crok. pisze:
a reszta 10 % to banki z realna kasa

i w dup... maja wykresy, wsparcia i opory

jak ktos chce wypluc kupe kasy to robimy szybko spadki jak kupic szybko wzrosty , wazne aby zalapac sie w dobry pociag

ja nauczylem sie grac wg swojego systemu i otwieram kilkanascie pozycji jak ruch nie idzie w moja strone a przebija poziom gdzie powinienem postawic SL to jade w druga strone ale czasem oczywistosc ktora widac na wykresie tez zabiera mi SL i to nawet z calego dnia lub tygodnia.
Chyba nie do końca tak to wygląda, z reguły jest tak Traderzy z Wall Str sami nie wiedzą w którym kierunku będzie szedł rynek, bo i niby skąd mają wiedzieć ? Rynkiem rządzi popyt i podaż, powiedzmy że Apple chce wymienić 10mld dolarów australijskich na USD, dzwonią do banku a tam jakiś trader zaczyna się gimnastykować żeby znaleźć wystarczającą płynność na rynku aby to zlecenie zrealizować, zaczynają się pojawiać zlecenia sprzedaży AUD i Wall Str już wie w którą stronę rynek zmierza i dopóki te zlecenia sprzedaży nie zostaną w całości zrealizowane cena będzie skakać pomiędzy poziomami gdzie wiszą zlecenia sprzedaży i zlecenia kupna
Cała tajemnica polega na tym aby wiedzieć gdzie te zlecenia się znajdują, oczywiście banki to wiedzą i brokerzy to wiedzą dlatego oni mają łatwiej.
ps. dla wszystkich tych którzy twierdzą że rynkiem rządzą banki/spekulanci, żydzi i masoni obejrzyjcie sobie jeszcze raz klasyka "Rogue Trader", gościu też myślał że z rynkiem da się wygrać jeżeli stoi za nim bank, jak to się skończyło dla Barings Bank wszyscy chyba wiemy