Względem świecy Y1 jest nadal trend wzrostowy, ale rynek robi ruch w kierunku ceny
otwarcia tego roku i konsekwetnie dalej do zamknięcia poprzedniego roku.
Konsumpcja świecy styczniowej zajmuje już 3 miesiące.
Maj może być decydującym miesiącem odnośnie kierunku rocznego.
Na niższych interwałach, aż do H1, korekta spadkowa jeszcze nie jest zanegowana.
Natomiast, od M15 w dół, to inny temat.
-- Dodano: 28 kwie 2018, 11:45 --
Tzw. linie trendu, to jest taka najprostsza metoda zobrazowania trendu.karnak pisze:Odpowiem tak.graczpospolity pisze:Zawsze zastanawiałem się jak to jest z tymi kanałami na wykresach, chodzi mi tu konkretnie o Twój tygodniowy wykres usdpln. Ludzie różnie takie kanały rysują część po minimach i maximach część po cenach close itp. itd.karnak pisze:Moje spojrzenie na rynki:
Często spotykam się z czym co kłóci się z podejściem ortodoksyjnym chociażby z Murphiego ,gdzie powinniśmy prowadzić linię trendu spadkowego po szczytach po których nastąpiło nowe low a linię trendu wzrostowego analogicznie odwrotnie.
Według tej zasady kanał jest chyba narysowany błędnie, de facto może nawet okazać się, że prawidłowa linia trendu została przebita i może nastąpić istotna zmiana trendu. Nie uznaj tego proszę za osobisty przytyk, po prostu jestem ciekawy opinii osoby, która siedzi w tym kilkukrotnie dłużej ode mnie.
Gdybym wiedział, jak rysować prawidłowo to byłbym zarobiony. Wszystkie znane mi zasady mają plusy i minusy.
Jestem ciągle w trakcie poszukiwania swojego sposobu, który dawałby najlepszy opis rynku. Stąd pojęcie błędny, dobry jest względne - odnosi się do przestrzegania pewnych reguł. Dla mnie dobry to taki, który daje najlepiej zarobić i takiego poszukuję.
Ale, jak wiemy rynki/wykresy to nie są linie proste.
Wykresy są defacto oscylatorami, funkcjami sinusoidalnymi.
Resztę, kto myśli, ten sobie dopowie.