DayTrading: Piątek 21.03.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Zablokowany

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 22 mar 2014, 00:00

Wzrost
14
47%
Bez zmian
5
17%
Spadek
11
37%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Piątek 21.03.2014

Post autor: lukpiasek »

cajto pisze:
lukpiasek pisze:
cajto pisze:
To jakiś żart weekendowy? Mniejszy ATR spowodowany mniejszą ilością graczy detalicznych... ręce opadają :roll:
a kogo golić ? goldman morgana ? zawsze detal się goliło nie mówie że to jedyny powód ale coś w tym powinno być fakt że nie mam na to dowodów ale znów nie przesadzaj że to SF bo uznam że ty jeszcze na demo pracujesz :mrgreen:
w sumie to nie dziwi mnie że 90% albo więcej ludzi traci hajs na forex skoro ludzie nie kumają oczywistych oczywistości dawco kapitału :wink: - bez urazy
Golic, powiadasz... a z czego, ze zleceń za 0,12 lota :lol: Popatrz na wolumen u byle jakiego brokera i zastanów się kto upycha w jednej minucie na jednym instrumencie 100 milionów dolców - detal, czy grubi? Jeśli to grubi, to pytanie po co - dla tych paru groszy detalistów?
To co mówisz, "a kogo golić ? goldman morgana ?" to jeden z największych mitów forexowych - "z grubymi nie wygrasz, oni zawsze maja rację". Akurat ten wszechmocny Goldman poniósł piękna stratę za trzeci kwartał 2013, z pamięci - kilkaset milionów do miliarda - to kto mu ją zafundował, detaliści? :lol:
Warto czasami się zastanowić nad "oczywistymi ovzywistościami", poczytać, pomyśleć, to nie boli... bez urazy :wink:
Michał Stopka przytoczył kiedyś na blogu taki cytat: "że wrogiem wiedzy nie jest nie wiedza tylko wiedza połowiczna" i dokładnie wpisujesz sie w ten schemat a tu masz wyniki goldmana :

Wyniki spółki Goldman Sachs za III kwartał 2013:
http://www.macronext.pl/pl/aktualnosci/ ... artal-2013

zysk na akcję: 2,88 USD (prognoza: 2,43 USD; rok wcześniej było: 2,85 USD);
przychód: 6,72 mld USD (prognoza: 7,36 mld USD; rok wcześniej było: 8,35 mld USD).

a to oznacza po nie umiesz interpretować danych widać że goldman osiągnął zysk ale mniejszy niż za ten sam kwartał 2012 ale nie ma mowy o stracie a teraz pokaże tabelkę gdzie goldman raz tylko poniósł stratę w jednym kwartale więc radzę samemu nauczyć się myśleć ;) dawco kapitału oni prawie nigdy nie tracą dzięki takim jak Ty :mrgreen:

link do wyników i tabelki żeby jakiś "znawca" nie napisał że sam ją spreparowałem :p
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Swietne ... 90916.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Post autor: cajto »

Mnie, jako gracza FX, interesują wyniki z tego podwórka, a jak poniżej można przeczytać GS wypadł mocno niekorzystnie na tle konkurencji.
Cały finansowy internet rozpisuje się dziś o wynikach opublikowanych przez największe banki inwestycyjne Stanów Zjednoczonych. Sensacją stał się bank Goldman Sachs, który na transakcjach walutowych stracił 1,3 miliarda dolarów w III kwartale. W tym samym czasie JP Morgan Chase & Co. wykazał 65 milionów dolarów straty, Morgan Stanley natomiast zarobił 594 miliony dolarów, Citigroup Inc. 558 milionów, a Bank of America 215 milionów dolarów.
Goldman Sachs stracił 1 miliard dolarów na Forex

Źródła podają, że główną przyczyną problemów GS było obstawianie spadku wartości walut z rynków wschodzących w związku z zapowiedzią zwijania przez Fed. Gdy we wrześniu okazało się, że zwijania nie będzie, Goldman był całkowicie nieprzygotowany, a jego pozycje zostały „unicestwione”. Niektórzy konkurenci GS przyznają jednak, że nie był to łatwy kwartał.

Zerohedge wskazuje winnego w osobie Toma Stolpera drwiąc, że zalecał m.in. sprzedawanie USD/JPY po 97.30 z targetem na 94.00 i kolejny raz został „wystolperowany” („stolpered/stopped out”). Ogólnie wygląda na to, że trade’y GS były w tym kwartale wyjątkowo nietrafione i był to najgorszy kwartał banku na Forex od kryzysu finansowego. Zdaniem niektórych źródeł straty na pozycjach walutowych (w tym opcjach) spowodowane były także błędnym nastawieniem do jena – GS zakładał spadek USD/JPY.
Goldman Sachs ustami Harvey’a Schwartz’a odpowiada, że straty te częściowo są wynikiem „trudności w zarządzaniu inwentarzem” – cokolwiek to znaczy.
Informacje pochodzą z obowiązkowych raportów przekazywanych Fed przez banki.
Niemożliwe, w GS pracują ludzie i też się mylą :shock:

Poniżej jeszcze raport z BIS-u opisujący udział przepływów detalicznych:
W raporcie dużo uwagi poświęcono danym z rynków detalicznych. Po raz pierwszy, trzyletni raport FX przygotowany przez BIS zawiera informacje o wolumenach sprzedaży detalicznej oraz szczegółowe dane odnośnie głównych dealerów detalicznych napędzających ten sektor rynku. Badanie wykazało, że 185 miliardów dolarów (3,5%) z dziennej puli 5,3 biliardów generowały przepływy detaliczne.
Naprawdę myślisz, że banki inwestycyjne, hedge i inni nie robią nic innego jak tylko się czają na 3.5% detalu? Prawda jest taka, że mają detal głęboko w dupie, tak jak słoń muchę latającą mu koło trąby. Detal przegrywa sam ze sobą, z brakiem dobrego systemu, przygotowania, niestabilnością psychiczną, chciwością, itp. Ale na kogoś winę za porażki trzeba zrzucić , bo przecież nie na siebie.
Czytaj, myśl i nie wysuwaj zbyt pochopnych wniosków o ludziach których nie znasz.

Oba artykuły zaczerpnięte z Comparic.

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Nowy123 »

http://bbs.cobrasmarketview.com/downloa ... &mode=view

-- Dodano: sob 22-03-2014, 10:21 --
cajto pisze:Mnie, jako gracza FX, interesują wyniki z tego podwórka, a jak poniżej można przeczytać GS wypadł mocno niekorzystnie na tle konkurencji.
Cały finansowy internet rozpisuje się dziś o wynikach opublikowanych przez największe banki inwestycyjne Stanów Zjednoczonych. Sensacją stał się bank Goldman Sachs, który na transakcjach walutowych stracił 1,3 miliarda dolarów w III kwartale. W tym samym czasie JP Morgan Chase & Co. wykazał 65 milionów dolarów straty, Morgan Stanley natomiast zarobił 594 miliony dolarów, Citigroup Inc. 558 milionów, a Bank of America 215 milionów dolarów.

Źródła podają, że główną przyczyną problemów GS było obstawianie spadku wartości walut z rynków wschodzących w związku z zapowiedzią zwijania przez Fed. Gdy we wrześniu okazało się, że zwijania nie będzie, Goldman był całkowicie nieprzygotowany, a jego pozycje zostały „unicestwione”. Niektórzy konkurenci GS przyznają jednak, że nie był to łatwy kwartał.

Zerohedge wskazuje winnego w osobie Toma Stolpera drwiąc, że zalecał m.in. sprzedawanie USD/JPY po 97.30 z targetem na 94.00 i kolejny raz został „wystolperowany” („stolpered/stopped out”). Ogólnie wygląda na to, że trade’y GS były w tym kwartale wyjątkowo nietrafione i był to najgorszy kwartał banku na Forex od kryzysu finansowego. Zdaniem niektórych źródeł straty na pozycjach walutowych (w tym opcjach) spowodowane były także błędnym nastawieniem do jena – GS zakładał spadek USD/JPY.
Goldman Sachs ustami Harvey’a Schwartz’a odpowiada, że straty te częściowo są wynikiem „trudności w zarządzaniu inwentarzem” – cokolwiek to znaczy.

W raporcie dużo uwagi poświęcono danym z rynków detalicznych. Po raz pierwszy, trzyletni raport FX przygotowany przez BIS zawiera informacje o wolumenach sprzedaży detalicznej oraz szczegółowe dane odnośnie głównych dealerów detalicznych napędzających ten sektor rynku. Badanie wykazało, że 185 miliardów dolarów (3,5%) z dziennej puli 5,3 biliardów generowały przepływy detaliczne.
Naprawdę myślisz, że banki inwestycyjne, hedge i inni nie robią nic innego jak tylko się czają na 3.5% detalu? Prawda jest taka, że mają detal głęboko w dupie, tak jak słoń muchę latającą mu koło trąby. Detal przegrywa sam ze sobą, z brakiem dobrego systemu, przygotowania, niestabilnością psychiczną, chciwością, itp. Ale na kogoś winę za porażki trzeba zrzucić , bo przecież nie na siebie.
Czytaj, myśl i nie wysuwaj zbyt pochopnych wniosków o ludziach których nie znasz.

detal to drobne :) a oni sie miedzy soba glaszcza :)

Awatar użytkownika
pedro
Maniak
Maniak

Post autor: pedro »

krinvest pisze:
pedro pisze:
@krinvest. trzymasz jeszcze te alpejki? :lol: :564:
a widziałes jakies miejsce do zamkniecia tego ? :d :d :d Dopłaciłem i uśredniłem cene na początku tygodnia jeszcze bo zaczęło tracić na ważności :mrgreen: To będzie najdłużej trzymana pozycja w życiu tak sie zapowiada :roll:
kawe zresztą tak samo musiałem uśrednić :D Wiedziałem , ze mam inne lewarowania na złocie i sp500 np. ale nie wiedziałem , że na tych badziewiach bazarowych taka mała dzwignia i mi zjadło przeciez tyle depo ze nie mam czym grac :D :mrgreen:
Trzymaj kciuki lepiej miłego weekendu :564:

trzymam kciuki, nie miałem nic złego na myśli, ani uszczypliwy nawet nie chciałem byc ;)

ja to bym już odciął dawno, ale cóż... Ty masz S czy L na tych alpejkach? bo kawa wiem, że S ...

dobrego weekenda! ... zapowiada się elegancko :D

-- Dodano: 22 mar 2014, 11:40 --

ale widze, że ta kawa idzie w Twoim kierunku... :)
Jutro też jest dzień.
Trend is Your Friend... a setup Twoja stara!

Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

cajto pisze:Mnie, jako gracza FX, interesują wyniki z tego podwórka, a jak poniżej można przeczytać GS wypadł mocno niekorzystnie na tle konkurencji.

... wiem ty myślisz że umiesz myśleć :D nie zamierzam cie wyprowadzać z błędu ;) na pewno jesteś dobrym graczem fx i kosisz dużo kasy ja niestety to tylko ten detal co się daje skubać :d mimo wszystko zdrowia życzę i dalszych sukcesów inwestycyjnych na obecnym wysokim poziomie no chyba że znowu zbyt pochopne wnioski wyciągam ;)

dla myślących tylko :-)
według tego co napisałeś detal generuje obrót dzienny w wysokości 185miliardów dolarów a goldman stracił na transakcjach forex 1miliard dolarów a jako cały bank inwestycyjny "goldman" zarabia średnio na czysto kwartalnie od -2 miliarda do 5miliardów (kwartalnie to są 3 miesiące !) tak wynika z tabelki z bankiera to czy gdybyś został drogi czytelniku prezesem takiego goldmana to czy czaiłbyś się na 185miliardów które dziennie obraca detal czy uznałbyś że to mucha koło ucha :mrgreen: - bank tyra 3 miechy żeby zarobić kilka miliardów a detal szasta dziennie 185 bańkami (wiadomo nie wszystko da się urwać detalowi i to w jeden dzień- trwa to miesiącami) :twisted: :mrgreen: :d
- nic juz więcej nie piszę bo mnie rekiny rozszarpią że plankton uświadamiam :evilbat:
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

homar
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: homar »

lukpiasek pisze:

... wiem ty myślisz że umiesz myśleć :D nie zamierzam cie wyprowadzać z błędu ;) na pewno jesteś dobrym graczem fx i kosisz dużo kasy ja niestety to tylko ten detal co się daje skubać :d mimo wszystko zdrowia życzę i dalszych sukcesów inwestycyjnych na obecnym wysokim poziomie no chyba że znowu zbyt pochopne wnioski wyciągam ;)

dla myślących tylko :-)
według tego co napisałeś detal generuje obrót dzienny w wysokości 185miliardów dolarów a goldman stracił na transakcjach forex 1miliard dolarów a jako cały bank inwestycyjny "goldman" zarabia średnio na czysto kwartalnie od -2 miliarda do 5miliardów (kwartalnie to są 3 miesiące !) tak wynika z tabelki z bankiera to czy gdybyś został drogi czytelniku prezesem takiego goldmana to czy czaiłbyś się na 185miliardów które dziennie obraca detal czy uznałbyś że to mucha koło ucha :mrgreen: - bank tyra 3 miechy żeby zarobić kilka miliardów a detal szasta dziennie 185 bańkami (wiadomo nie wszystko da się urwać detalowi i to w jeden dzień- trwa to miesiącami) :twisted: :mrgreen: :d
- nic juz więcej nie piszę bo mnie rekiny rozszarpią że plankton uświadamiam :evilbat:
jest chyba też tak, że strata w danym okresie nie oznacza koniecznie stratnych transakcji. Czy nie jest tak, że np. GS wszedł w długie na edka i kosi kwartał w kwartał zysk... a np. przychodzi korekta lub realizuje ten zysk oczywiście powodując obsunięcie kursu w tym okresie. Czyli okresowo ma gorszy wynik bo na początku okresu kurs był w chmurach ale de facto realizuje pokaźne zyski. Oczywiście tak też nie może robić bo to spółka giełdowa i muszą dbać o stabilność wyników więc pewnie mają działy inwestujące na dłużej a mają dziubaczy skubiących dziennie. A co do dyskusji to na pewno małych golą, tym bardziej że 80% z nich traci depo a wchodzą nowi więc jest to "źródło odnawialne".

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Post autor: cajto »

lukpiasek - na swój trading nie narzekam, no ale Ty starym polskim zwyczajem wiesz lepiej :roll:
Pomimo x lat na rynku wciąż pozostajesz w grupie trzęsących się na samą wzmiankę o Goldmanie, Commerzbanku, Nomurze itp. Kiedyś bardzo lubiłem czytać mitologie z różnych stron świata, żałowałem, że teraz w dobie swobodnego przepływu informacji, a co za tym idzie (teoretycznie) wzmożonego logicznego myślenia nie powstają nowe. Nic bardziej mylnego, im większy dostęp do informacji, tym większa leniwość i ignorancja - vide mityczne polowanie grubasów na SL'e detalistów.
No nic, z mojej strony zamykam temat (chyba, że ktoś ma coś ciekawego do dodania) i życzę Ci pomyślności na FX.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

cajto pisze:lukpiasek - na swój trading nie narzekam, no ale Ty starym polskim zwyczajem wiesz lepiej :roll:
Pomimo x lat na rynku wciąż pozostajesz w grupie trzęsących się na samą wzmiankę o Goldmanie, Commerzbanku, Nomurze itp. Kiedyś bardzo lubiłem czytać mitologie z różnych stron świata, żałowałem, że teraz w dobie swobodnego przepływu informacji, a co za tym idzie (teoretycznie) wzmożonego logicznego myślenia nie powstają nowe. Nic bardziej mylnego, im większy dostęp do informacji, tym większa leniwość i ignorancja - vide mityczne polowanie grubasów na SL'e detalistów.
No nic, z mojej strony zamykam temat (chyba, że ktoś ma coś ciekawego do dodania) i życzę Ci pomyślności na FX.
skoro znowu mnie wywołałeś do tablicy i jeszcze starym polskim zwyczajem wiesz lepiej i twierdzisz że ja się boję goldmana i spóki :-DDD to ja wysnuje hipotezę że właśnie wymieniłeś swoje lęki i słabości to Ty się boisz polowania na swój sl oraz ignorujesz to co dla twojego obrazu świata nie wygodnę , zignorowałeś to co napisałem o 185miliardach detalu i o kilku miliardach zysku goldmana jak się ma to do twojego twierdzenia że detal to mucha koło ucha dla dużych graczy ? z lenistwa przyswajasz więdze która jest dla ciebie wygodna i się jej trzymasz jak nowicjusz siedzący w shorcie po wybiciu szczytu :D mówiący na pewno zaraz spadnie - ja się nie mylę nigdy ;) - jesteś karmiony w około taką mitologią własnie a brak logicznego myślenia powoduję że powtarzasz tylko zazłyszane, przeczytane gdzieś informacje a nie umiesz ich połączyć w logiczną całość :wink: to tylko hipoteza może się mylę i jesteś ukrytym geniuszem forexu kosisz grubą kasę co ? bo przecież tylko wyniki finansowe w tej branży pokazują kto kosi hajs a kto jest leszczem :mrgreen: uprzedzę atak na moją skromną osobę nie ,nie uważam się jeszcze za tego co kosi hajs dopiero się tego uczę :mrgreen: :twisted:

Awatar użytkownika
Ciapul
Maniak
Maniak

Post autor: Ciapul »

lukpiasek pisze: Wyniki spółki Goldman Sachs za III kwartał 2013:

przychód: 6,72 mld USD (prognoza: 7,36 mld USD; rok wcześniej było: 8,35 mld USD).

a to oznacza po nie umiesz interpretować danych widać że goldman osiągnął zysk ale mniejszy niż za ten sam kwartał 2012 ale nie ma mowy o stracie a teraz pokaże tabelkę gdzie goldman raz tylko poniósł stratę w jednym kwartale więc radzę samemu nauczyć się myśleć ;) dawco kapitału oni prawie nigdy nie tracą dzięki takim jak Ty
mylisz kolego pojecia... przychód to nie zysk
natomiast napewno wzrosła mu rentowność , nalezy tylko postawic pytanie czy nie miały tutaj miejsca jakies zdarzenia jednorazowe, bo wydaje mi sie że w zeszlym roku chyba jakies spore odpisy były...
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Ciapul pisze:
lukpiasek pisze: Wyniki spółki Goldman Sachs za III kwartał 2013:

a to oznacza po nie umiesz interpretować danych widać że goldman osiągnął zysk ale mniejszy niż za ten sam kwartał 2012 ale nie ma mowy o stracie a teraz pokaże tabelkę gdzie goldman raz tylko poniósł stratę w jednym kwartale więc radzę samemu nauczyć się myśleć ;) dawco kapitału oni prawie nigdy nie tracą dzięki takim jak Ty
mylisz kolego pojecia... przychód to nie zysk
natomiast napewno wzrosła mu rentowność , nalezy tylko postawic pytanie czy nie miały tutaj miejsca jakies zdarzenia jednorazowe, bo wydaje mi sie że w zeszlym roku chyba jakies spore odpisy były...
tak masz racje to jest tylko przychód z rozpędu napisałem zysk bo w tym akurat podali zysk na akcje - co i tak oznacza przecież że goldi osiągnał zysk nie podali ile tylko odrazu przeliczyli na akcje

Zablokowany