DayTrading: Wtorek 11.12.2018

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 12 gru 2018, 00:00

Wzrost
2
33%
Bez zmian
2
33%
Spadek
2
33%

Liczba głosów: 6

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Wtorek 11.12.2018

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Bez bez konkurencyjny :564:

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

G/J - retest wybitego trójkąta

Co do polemiki o dzieleniu wejść - jak dla mnie jest to niewłaściwe podejście. Mamy określone jakieś warunki kiedy wchodzimy w pozycję, więc albo jesteśmy w niej bo one zaistniały, albo nie, bo ich nie było. Każde dodatkowe wejście poniżej / powyżej punktu X jest oznaką naszej niepewności lub zbytniej pewności. To jest moje zdanie.

Patrząc na grę XABa widać że da się cykać stawiając drabinkę kilku(nastu) wejść, ale widać też ile trzeba włożyć pracy i myślenia w przypadku znacznego przebicia naszego poziomu wejścia.

Kiedy grasz na 1 - 2 parach jest to jeszcze do ogarnięcia, ale w przypadku gry na kilkunastu walorach, kiedy w jednym czasie mam trzy, cztery wejścia, gdzie dynamika jest nieporównywalnie wieksza niż przy E/U... jak dla mnie nie do ogarnięcia i nie warte zachodu.

Ważne, żeby wiedzieć jak i przede wszystkim dlaczego tak gramy, a nie inaczej. Niestety, w większości przypadków to "dokładanie do pieca" jest pozbawione merytorycznego sensu patrząc na wcześniejsze wykresy i rozkminki ich autorów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

cajto pisze:
Co do polemiki o dzieleniu wejść - jak dla mnie jest to niewłaściwe podejście. Mamy określone jakieś warunki kiedy wchodzimy w pozycję, więc albo jesteśmy w niej bo one zaistniały, albo nie, bo ich nie było. Każde dodatkowe wejście poniżej / powyżej punktu X jest oznaką naszej niepewności lub zbytniej pewności. To jest moje zdanie.

Patrząc na grę XABa widać że da się cykać stawiając drabinkę kilku(nastu) wejść, ale widać też ile trzeba włożyć pracy i myślenia w przypadku znacznego przebicia naszego poziomu wejścia.

Kiedy grasz na 1 - 2 parach jest to jeszcze do ogarnięcia, ale w przypadku gry na kilkunastu walorach, kiedy w jednym czasie mam trzy, cztery wejścia, gdzie dynamika jest nieporównywalnie wieksza niż przy E/U... jak dla mnie nie do ogarnięcia i nie warte zachodu.

Ważne, żeby wiedzieć jak i przede wszystkim dlaczego tak gramy, a nie inaczej. Niestety, w większości przypadków to "dokładanie do pieca" jest pozbawione merytorycznego sensu patrząc na wcześniejsze wykresy i rozkminki ich autorów.
Dzielenie pozycji na mniejsze częsći ma równiez swoje zalety.
Rynek nie wybija nam tak często SL bo jest spoooro niżej poza tym możeny dokonywac korekty wejścia wcześniejszego. Strata jest zawsze mniejsza niż przy wejsciu od razu w całą pozycje. W przypadku mocnego trendu przy grze z trendem cena w koncu dokonuje korekty która szybko może odrobic straty gdy mamy dobrana pozycje po lepszej cenie.
Juz nie wspomne, że Rafał Z. usrednia pozycje regularnie i krzywdy z tego powodu nie ma :)
CO KTO LUBI ;)

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Przecież to jest proste:
Jeżeli ktoś dzieli wolumen transakcyjny, piramiduje straty, a nawet griduje zyski, to zasadniczo ma blade pojęcie o tym, co robi, i nie umie dobrze wchodzić w pozycję, czyli nic nie widzi i nic nie rozumie co się dzieje na wykresie.
Jeżeli ktoś umie dobrze wejść, tam gdzie SL zasadniczo powinien wytrzymać, jeżeli jest trend, to nie ma dylematu, ponieważ zaliczenie SL oznacza tyle, że nie ma trendu, więc jest tylko informacją wkalkulowaną w ryzyko.
Wtedy wszelkie kombinacja alpejskie nie są do niczego potrzebne.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

MERLIN pisze:
XAB pisze:merlin przy bacie ktory rysowales na edku na 1.07xxxx sorki 1.082x
jak by wygladal usd/pl zrob mi wreszcie jakiegos zwierzaka
Wejście z S na USD-PLN to już było dzisiaj z M30 3,78200 78,6 Cypher .Pokaże jak wrócę z pracy bo teraz tylko telefon mam dostępny
dzieki :564:
ale nie rozumiesz
pokaz mi na dlugim jakis zwierz np przy edku 1,10 dzis jutro czy za tydzien bo tak zawsze moze byc
to wiadomo musi byc zwierz na 20 groszy choc
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

fx-technik pisze:Przecież to jest proste:
Jeżeli ktoś dzieli wolumen transakcyjny, piramiduje straty, a nawet griduje zyski, to zasadniczo ma blade pojęcie o tym, co robi, i nie umie dobrze wchodzić w pozycję, czyli nic nie widzi i nic nie rozumie co się dzieje na wykresie.
Jeżeli ktoś umie dobrze wejść, tam gdzie SL zasadniczo powinien wytrzymać, jeżeli jest trend, to nie ma dylematu, ponieważ zaliczenie SL oznacza tyle, że nie ma trendu, więc jest tylko informacją wkalkulowaną w ryzyko.
Wtedy wszelkie kombinacja alpejskie nie są do niczego potrzebne.
To napisz to do Alla Brooksa albo Rafała Z. który robi to regularnie. Juz nie wspomne o całej masie innych traderów dla których usrednianie ceny nie jest niczym wyjatkowym.
ZNAFCA ;)

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MERLIN »

EU H1 moźliwy wzór odwrócenia "Qazimodo"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

a co do pozycji to przyklad edka
kazda metoda jest dobra jesli daje taka skutecznosc
wazne jest wykorzystanie wejscia smoka
https://iv.pl/images/32492320448313281740.png
a zyskownosc tu maks na wejscie 5 pozycji plus :( zadna stratna
istotne co dalej jakie zalozenie bo mozesz gasic wsio lub wsio zostawic lub sciac polowke nizszych to jest glowna metoda na sukces to co pozniej
i tu pewnie zaskocze
scialem wsio na 1,1378 :D
to dla niedowiarkow wykres
https://iv.pl/images/88774676318054318110.png
Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, 14:01 przez XAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Awatar użytkownika
xhDog
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xhDog »

Cblondyn pisze:
xhDog pisze:Ok, bez komentarza. :mrgreen:
Możesz skomentować nie obraże sie :)
Nie o to chodzi. Uśrednianie uważam za zło i jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących prowadzący do zerowania depo. Sam tak robiłem na początku, dostałem kilka razy po dupsku i mi przeszło. :mrgreen: Tak wiem, że w grę wchodzi też przelewarowanie pozycji i że przy odpowiednio dużym depozycie i odpowiednio małych pozycjach można sobie uśredniać bez szwanku nawet w bardzo długich trendach, ale mimo wszystko, uśrednianie uważam za błąd w sztuce i nigdy nie otworze drugiej pozycji na tym samym instrumencie w tym samym kierunku jeśli ta pierwsza nie jest na plus lub zabezpieczona na BE. Straty się tnie, a nie hoduje. Uśredniają najczęściej ci co nie wiedzą, co jest grane na rynku i cieżko im przyznać się do błędu i przełknąć gorycz straty. Jesli otwieram pozycję to z SL i jesli mi tego Sl wybiją, to znaczy, że ja się myliłem, a nie rynek i wtedy albo się odwracam z pozycją, albo najczęściej czekam. Jak jesteś doświadczonym traderem i wiesz co robić to ok, rób sobie co chcesz, ale pisanie, że uśrednianie jest ok może wyrządzić dużo krzywdy początkującym traderom, a tacy też tutaj czytają.

Jak mówił ten as forexu i zbawiciel traderów, chcący uchodzić za guru świeżaków, że SL jest dla małych dziewczynek. Naczyta i naoogląda się taki początkujący takich rzeczy, a potem jest płacz i zgrzytanie zębów.

SL jest dla prawdziwych mężczyzn, bo stratę trzeba brać na klatę jak się trafi, a nie cykać się jej jak mała dziewczynka :mrgreen:

PipsKong - wolisz 0 niż -10, ja wolę -10 niż -50, ale rób jak chcesz :D
trzeba mieć jaja jak super saiyan

Daniel 12:12 Blessed is he that waiteth, and cometh to the thousand three hundred and five and thirty days.

Awatar użytkownika
anturo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: anturo »

PipsKong pisze:burdel bo każdy by chciał każdemu udowodnić że źle robi ...
co to mnie obchodzi kto co robi ? Ja gram swoje i póki jestem na plus to żadna inna teoria mnie nie przekona

-- Dodano: wt 11-12-2018, 12:48 --

DAX +4K redukcja połowy i druga połowa leci na long termin
Nie to, że się wpierdaczam w dyskusję. Ale właśnie o to chodzi, graj swoje, tym bardziej jak jeszcze zarabiasz. ;)

Pozdro

Zablokowany