Navik, ja się wyleczyłem z liry po tym wystrzale. Erdogan znowu opowiada bajki, że w przyszłym tygodniu lira się ustabilizuje. Może bujną, może być góra dół bądź odwrotnie. Lira to hazard teraz, jak się trafi to bomba. Zwalają teraz na ekonomistów i zakładają im sprawy sądowe o wprowadzanie ludzi w błąd na temat inflacji i stóp procentowych, szerzenia "prawdy" niezgodnej z polityką Erdogana. Dodatkowo chcą aby ludzie trzymali depozyty w lirze, w razie straty na kursie mają dopłacić różnicę, skąd na to kasa i w jaki sposób to nie zostało sprecyzowane. Jedno jest pewne to tylko gadanie, bez podstaw do umocnienia liry. Ten zjazd wygląda na interwencję banku, która niby miała wyglądać jak odwrót, puściło info, zaczęli skupować lire i myśleli że pójdzie w dół. Udało się ale to tylko pozory moim zdaniem. Uparty gość i lira straci na wartości, do ilu dojdzie nie wiem, ale ja poza tym szaleństwem.
Masz link do rezerw, sporo zmalały, czyli wyrzucają na rynek. Myślę że spekulanci pójdą za ciosem i przetestują Turcję.
https://tradingeconomics.com/turkey/for ... e-reserves
Wszystkiego dobrego w nowym roku dla forumowiczów.