DayTrading: Wtorek 24.02.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 25 lut 2015, 00:00

Wzrost
12
39%
Bez zmian
4
13%
Spadek
15
48%

Liczba głosów: 31

grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Wtorek 24.02.2015

Nieprzeczytany post autor: grubaspekula »

highend pisze:kangura też ubrałem w FIBO, tym razem odbicie od F61 jest mocne i zdecydowane.....

testowanie 261,8 fibo byłoby dla mnie jednak sporym zaskoczeniem. Cały czas obstawiam spadki. Oczywiście w ślad za tzw. grubasami.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

czyli kto jest za wzrostem kangura? z tego co pamietam to Rexex i chyba Kusus ;)
Kusus - dalej uważasz, że piszę bez sensu i nabijam posty? ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
jen-yy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jen-yy »

ktoś pisał o goldzie w kontekście S

Uważać, bo na d1 jesteśmy na f61 i jest pikny młoteczek.
Warto spróbować zagrac L
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Myśl przez 364 dni w roku, a jeden dzień pracuj, będziesz miał więcej kasy niż ten, który pracuje przez 364 dni a jeden dzień myśli"

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

highend pisze:kangura też ubrałem w FIBO, tym razem odbicie od F61 jest mocne i zdecydowane.....
Poziomy Fibonacciego na osi cen
Podstawowe i najprostsze zastosowanie metody to wyznaczenie na wykresie cen analizowanego waloru znaczącego maksimum i znaczącego minimum w ostatnim okresie .
Bezwzględna różnica tych poziomów (czyli odległość) uznana jest za odcinek jednostkowy. Odcinek ten można następnie podzielić w proporcjach będących współczynnikami Fibonacciego

a ja sie pytam jak sie to ma do Twojego wyznaczenia odcinka i poziomow fibo
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

atlanticos pisze:
Poziomy Fibonacciego na osi cen
Podstawowe i najprostsze zastosowanie metody to wyznaczenie na wykresie cen analizowanego waloru znaczącego maksimum i znaczącego minimum w ostatnim okresie .
Bezwzględna różnica tych poziomów (czyli odległość) uznana jest za odcinek jednostkowy. Odcinek ten można następnie podzielić w proporcjach będących współczynnikami Fibonacciego

a ja sie pytam jak sie to ma do Twojego wyznaczenia odcinka i poziomow fibo
Kompletnie nijak :)
wyznaczam fibo patrząc na 0-100 dla pierwszej fali (możliwie bez korekty) i jakimś takim dziwnym trafem F161 pokazuje zasięg :mrgreen: . Grunt to je dobrze ustawić. I to nie jest tak, ze maluję fibo po fakcie.
Chyba widać, że to co wewnątrz Fibo (0-100) średnio mnie interesuje (najbardziej F50 i F61), a bardzo mnie interesuje F161 (liczba FI) oraz F261 i F423....

Podałeś przykład książkowy - ja nie czytałem książek do FX, a czy powinienem? ;)
Jak komuś nie pasuje to mogę nie wrzucać - przecież tutaj każdy kieruje się swoim rozumem i analizą i gra po swojemu.

a jak ktoś ma pytania to polecam też sprawdzić wskaźnik Dadasa (jest publicznie dostępny) oraz pogadać z Darkiem apropo fibo, bo to na tym się w zasadzie oparłem.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, 22:10 przez highend, łącznie zmieniany 1 raz.

Zibi 68
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Zibi 68 »

Franka ciągną na południe :569:
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują moje subiektywne spojrzenie na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

highend pisze: Jak komuś nie pasuje to mogę nie wrzucać - przecież tutaj każdy kieruje się swoim rozumem i analizą i gra po swojemu.
nie chodzi o wrzucanie... chcialbym sie czegos nowego nauczyc...ale mam wrazenie ze wyznaczasz fibo po fakcie i bierzesz taki odcinek zeby pasowalo... a ja Ci powiem gdzie odbilismy....zmierz caly odcinek od dolu tak jak zaczales do samej gory i zobaczysz jak zadzialalo fibo (bo zadzialalo, ale nie na 61) :)
Chcialbym zobaczyc wyznaczone fibo bez tekstu "pokazywalem w grudniu po poludniu jak zjadlem podwieczorek ze doleci do smieci" i np info gdzie spodziewasz sie odbicia czy ruchu ceny...wtedy moglbym to przeanalizowac po swojemu i moze przydaloby sie do jakiegos trejdu...ale jak widze odcinek ciegniety od poczatku do "powietrza" to nawet ciezko sie odniesc do tego... i nie czepiam sie a po prostu pytam merytorycznie :564:
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Zibi 68 pisze:Franka ciągną na południe :569:
zerkam na moje dawno temu namalowanie nijakie fibo :d

może tak F423 ma ochotę,albo do tej zielonej linii ;) a skąd ta linia - ano z innego fibo od dołu.... moze tam odbić na up, ale nie musi.

-- Dodano: 24 lut 2015, 22:16 --
atlanticos pisze:
highend pisze: Jak komuś nie pasuje to mogę nie wrzucać - przecież tutaj każdy kieruje się swoim rozumem i analizą i gra po swojemu.
nie chodzi o wrzucanie... chcialbym sie czegos nowego nauczyc...ale mam wrazenie ze wyznaczasz fibo po fakcie i bierzesz taki odcinek zeby pasowalo... a ja Ci powiem gdzie odbilismy....zmierz caly odcinek od dolu tak jak zaczales do samej gory i zobaczysz jak zadzialalo fibo (bo zadzialalo, ale nie na 61) :)
Chcialbym zobaczyc wyznaczone fibo bez tekstu "pokazywalem w grudniu po poludniu jak zjadlem podwieczorek ze doleci do smieci" i np info gdzie spodziewasz sie odbicia czy ruchu ceny...wtedy moglbym to przeanalizowac po swojemu i moze przydaloby sie do jakiegos trejdu...ale jak widze odcinek ciegniety od poczatku do "powietrza" to nawet ciezko sie odniesc do tego... i nie czepiam sie a po prostu pytam merytorycznie :564:

Wrzucałem rzeźnika przed faktem i udowodniłem, że działa - kto pamięta? :-)
Co mi da wrzucenie po fakcie? przecież to robię dla siebie i nieraz się pod to ustawiam.
dodatkowo czasami faktycznie rysuję fibo "do powietrza" - ale to jest jeszcze coś innego.
powyżej wrzuciłem CHFPLN. Widać tam jak F161 i F261 zadziałały na cenę (jako wsparcie), oraz potem puściły.
NIe wiem czy ktoś tak jeszcze używa fibo - sam sobie to wymysliłem.
Kabla też wrzucałem i nadal jest "przed faktem" - nie dokonało się. To nieraz potrzebuje dni.... nieraz nie na DT>

-- Dodano: 24 lut 2015, 22:19 --

generalnie z tym fibo to jest oparte na fraktalności wykresów. Stąd nakładanie na siebie fibo w różnych kolorach (żeby odróżnić bo się robi burdel na wykresie). oraz na różnych interwałach.
Pomaga jako opory/wsparcia i nieraz udaje się wyznaczyć zasięg.

-- Dodano: 24 lut 2015, 22:38 --

Dobra, weźmy kangura na miesięcznym i na H4
gdzie zakładam korektę na UP i dlaczego.

najpierw wykres miesięczny:

1. Fibo, niebieskie, fala wzrostowa od 0-100, fibo 161 (tam gdzie strzałka w dół) pokazało nam praktycznie zasięg wzrostu

2. Fibo żółte - kolejna fala wzrostowa - nasz kangur odbił od jej F50 - widać?

poziom 0,80200 (czerwona linia) to jest F100 niebieskie i F68 żółte, przebite jako wsparcie teraz jest oporem.

linia zielona (0.679 poziom) - to F68 fibo niebieskiego - kto wie czy tam nie dolecimy.

teraz wykres H4. Bierzemy falę wzrostową jako F 0-100, którą wybrałem "wedle widzimisię - fala wzrostowa bez korekty". Dzisiaj mamy odbicie od F68 na UP.
Ciekawym zrządzeniem losu F261 pokrywa nam się z czerwoną linią (poziom 0,8020) wyznaczonym wcześniej....

Daje do myślenia? jak bym teraz grał to L i TP w okolicach 0.80, a SL oczywiście pod F68 wybitym - niestety już odjechało od niego mocno ;) ew. SL pod F100, ale może wrócić, pogmerać tam i polecieć UP ;)

Awatar użytkownika
Kusus
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Kusus »

highend pisze:czyli kto jest za wzrostem kangura? z tego co pamietam to Rexex i chyba Kusus ;)
Kusus - dalej uważasz, że piszę bez sensu i nabijam posty? ;)
Nie wiem bo nie zwracam uwagi na to co piszesz ani nikt inny poza Davidem, niemiaszkiem, żabą i revexem.

Wiem natomiast, że mam na AU kilka lotów od 0.7750, przesunięty SL, 100 zł dziennie swapu i jutro jadę na narty.

To tyle. Miłej nocki.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

ale skoro na kangurze mamy trend spadkowy to co ja robię szukając fibo do góry? ;)

poszukajmy FIBO w dół, ten sam wykres monthly - wywalam fibo żółte i niebieskie, zostawiam dwie linie (czerwona i zielona).

zostawiam malutkie fibo wzrostowe-korekcyjne, które tam ledwo widać

i maluję FIBO z góry na dół, po pierwszej fali.

co mamy:

F161 zasięgu pokrywa się niejako z F423 malutkiego fibo wzrostowego - korekcyjnego, czyli uważam, ze to jest max zasięg korekty (czerwona linia)

F261 natomiast.... eureka... pokrył nam się praktycznie z zieloną linią rysowaną wcześniej - czyżby to był target spadku dla kangura ? :twisted:

Jak ktoś coś z tego skumał to spoko, to jest myślenie po mojemu :d

-- Dodano: 24 lut 2015, 22:52 --
Kusus pisze: Nie wiem bo nie zwracam uwagi na to co piszesz ani nikt inny poza Davidem, niemiaszkiem, żabą i revexem.

Wiem natomiast, że mam na AU kilka lotów od 0.7750, przesunięty SL, 100 zł dziennie swapu i jutro jadę na narty.

To tyle. Miłej nocki.
Naprawdę jestem z ciebie dumny :twisted:

Zablokowany