu aktywami niechętnie mówi się o zastąpieniu DI przez CFA.