Kusus pisze:
Z tą analizą mógłbym się nawet zgodzić ale w kontekście jutrzejszego ECB sa z nią dwa problemy.
1. Na przetestowanie góry jest zwyczajnie za mało czasu. Gdybyśmy mieli spaść z poziomów zasięgu flagi 1.17 to szli byśmy tam już od poniedziałku. Teraz nie wierzę w taki ruch przed ECB bez udziału HFT ale to juz sa wydarzenia kreowane przez ruch impulsywny na które nie mamy wpływu.
2. Drugim problemem tej flagi jest jej dolne ograniczenie a właściwie początek czyli świeczka z dnia 16.01.2015. Nie traktowałbym jej zbyt serio, a tym bardziej jako poziomu do wyznaczania trendu. Wydaje mi się, że ona nie ma większego znaczenia i trzeba ją zignorować. Została wówczas szybko zanegowana. Wydaje mi się, że nalezałoby jej tutaj obciąć knot i myśleć o niej jak o parytecie z dnia 20.01.2015. Wydaje mi się że powinniśmy tutaj myśleć o tej formacji jak o zwyczajnej podłodze przy 1.1530 i trójkącie prostokątnym którego przyprostokątna wyznaczana jest przez lokalne topy formowane od dnia 15.01.2015.
ad 1 - a jaki problem jest zrobic okolo 60-80 pipsow a reszte na bujaniu podczas ECB?
ad.2 dla mnie reakcja na dolnej bandzie tej flagi w dniu wczorajszym gdzie zatrzymaliśmy sie po bardzo mocnej spadkowej świeczce H4 niemal nie kontynuując ruchu w doł jest na tyle wymowna że jestem pewien iż dolna banda jest ok
Ale oczywiście powyższe to tylko moje obserwacje... jak wyjdziemy z mniejszej flagi górą to d_r2 mamy z urzędu dziś... jak puści poziom 1540 to zobaczymy cenę poniżej 1.15 jeszcze dziś (prawdopodobnie wtedy d_S2 dolecimy)
a stawiam na scenariusz wzrostowy dziś bo jakoś tak patrzac na wykres miesięczny już zapomnialem o korekcie na edku... intuicja mi mówi że podłoga puści po jasełkach jutrzejszych więc wypadałoby żeby grubasy podciągnęły sobie cenę i zajely lepsze miejscówki
a żeby nie było suchej gadki to jeszcze kabel h1 poniżej
https://www.tradingview.com/x/K3EiP83d/