DayTrading: Piątek 14.04.2017
- fx-technik
- Fanatyk
Re: DayTrading: Piątek 14.04.2017
Dlaczego mają zejść, lub nie zejść?
I co tutaj zależy od tego, co my myślimy?
My możemy jedynie studiować objawy na wykresie i czekać na formacje poparte wolumenem.
To jest rzeczywistość tego rynku oparta o poziomy wolumenowe: Czyli, konsolidacja pomiędzy Sell i Buy.
Ale, w tej konsolidacji rynek robi strukturę podażową (123) tylko brak wybicia w dół.
Typowo, rynki retestują poziomy Fibo - korekta.
Te poziomy widać gołym okiem na wykresie.
Ja je nazywam PWPPR (Poziomy Wysokiego Prawdopodobieństwa Retestu).
Np. tutaj wszystkie żółte Sell pasują do takich poziomów. Co się potwierdza tutaj: Teraz, wystarczy poczekać na rynek, aż grubasy pokażą kierunek BO potwierdzony słabością drugiej strony.
Niczego nie trzeba zgadywać, niczego nie trzeba przewidywać, a jedynie trzeba czekać na odpowiednie,
znane i typowe zjawiska.
Zarabianie nie polega na ilości wziętych pipsów, tylko na wykorzystywaniu zjawisk typowych, czyli takich,
których PP jest bardzo wysokie, i przy których RR wychodzi samo z siebie.
Gdy występuje wolumen w określonych współzależnościach trendu i BO, to ruch jest niemalże gwarantowany,
a rynek praktycznie nie retestuje ekstremów przeciwnych świec, a więc SL jest niezagrożony.
Oczywiście, należy tym SL zarządzać tak, żeby minimalizować ryzyko.
Trend dla tradera Intraday to nie jest to co cena robiła wczoraj, czy kiedyś tam.
To jest to, co cena robi teraz w odniesieniu do wczoraj, lub np. poprzedniej H4/H1.
A o powodzeniu transakcji decydują oczekiwania tradera, który potrzebuje widzieć ile jest potencjalnie
miejsca na trade, z tym że miejsca na ruch do poziomu PWPPR.
-- Dodano: 15 kwie 2017, 13:25 --
A to wszystko, co napisałem wyżej musi się zgadzać z analizą do góry, do MN1. Rynek wyraźnie się odbił od oporu MN1 SBO i ten opór był respektowany.
W ostatnich tygodniach rynek respektuje opór W1 SBO, i poprzedni tydzień spadkowy
nie sugeruje odwrotów wg. PA. Ergo, spodziewamy się typowego Fibo-pullbacku, który w tym
tygodniu nastąpił.
Cena dotarła do D1 SBO.
I teraz wracamy do początku tej analizy.
Mamy pełny obraz.
I co tutaj zależy od tego, co my myślimy?
My możemy jedynie studiować objawy na wykresie i czekać na formacje poparte wolumenem.
To jest rzeczywistość tego rynku oparta o poziomy wolumenowe: Czyli, konsolidacja pomiędzy Sell i Buy.
Ale, w tej konsolidacji rynek robi strukturę podażową (123) tylko brak wybicia w dół.
Typowo, rynki retestują poziomy Fibo - korekta.
Te poziomy widać gołym okiem na wykresie.
Ja je nazywam PWPPR (Poziomy Wysokiego Prawdopodobieństwa Retestu).
Np. tutaj wszystkie żółte Sell pasują do takich poziomów. Co się potwierdza tutaj: Teraz, wystarczy poczekać na rynek, aż grubasy pokażą kierunek BO potwierdzony słabością drugiej strony.
Niczego nie trzeba zgadywać, niczego nie trzeba przewidywać, a jedynie trzeba czekać na odpowiednie,
znane i typowe zjawiska.
Zarabianie nie polega na ilości wziętych pipsów, tylko na wykorzystywaniu zjawisk typowych, czyli takich,
których PP jest bardzo wysokie, i przy których RR wychodzi samo z siebie.
Gdy występuje wolumen w określonych współzależnościach trendu i BO, to ruch jest niemalże gwarantowany,
a rynek praktycznie nie retestuje ekstremów przeciwnych świec, a więc SL jest niezagrożony.
Oczywiście, należy tym SL zarządzać tak, żeby minimalizować ryzyko.
Trend dla tradera Intraday to nie jest to co cena robiła wczoraj, czy kiedyś tam.
To jest to, co cena robi teraz w odniesieniu do wczoraj, lub np. poprzedniej H4/H1.
A o powodzeniu transakcji decydują oczekiwania tradera, który potrzebuje widzieć ile jest potencjalnie
miejsca na trade, z tym że miejsca na ruch do poziomu PWPPR.
-- Dodano: 15 kwie 2017, 13:25 --
A to wszystko, co napisałem wyżej musi się zgadzać z analizą do góry, do MN1. Rynek wyraźnie się odbił od oporu MN1 SBO i ten opór był respektowany.
W ostatnich tygodniach rynek respektuje opór W1 SBO, i poprzedni tydzień spadkowy
nie sugeruje odwrotów wg. PA. Ergo, spodziewamy się typowego Fibo-pullbacku, który w tym
tygodniu nastąpił.
Cena dotarła do D1 SBO.
I teraz wracamy do początku tej analizy.
Mamy pełny obraz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
Może tak:
Wesołych...Re: DayTrading: Piątek 14.04.2017
Dzięki Technik teraz lepiej to widzę.Myślę,że mamy podobne zasady co do MM,tylko inaczej widzimy wykresy.Podtrzymuję swoją wizję NZDUSD z powodów czysto możliwości zarobienia kasy.Mały SL co do wejścia i możliwość dużego TP.A chyba o to w tym chodzi.
Belon super rysunki,dorzucę coś od siebie.
-- Dodano: sob 15-04-2017, 14:42 --
A tak dla wszystkich,mamy trochę wolnego czasu i warto poczytać Darro z forexcity.Dla mnie ten człowiek poskładał wszystkie moje przemyślenia co do rynku w jedną całość i zupełnie zmienił moje spojrzenie na rynek.Forex to nie Nintendo.
Belon super rysunki,dorzucę coś od siebie.
-- Dodano: sob 15-04-2017, 14:42 --
A tak dla wszystkich,mamy trochę wolnego czasu i warto poczytać Darro z forexcity.Dla mnie ten człowiek poskładał wszystkie moje przemyślenia co do rynku w jedną całość i zupełnie zmienił moje spojrzenie na rynek.Forex to nie Nintendo.
- fx-technik
- Fanatyk
Ty musisz mieć dużo pipsów w TP, bo musisz odrabiać straty.dalan pisze:Podtrzymuję swoją wizję NZDUSD z powodów czysto możliwości zarobienia kasy.Mały SL co do wejścia i możliwość dużego TP.A chyba o to w tym chodzi.
Masz dużo małych SL, i potem psychika potrzebuje się łudzić, że jeszcze pipsów rynek da.
Nie, dla mnie to nie jest metoda i nie o to chodzi.
Mądrzy ludzie powiadają, że dobry trader ma metodę dostosowaną do swojej psychiki.
Powiadają , że taki trader ma spokój, bo wie, że odrobi zawsze swoje straty.
A ja powiadam, że to Bull Shit.
Owszem, taki trader ma opanowanie emocji i gdzieś tam wie, że odrobi, ale
tak na prawdę tłumi tylko te emocje, odpycha je, zapycha żarciem, fajkami, alkoholem, itp.,
ale one zawsze są. Dlatego te wszystkie ostre imprezy, gdy się osiągnie sukces, szybkie auta, itp.
RR wymaga, żeby TP było większe od SL - to jest oczywiste.
A spokój emocjonalny wymaga wiedzy, gdzie jest moje TP (PWPPR).
Wtedy SL mi naturalnie wychodzi, i tylko ode mnie zależy, czy wejdę w pozycję przy dobrym RR,
czy nie wejdę, bo już za późno.
Oczywiście, trading to nie jest gra komputerowa.
Coś technik emocje ciebie poniosły.Co jest złego w ,małym SL i dużym TP.Do tego też są potrzebne warunki.A przykład który pokazałem spełnia dla mnie wszystkie.Nie traiduję tak na co dzień.Mam pracę i ona daje mi satysfakcję i żródło moich dochodów.Bull shit to ty dla mnie jesteś pisząc tutaj,że ktoś słuchając twoich głupot po roku zarabia.Nie po to tu jesteśmy żeby udowadniać sobie swoje racje.Ten okres mam już za sobą.Ty nadal widzę męczysz się z byciem guru.A to co piszę i pokazuję na skreenach są to tylko moje indywidualne przemyślenia poparte własnym doświadczeniem.Kto będzie chciał przeczytać to i wynieść z tego jakieś wnioski to jego sprawa.Ale nie udaję tutaj gościa który uważa że jego system jest jedyny na świecie który przynosi zyski.Weż się w garść chłopie,bo co niektórzy na tym forum używając twoich narzędzi pokazują realne straty.I dla wszystkich === gra bez SL i TP 3 pips to droga do samozniszczenia.
- marcinmijagi
- Pasjonat
Nie ma znaczenia "gdzie" jest TP, ważne jest jaką ma wartość. Na rynku zarabiamy pieniądze, nie pipsy.fx-technik pisze: A spokój emocjonalny wymaga wiedzy, gdzie jest moje TP (PWPPR).
Cytaty, pipsów nie dają.
Użyję słów mojego pracownika Bravo Marcin.
- fx-technik
- Fanatyk
Bardzo dobrze napisałeś.marcinmijagi pisze:Nie ma znaczenia "gdzie" jest TP, ważne jest jaką ma wartość. Na rynku zarabiamy pieniądze, nie pipsy.fx-technik pisze: A spokój emocjonalny wymaga wiedzy, gdzie jest moje TP (PWPPR).
Teraz się nad tym zastanów.
Ile może być warte 5 pips?
A dokąd cena z dużym PP dojdzie jest dla mnie zasadniczą wiedzą i ma podstawowe znaczenie.
-- Dodano: 15 kwie 2017, 16:32 --
dalan pisze:Coś technik emocje ciebie poniosły.Co jest złego w ,małym SL i dużym TP.Do tego też są potrzebne warunki.A przykład który pokazałem spełnia dla mnie wszystkie.Nie traiduję tak na co dzień.Mam pracę i ona daje mi satysfakcję i żródło moich dochodów.Bull shit to ty dla mnie jesteś pisząc tutaj,że ktoś słuchając twoich głupot po roku zarabia.Nie po to tu jesteśmy żeby udowadniać sobie swoje racje.Ten okres mam już za sobą.Ty nadal widzę męczysz się z byciem guru.A to co piszę i pokazuję na skreenach są to tylko moje indywidualne przemyślenia poparte własnym doświadczeniem.Kto będzie chciał przeczytać to i wynieść z tego jakieś wnioski to jego sprawa.Ale nie udaję tutaj gościa który uważa że jego system jest jedyny na świecie który przynosi zyski.Weż się w garść chłopie,bo co niektórzy na tym forum używając twoich narzędzi pokazują realne straty.I dla wszystkich === gra bez SL i TP 3 pips to droga do samozniszczenia.

Ps. Twój Guru Darro wie to co wie, między innymi dzięki okresowi mojego intensywnego udziału w rozwój jego forum.
Po którym pozostały jedynie nieliczne ślady na FC.
- marcinmijagi
- Pasjonat
"Teraz się nad tym zastanów.
Ile może być warte 5 pips?"
Ty tak na poważnie?
Ile może być warte 5 pips?"
Ty tak na poważnie?
Cytaty, pipsów nie dają.
Technik 5 pips może mieć dużą wartość.zgadzam się.Tylko na tym forum nie piszą ludzie dysponujący gotówką,żeby otworzyć taką pozycję.Poza tym osobiście uważam,że jest to bzdura otwierać taką pozycję i resztę dnia spędzić na kolanach przed kompem.