"
Otwarte pozycje w kontraktach CFD opartych o ceny kontraktów futures będą rolowane, co oznacza zamknięcie pozycji w wygasającym kontrakcie oraz otwarcie pozycji w takim samym kontrakcie kolejnej serii. Z tego tytułu otwarte pozycje będą korygowane o odpowiednią wartość wynikającą z różnicy cen dwóch kontraktów, zwanej bazą (cena kolejnego kontraktu - cena wygasającego kontraktu). Wartość bazy będzie uwzględniana w punktach swapowych w dniu rolowania."
Może mi to ktoś po polsku objaśnić? przypadkowo się wcisłem w to

Skąd ja mam wiedzieć jaka będzie otwarta nowa pozycja?
edit 2: już się chyba wyjaśniło, otwarło sie na 77.34 - ale naliczony swap z tego rolowania spowodował, że pokazywało tak dużo na plus. Sumarycznie mam 130 PLN na minus

[/quote]
Dokładnie - nie zwróciłeś pewnie uwagi że jest rolowanie. Normalnie nie jest naliczany swap ale przy zmianie kontraktów może to zaboleć albo być dużo na plus. Ja odkąd na ropie mi naliczyli na minus 1880 zł za 1 lota (nie wiedziałem że może być tak dużo) to zacząłem sprawdzać kiedy rolują i w którą stronę

[/quote]
To chyba zależy od pozycji czy masz s czy l, a nie w którą stronę. .[/quote]
Nie przyglądałem się dokładnie - zawsze podają ile punktów swapowych jest pobierane dla s i ile dla l - ale moim zdaniem to zależy od tego jak są otwierane nowe kontrakty w stosunku do wygasających. Więc czasem na L będziemy czasem w czarnej d.... a czasem w zysku. Gdzieś widziałem u mnie na platformie całą rozpiskę na 2 miesiące w przód więc to jest z góry planowane na jakiś okres. Ale tak naprawdę na MT4 przychodzą codziennie emaile co jest rolowane w następnym dniu i z jaką punktacją

Więc wystarczy tylko do nich zaglądać