DayTrading: Piątek 19.06.2015
Re: DayTrading: Piątek 19.06.2015
@_Kerad_
Wręcz przeciwnie wciąż mało wiem, nie mam gralla i ciągle poszukuję metody, by radzić sobie z rynkiem. Ten artykuł utwierdza mnie, że idę w dobrym kierunku - szczególnie uwypuklenie tej prostoty podejścia.
Moje uwagi odnoszą się do tego co tu ludzie piszą na temat grania, a nie do tego jak grają w rzczywistości, bo to jest prywatna sprawa każdego.
Z pisania o sposobie - metodach grania wyłania mi się taki, a nie inny obraz i do tego się odnoszę.
Wręcz przeciwnie wciąż mało wiem, nie mam gralla i ciągle poszukuję metody, by radzić sobie z rynkiem. Ten artykuł utwierdza mnie, że idę w dobrym kierunku - szczególnie uwypuklenie tej prostoty podejścia.
Moje uwagi odnoszą się do tego co tu ludzie piszą na temat grania, a nie do tego jak grają w rzczywistości, bo to jest prywatna sprawa każdego.
Z pisania o sposobie - metodach grania wyłania mi się taki, a nie inny obraz i do tego się odnoszę.
- atlanticos
- Maniak
Ciekawy artykul - generalnie belkot poza fragmentami o fundamentach i polaczeniu ich z technika,... Kilka postow temu napisalem ze trendy sa tworzone przez fundamenty, a nie kreski i dokladnie tak jest... Co do zrozumienia i nasladowania traderow instytucjonalnych to jakas kpina bo oni dostaja czasem po dupie tak samo jak wszyscy inni i widac to wlasnie w punktach zwrotnych wysokich interwalow jak jest polowanie na SL i to wcale nie SL detalu... 90% traderow traci nie dlatego ze nie potrafi analizowac tylko przez przelewarowanie pozycji... Dokladnie to oddaje znane wszystkim powiedzenie ze mozna zrobic milion %, a potem wystarczy stracic tylko 100%. Jak ktos ma zle dobrane wielkosciowo pozycje to gra jak saper.... Zasada jest taka ze jak nie szanujesz depo to je stracisz...Ale to tylko moja opinia...DavidFx pisze:http://comparic.pl/zarabianie-pieniedzy ... bankierzy/
Zarabianie pieniędzy na rynku Forex jest łatwe – jeśli wiesz jak handlują bankierzy.

"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv
Generalnie zgadzam się z tym, co piszesz odnośnie tracenia przez inwestorów.atlanticos pisze:Ciekawy artykul - generalnie belkot poza fragmentami o fundamentach i polaczeniu ich z technika,... Kilka postow temu napisalem ze trendy sa tworzone przez fundamenty, a nie kreski i dokladnie tak jest... Co do zrozumienia i nasladowania traderow instytucjonalnych to jakas kpina bo oni dostaja czasem po dupie tak samo jak wszyscy inni i widac to wlasnie w punktach zwrotnych wysokich interwalow jak jest polowanie na SL i to wcale nie SL detalu... 90% traderow traci nie dlatego ze nie potrafi analizowac tylko przez przelewarowanie pozycji... Dokladnie to oddaje znane wszystkim powiedzenie ze mozna zrobic milion %, a potem wystarczy stracic tylko 100%. Jak ktos ma zle dobrane wielkosciowo pozycje to gra jak saper.... Zasada jest taka ze jak nie szanujesz depo to je stracisz...Ale to tylko moja opinia...DavidFx pisze:http://comparic.pl/zarabianie-pieniedzy ... bankierzy/
Zarabianie pieniędzy na rynku Forex jest łatwe – jeśli wiesz jak handlują bankierzy.
Dodałbym tylko, że nie da się szanować depa, jeśli nie ma się "dobrej" metody - sposobu gry, bez tego ani rusz, same SL to za mało.
Karniak... Nie wiem czy tego nie skleiłeś ale nie wyśmiewa się nikt z Twojego stylu gry i tego co wnioskujesz... Chodzi tylko o tego Grala i tajny przez poufne kodkarnak pisze:Powinni go przeczytać zwłaszcza ci co uprawiają DT.DavidFx pisze:http://comparic.pl/zarabianie-pieniedzy ... bankierzy/
Prostota jest najważniejsza (wymowne są te dwie kreski wsparcia i oporu autora).
Cytat: "Wszystko to sprowadza się po prostu do wsparcia i oporu. Żadnego bałaganu, nic co wpływa na decyzje tradingowe. Proste i skuteczne wyznaczenie kluczowych poziomów."
PS.
Tak tu się ze mnie wyśmiewano, gdy parę dni temu jeszcze przed tym artykułem pisałem, że grubi grają od czasu do czasu - wtedy, kiedy trzeba w istotnych punktach zmiany trendu po przełamaniu wsparć, oporów, a później łupią drobnicę .

Zauważ że większość na tym forum próbuje się podzielić wiedzą i daje wskazówki wg swoich własnych przemyśleń. Choć każdy stosuje inne metody które zgłębił w jakimś stopniu. Wspomnę o Żabci, Nowym i wiele innych..., którzy bezinteresownie wrzucają mnóstwo analiz i wspierają innych raczkujących w tym bałaganie...
Nie obraź się bo lubię spojrzeć sobie na twoje wykresy i dają jakieś wskazówki bo wiele sygnałów się sprawdza ale po prostu ich nie rozumiem... Nie potrafię zaufać danym których nie rozumiem bo widać że są przetworzone w jakiś sposób... Może są rysowane w Paint_cie

Moje przemyślenia są takie:
po prostu fajnie było by stworzyć dział, forum gdzie wspólnie spróbowali byśmy wypracować metodę dającą wysokie prawdopodobieństwo wygranej a nie kłócić się między sobą...
Dzielić się zależnościami, wnioskami, metodą gry... Jest tu wielu którzy chcieli by się nauczyć czegoś

Ja uczę się ciągle

"DOŚWIADCZENIE - nazwa jaką nadajemy naszym błędom" 

Czy Ty zajmujesz pozycje patrząc na czyjeś wykresy? A skoro nie rozumiesz tych od Karnaka..... ale co tu rozumieć? Przecież on pokazuje na wykresach strzałki i gdzie L, a gdzie S. Dziecko by zrozumiało.kera.p pisze:[Nie obraź się bo lubię spojrzeć sobie na twoje wykresy i dają jakieś wskazówki bo wiele sygnałów się sprawdza ale po prostu ich nie rozumiem... Nie potrafię zaufać danym których nie rozumiem bo widać że są przetworzone w jakiś sposób... Może są rysowane w Paint_cie![]()
A sposób w jaki je rysuje to niech będzie jego sekret i metoda.
Ja też rysuję swoje fibo zewnętrzne na swój sposób i na swój go rozumiem. Próba pokazania czy przekazania innym spotykała się z irytacją więc OK

Jednym słowem - niech każdy gra po swojemu

To co napisał Żaba o traceniu itd - również się zgadzam, ale tutaj winna jest ludzka natura. Ktoś kto wymyślił forex dobrze wiedział jak to działa i wiedział, że 90% ludzi będzie tracić.
Niektórzy nazywają FOREX podatkiem od marzeń. Czyli masz marzenia, chcesz szybko zarobić..... ale jedyne co Cie czeka to PODATEK - czyli margin call i stop out.

Patrząc na dzienniki w dziale Forex Journal - 90% z nich to MC i koniec. Wyjątkiem DANBO gdzie jest 100% i w kółko to samo.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
@kera.p
Karnak, a nie karniak ( to tak dla ścisłości).
To co proponujesz jest nie do zrealizowania, wiem z doświadczenia.
Na forum można podawać wyniki swoich analiz niekoniecznie ujawniając do końca swój warsztat, to też ma swoją wartość,
Czy znasz kogoś takiego, kto zajmuje się giełdą i wszystkim ze szczegółami opowiada, jak to robi, bo ja nie.
Napisałeś:..."Nie potrafię zaufać danym których nie rozumiem bo widać że są przetworzone w jakiś sposób... Może są rysowane w Paint_cie..."
A gdyby nawet to czy jest to minusem, gdy rezultat takiego przetworzenia pozwala lepiej zrozumieć co nas czeka?
Z tym, że ja swoich nie rysuję w Paint_cie, a archaicznym ispagu i nie przeszkadza mi to oddać sensu moich przemyśleń.
Na forum można podawać wyniki swoich analiz niekoniecznie ujawniając do końca swój warsztat, to też ma swoją wartość,
Czy znasz kogoś takiego, kto zajmuje się giełdą i wszystkim ze szczegółami opowiada, jak to robi, bo ja nie.
Napisałeś:..."Nie potrafię zaufać danym których nie rozumiem bo widać że są przetworzone w jakiś sposób... Może są rysowane w Paint_cie..."
A gdyby nawet to czy jest to minusem, gdy rezultat takiego przetworzenia pozwala lepiej zrozumieć co nas czeka?
Z tym, że ja swoich nie rysuję w Paint_cie, a archaicznym ispagu i nie przeszkadza mi to oddać sensu moich przemyśleń.
karnak pisze:@kera.p
Sorrki za przejęzyczenie oczywiście

Nie zamierzam ciągnąć wątku dalej - to forum - teoretycznie nie jest po to...

-- Dodano: sob 20-06-2015, 14:39 --
highend pisze:Czy Ty zajmujesz pozycje patrząc na czyjeś wykresy? A skoro nie rozumiesz tych od Karnaka..... ale co tu rozumieć? Przecież on pokazuje na wykresach strzałki i gdzie L, a gdzie S. Dziecko by zrozumiało.kera.p pisze:[Nie obraź się bo lubię spojrzeć sobie na twoje wykresy i dają jakieś wskazówki bo wiele sygnałów się sprawdza ale po prostu ich nie rozumiem... Nie potrafię zaufać danym których nie rozumiem bo widać że są przetworzone w jakiś sposób... Może są rysowane w Paint_cie![]()
A sposób w jaki je rysuje to niech będzie jego sekret i metoda.
Ja też rysuję swoje fibo zewnętrzne na swój sposób i na swój go rozumiem. Próba pokazania czy przekazania innym spotykała się z irytacją więc OKMi działa i pozwala wykryć punkty zwrotne, a nawet zmiany trendu. Pozwala ustawić TP i SL w odpowiednich miejscach.
Jednym słowem - niech każdy gra po swojemu
To co napisał Żaba o traceniu itd - również się zgadzam, ale tutaj winna jest ludzka natura. Ktoś kto wymyślił forex dobrze wiedział jak to działa i wiedział, że 90% ludzi będzie tracić.
Niektórzy nazywają FOREX podatkiem od marzeń. Czyli masz marzenia, chcesz szybko zarobić..... ale jedyne co Cie czeka to PODATEK - czyli margin call i stop out.![]()
Patrząc na dzienniki w dziale Forex Journal - 90% z nich to MC i koniec. Wyjątkiem DANBO gdzie jest 100% i w kółko to samo.
highend - czytaj z zrozumieniem a nie wybieraj dwóch słów... Nigdzie nie napisałem że zajmuję pozycję patrząc na cudzy wykres - a już w szczególności na Twój

Napisałem że lubię spojrzeć! Bo patrzenie na inne wykresy może pokazać coś czego nie zauważyliśmy, rozszerzyć horyzont spojrzenia na sprawę... To się nazywa ciągła nauka...
Też nie zamierzam ciągnąć tego wątku

Miłego dnia wszystkim

"DOŚWIADCZENIE - nazwa jaką nadajemy naszym błędom" 

dzieki za komplementkera.p pisze: highend - czytaj z zrozumieniem a nie wybieraj dwóch słów... Nigdzie nie napisałem że zajmuję pozycję patrząc na cudzy wykres - a już w szczególności na Twój.

FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
pare dni temu pisalem do admi now o stworzenie działu z wykresami H4/D1.... z tworzeniem analiz wejsc i WYJSC. Na razie bzodzewuMoje przemyślenia są takie:
po prostu fajnie było by stworzyć dział, forum gdzie wspólnie spróbowali byśmy wypracować metodę dającą wysokie prawdopodobieństwo wygranej a nie kłócić się między sobą...
Dzielić się zależnościami, wnioskami, metodą gry... Jest tu wielu którzy chcieli by się nauczyć czegoś![]()
Ja uczę się ciągle
Nauka nauka nauka.......