shogomad pisze:Dadas pisze:
Z prostej przyczyny.
Nigdy nie wiesz, czy cena pójdzie rzeczywiście w danym kierunku,
czy się zaraz na następnej świecy nie odwróci gwałtownie.
Ryzykiem jest zawsze SL.
Najmniejsze ryzyko jest tam, gdzie SL może być najmniejsze, a nie tam, gdzie tobie się wydaje, że cena ruszy.
105562.png
A co do scalpingu, to jeżeli zawierasz np. 270 transakcji na M1 po kilka pipsów, do 10, to to jest scalping.
Tylko jak każda inna strategia, scalping wymaga twardych reguł, szczególnie co do SL.
Swoją drogą, z tych którzy się tu wypowiadają, niwielu uprawia rzeczywisty DT.
Dzięki za opinie Dadas. Bardzo sobie cenie twoje zdanie. W takim razie to co robie to ani DayTrading ani Scalp...coś pomiędzy ale z odchyłęm w strone scalpu jeśli idzie o FT.

. Chociaż zawieram tylko 4-5 pozycji dziennie każda na pare - parenaście minut
Co do rysunku te twoje SL strasznie odległe mi się wydają, w takim zakresie to otwieram i zamykam pozycje czasem. Moje SL to tak 2-3 razy szerokość spreadu max. Stąd może czasem późniejsze wejścia w już ugruntowany ruch. Ale z z takiego wejścia żadko mnie SL wykasuje bo ruch jest bardzo mocny. Do zamkniecia pozycji zdąże pzreważnie ustawić strate na 0,00 czasem może zrobić pozycje przeciwną ,żeby mieć pewny profit jak sie znacznie cofnie ruch ( znaczy sie nie był taki silny jak zakładałem)
Rozumiem też że te SL takie szerokie/odległe w twoim przypadku bo ta cała koncepcja ruchu urodziłą sie na jakimś wysokim FT powyżej M30 ?
Absolutnie, wystarczy mi M5.
Ty zakładasz SL wzięty z kosmosu, jakiś twój wymysł, założenie.
Ponieważ zakładasz, że cena pójdzie w twoim kierunku zdecydowanie, bez pullbacku.
To jest jedynie twoje założenie, bo rynek nic na temat tego założenia nie wie i nie wie co ty kombinujesz.
SL, to mechanizm bezpieczeństwa, który zależy od rynku, nie od naszego wymysłu.
SL najpoprawniej wyznacza poziom, gdzie trend ma szansę na odwrócenie.
Trend się odwraca, najbardziej podstawowo ujmując, gdy cena Close przebija poprzednią cenę Open.
Gdybyś tradował zasięgi np. 1 świecy H1, to SL powinien być lekko nad/pod ceną Open poprzedniej świecy.
Dlatego w twoim wejściu ryzyko było ogromne w stosunku do nagrody.
A moje wejście jest tam, gdzie SL był 10 Pips, czyli wstępnie wychodził SL lekko powyżej bandy.
A potencjalna nagroda była szacowana na 54 Pips plus.
Czyli R/R = 1/5.4.
To jest jedyna skuteczna metoda do sukcesu, i nikt mi nie wciśnie innych bzdur, typu AT, itp.
Wszystkim się wydaje, że coś wiedzą, a naprawdę nic nie wiedzą.
Ja także