DayTrading: Wtorek 11.12.2018

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 12 gru 2018, 00:00

Wzrost
2
33%
Bez zmian
2
33%
Spadek
2
33%

Liczba głosów: 6

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Wtorek 11.12.2018

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

xhDog pisze:
Cblondyn pisze:
xhDog pisze:Ok, bez komentarza. :mrgreen:
Możesz skomentować nie obraże sie :)
Nie o to chodzi. Uśrednianie uważam za zło i jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących prowadzący do zerowania depo. Sam tak robiłem na początku, dostałem kilka razy po dupsku i mi przeszło. :mrgreen: Tak wiem, że w grę wchodzi też przelewarowanie pozycji i że przy odpowiednio dużym depozycie i odpowiednio małych pozycjach można sobie uśredniać bez szwanku nawet w bardzo długich trendach, ale mimo wszystko, uśrednianie uważam za błąd w sztuce i nigdy nie otworze drugiej pozycji na tym samym instrumencie w tym samym kierunku jeśli ta pierwsza nie jest na plus lub zabezpieczona na BE. Straty się tnie, a nie hoduje. Uśredniają najczęściej ci co nie wiedzą, co jest grane na rynku i cieżko im przyznać się do błędu i przełknąć gorycz straty. Jesli otwieram pozycję to z SL i jesli mi tego Sl wybiją, to znaczy, że ja się myliłem, a nie rynek i wtedy albo się odwracam z pozycją, albo najczęściej czekam. Jak jesteś doświadczonym traderem i wiesz co robić to ok, rób sobie co chcesz, ale pisanie, że uśrednianie jest ok może wyrządzić dużo krzywdy początkującym traderom, a tacy też tutaj czytają.

Jak mówił ten as forexu i zbawiciel traderów, chcący uchodzić za guru świeżaków, że SL jest dla małych dziewczynek. Naczyta i naoogląda się taki początkujący takich rzeczy, a potem jest płacz i zgrzytanie zębów.

SL jest dla prawdziwych mężczyzn, bo stratę trzeba brać na klatę jak się trafi, a nie cykać się jej jak mała dziewczynka :mrgreen:

PipsKong - wolisz 0 niż -10, ja wolę -10 niż -50, ale rób jak chcesz :D
To pare słów sprostowania. Jeśli pozycje z ryzykiem np 1% na trejd podziele na 3 mniejsze po 0,33% to uśredniając ZAWSZE strate będę miał mniejszą. Bo średnia z tych trzech będzie dla mnie korzystniejsza niz w przypadku wejsćia od razu za 1%. Przy dokłądaniu pozycji moge sobie pozwolic na wiekszy SL co pozwoli na uniknięcie częstego wybijania SL. Co jest rzecza oczywistą, że sie zdarza. Potem rynek dochodzi do naszego TP ale juz bez nas. I teraz najważniejsze. Jesli uśredniamy cene i mamy SL dla wszystkich pozycji w tym samym lub podobnym miejscu to ryzyko szkody dla początkującego jest mniejsze. Jakby nie liczyć. Oczywiście przy zachowaniu zdrowego rozsądku przy stawianiu SL.
I sama dyskusja czy dzielenie pozycji na mniejsze jest lepsze czy gorsze to jak dyskusja czy lepszy Mercedes czy BMW. Jedno i drugie ma swoje wady jak i zalety. Ale usrenianie na pewno nie nalezy traktowac jako błąd. Bo może być równie skuteczne.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

XAB pisze:a co do pozycji to przyklad edka
kazda metoda jest dobra jesli daje taka skutecznosc
wazne jest wykorzystanie wejscia smoka
https://iv.pl/images/32492320448313281740.png
a zyskownosc tu maks na wejscie 5 pozycji plus :( zadna stratna
istotne co dalej jakie zalozenie bo mozesz gasic wsio lub wsio zostawic lub sciac polowke nizszych to jest glowna metoda na sukces to co pozniej
i tu pewnie zaskocze
scialem wsio na 1,1378 :D
to dla niedowiarkow wykres
https://iv.pl/images/88774676318054318110.png
scialem dlatego ze mysle ze caly dzien bedzie takie pitolenie wiec realizacja zyskow jest zdrowsza niz gdybanie gora dol

-- Dodano: 11 gru 2018, 14:19 --

usrednianie jest bez sensu
ale nalezy umiec odroznic usrednianie od wejscia w pozycje
straty trzymac yez uwazam za zly pomysl
a slka zwlaszcza na poczatku kariery na fx to jest jak s :roll: lodycze dla tego ktory lubi je jesc
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

OJsimson
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: OJsimson »

xhDog pisze:
Uśrednianie uważam za zło i jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących prowadzący do zerowania depo.
Zalezy jaki horyzont czasowy. W skalpingu dt chyba lepiej uciac straty niz usredniac albo skalpować.
xhDog pisze: Sam tak robiłem na początku, dostałem kilka razy po dupsku i mi przeszło.
Tzn teraz łapiesz MC majac tylko jedną pozycje? :lol:
xhDog pisze: Straty się tnie, a nie hoduje.
Uśredniają najczęściej ci co nie wiedzą, co jest grane na rynku i cieżko im przyznać się do błędu i przełknąć gorycz straty. Jesli otwieram pozycję to z SL i jesli mi tego Sl wybiją, to znaczy, że ja się myliłem,
To podziel te pozycje na 3 i zlecenia stawiaj tak, żeby w przypadku dalszego ruchu w przeciwnym kierunku, strata wyniosła rownowartosc 1 pozycji pierwotnej. Za trudne do obliczenia? To co ryzykujesz to ze pojda w twoim kierunku a wziales 1/3. A możesz dzieki temu mieć lepszą średnią cenę.
Gratuluje, jak masz pewność, że dany poziom jest nie do przebicia i wchodzisz całą pozycją. Musisz mieć swietną strategię, albo operujesz na historii jak technik fx i wklejasz już po fakcie, gdzie trzeba było kupic i sprzedac.

xhDog pisze:a nie rynek i wtedy albo się odwracam z pozycją, albo najczęściej czekam.
To samo jak uśrednisz, nikt nie pisze, żeby usredniać az do MC.
xhDog pisze:Jak jesteś doświadczonym traderem i wiesz co robić to ok, rób sobie co chcesz, ale pisanie, że uśrednianie jest ok może wyrządzić dużo krzywdy początkującym traderom, a tacy też tutaj czytają.
To nie pisz pierdół, bo to, że ty nie potrafiles(teraz już się naumiałeś?) ciac straty to twoj problem, i mozesz wyzerować depo nawet jedna pozycja.

xhDog pisze:SL jest dla prawdziwych mężczyzn, bo stratę trzeba brać na klatę jak się trafi, a nie cykać się jej jak mała dziewczynka :mrgreen:
Powtarzam Ci, to, że podzielisz sobie pozycje na 3 nie znaczy, że masz nie uwzgledniac SL.
xhDog pisze:PipsKong - wolisz 0 niż -10, ja wolę -10 niż -50, ale rób jak chcesz :D
Wole -10 niż -50 chyba, że ta pierwsza pozycja to 10lot a druga 0.01 :lol:

XAB
Fanatyk
Fanatyk

zas co do tradeki wejscie lotem -10ma czy 0.1 l to
po prawej u brokera jesli masz poziom zabezpieczenia ktory jest wyzej 100 najlepiej 200 procent to mozna walic z grubej rury tez
ja mam kilka elek na usd/pl
a poziom zabezpieczenia mam 408 procent to co mnie krna moze wystraszyc
no ok palka 5 groszy w dol nic innego :(
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

OJsimson pisze:
xhDog pisze:
Uśrednianie uważam za zło i jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących prowadzący do zerowania depo.
Zalezy jaki horyzont czasowy. W skalpingu dt chyba lepiej uciac straty niz usredniac albo skalpować.
xhDog pisze: Sam tak robiłem na początku, dostałem kilka razy po dupsku i mi przeszło.
Tzn teraz łapiesz MC majac tylko jedną pozycje? :lol:
xhDog pisze: Straty się tnie, a nie hoduje.
Uśredniają najczęściej ci co nie wiedzą, co jest grane na rynku i cieżko im przyznać się do błędu i przełknąć gorycz straty. Jesli otwieram pozycję to z SL i jesli mi tego Sl wybiją, to znaczy, że ja się myliłem,
To podziel te pozycje na 3 i zlecenia stawiaj tak, żeby w przypadku dalszego ruchu w przeciwnym kierunku, strata wyniosła rownowartosc 1 pozycji pierwotnej. Za trudne do obliczenia? To co ryzykujesz to ze pojda w twoim kierunku a wziales 1/3. A możesz dzieki temu mieć lepszą średnią cenę.
Gratuluje, jak masz pewność, że dany poziom jest nie do przebicia i wchodzisz całą pozycją. Musisz mieć swietną strategię, albo operujesz na historii jak technik fx i wklejasz już po fakcie, gdzie trzeba było kupic i sprzedac.

xhDog pisze:a nie rynek i wtedy albo się odwracam z pozycją, albo najczęściej czekam.
To samo jak uśrednisz, nikt nie pisze, żeby usredniać az do MC.
xhDog pisze:Jak jesteś doświadczonym traderem i wiesz co robić to ok, rób sobie co chcesz, ale pisanie, że uśrednianie jest ok może wyrządzić dużo krzywdy początkującym traderom, a tacy też tutaj czytają.
To nie pisz pierdół, bo to, że ty nie potrafiles(teraz już się naumiałeś?) ciac straty to twoj problem, i mozesz wyzerować depo nawet jedna pozycja.

xhDog pisze:SL jest dla prawdziwych mężczyzn, bo stratę trzeba brać na klatę jak się trafi, a nie cykać się jej jak mała dziewczynka :mrgreen:
Powtarzam Ci, to, że podzielisz sobie pozycje na 3 nie znaczy, że masz nie uwzgledniac SL.
xhDog pisze:PipsKong - wolisz 0 niż -10, ja wolę -10 niż -50, ale rób jak chcesz :D
Wole -10 niż -50 chyba, że ta pierwsza pozycja to 10lot a druga 0.01 :lol:
Dokładnie tak. No jednak coś tam wiesz ;)
:564:

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

pytanie kto ile z tego zarabia .... jak ktoś rysuje kreski męczy się technicznie , codziennie wali po 5 pipsów i ma z tego 10-30% rocznie to ... ja mam więcej bez kresek
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

PipsKong pisze:pytanie kto ile z tego zarabia .... jak ktoś rysuje kreski męczy się technicznie , codziennie wali po 5 pipsów i ma z tego 10-30% rocznie to ... k
A może i zysków nie ma wcale :)
A broker zaciera ręce. Głównie ci co chcą robic po 100%/m-c to ci co maja depo 3-4 cyfrowe :)
No bo jakie inne wyjście?

easy0000
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: easy0000 »

Już niedługo ruszy rajd św. Mikołaja, w przyszłym tygodniu, przygotujcie się, pewnie będzie zaskoczenie.

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

Cblondyn pisze:
PipsKong pisze:pytanie kto ile z tego zarabia .... jak ktoś rysuje kreski męczy się technicznie , codziennie wali po 5 pipsów i ma z tego 10-30% rocznie to ... k
A może i zysków nie ma wcale :)
A broker zaciera ręce. Głównie ci co chcą robic po 100%/m-c to ci co maja depo 3-4 cyfrowe :)
No bo jakie inne wyjście?
podobnie myślimy ;]
dokładnie na ogół tak jest .... o wpłaciłem 3000 zł. zrobiłem 30 000 w miesiąc ... no fajnie tylko że ciągle ryzykowałeś tylko 3000 zł. ... Zaryzykowałby 3mln ????
bo 3000 ja też mogę
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

XAB
Fanatyk
Fanatyk

to zalezy do czego przy,mierzasz te 10-30 procent czy do wielkosci depa i masz stale depo ?
bo np u mnie z tym roznie bo rozna mam wielkosc jego jak z brokerami tez ich zmianiam
pol roku temu np nie schodzilem z poziomem zabezpieczenia nizej 700 procent hmm teraz 100 juz kilka razy bylo
Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, 14:52 przez XAB, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany