To pare słów sprostowania. Jeśli pozycje z ryzykiem np 1% na trejd podziele na 3 mniejsze po 0,33% to uśredniając ZAWSZE strate będę miał mniejszą. Bo średnia z tych trzech będzie dla mnie korzystniejsza niz w przypadku wejsćia od razu za 1%. Przy dokłądaniu pozycji moge sobie pozwolic na wiekszy SL co pozwoli na uniknięcie częstego wybijania SL. Co jest rzecza oczywistą, że sie zdarza. Potem rynek dochodzi do naszego TP ale juz bez nas. I teraz najważniejsze. Jesli uśredniamy cene i mamy SL dla wszystkich pozycji w tym samym lub podobnym miejscu to ryzyko szkody dla początkującego jest mniejsze. Jakby nie liczyć. Oczywiście przy zachowaniu zdrowego rozsądku przy stawianiu SL.xhDog pisze:Nie o to chodzi. Uśrednianie uważam za zło i jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących prowadzący do zerowania depo. Sam tak robiłem na początku, dostałem kilka razy po dupsku i mi przeszło.Cblondyn pisze:Możesz skomentować nie obraże siexhDog pisze:Ok, bez komentarza.Tak wiem, że w grę wchodzi też przelewarowanie pozycji i że przy odpowiednio dużym depozycie i odpowiednio małych pozycjach można sobie uśredniać bez szwanku nawet w bardzo długich trendach, ale mimo wszystko, uśrednianie uważam za błąd w sztuce i nigdy nie otworze drugiej pozycji na tym samym instrumencie w tym samym kierunku jeśli ta pierwsza nie jest na plus lub zabezpieczona na BE. Straty się tnie, a nie hoduje. Uśredniają najczęściej ci co nie wiedzą, co jest grane na rynku i cieżko im przyznać się do błędu i przełknąć gorycz straty. Jesli otwieram pozycję to z SL i jesli mi tego Sl wybiją, to znaczy, że ja się myliłem, a nie rynek i wtedy albo się odwracam z pozycją, albo najczęściej czekam. Jak jesteś doświadczonym traderem i wiesz co robić to ok, rób sobie co chcesz, ale pisanie, że uśrednianie jest ok może wyrządzić dużo krzywdy początkującym traderom, a tacy też tutaj czytają.
Jak mówił ten as forexu i zbawiciel traderów, chcący uchodzić za guru świeżaków, że SL jest dla małych dziewczynek. Naczyta i naoogląda się taki początkujący takich rzeczy, a potem jest płacz i zgrzytanie zębów.
SL jest dla prawdziwych mężczyzn, bo stratę trzeba brać na klatę jak się trafi, a nie cykać się jej jak mała dziewczynka![]()
PipsKong - wolisz 0 niż -10, ja wolę -10 niż -50, ale rób jak chcesz
I sama dyskusja czy dzielenie pozycji na mniejsze jest lepsze czy gorsze to jak dyskusja czy lepszy Mercedes czy BMW. Jedno i drugie ma swoje wady jak i zalety. Ale usrenianie na pewno nie nalezy traktowac jako błąd. Bo może być równie skuteczne.