DayTrading: Piątek 1.02.2013

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 01 lut 2013, 23:20

Wzrost
17
33%
Bez zmian
3
6%
Spadek
32
62%

Liczba głosów: 52

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Piątek 1.02.2013

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

ZielonaMgielka pisze:
pr7emo pisze:hahah dostałem odprawę z fiata (22 patyki) :d od Poniedziałku celuje w sensowniejszy profit z edka i kabla :]
Ewentualne straty tez bierzesz pod uwage czy planujesz tylko profitowac?
będę grał tylko cząstką tej kwoty, podzieliłem ją na 3 etapy po to by nie odczuć ewentualnej większej straty, i będę wpłacał na trzy razy
moja strategia zakłada podwojenie kapitału w miesiąc, jeżeli strategia wykaże straty to niestety będę musiał zająć się czymś jeszcze oprócz giełdy, kwestia czy jestem wystarczająco solidnie przygotowany do tradingu aby utworzyć sobie stanowisko pracy
tak, mogę podwoić kapitał w miesiąc, dokonywałem tego nie raz, na dużej probie transakcji znam swoje umiejętności
jedynym zagrożeniem są dni z małym zakresem zmienności <40 punktów (poniedziałki), zarabiam na większej zmienności, poniżej 40 pt. mogę być na tym samym poziomie equity lub tracić, chociaż już teraz wzmocniłem mechanizmy "antyłapankowe" :D

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

pr7emo pisze:
ZielonaMgielka pisze:
pr7emo pisze:hahah dostałem odprawę z fiata (22 patyki) :d od Poniedziałku celuje w sensowniejszy profit z edka i kabla :]
Ewentualne straty tez bierzesz pod uwage czy planujesz tylko profitowac?
będę grał tylko cząstką tej kwoty, podzieliłem ją na 3 etapy po to by nie odczuć ewentualnej większej straty, i będę wpłacał na trzy razy
moja strategia zakłada podwojenie kapitału w miesiąc, jeżeli strategia wykaże straty to niestety będę musiał zająć się czymś jeszcze oprócz giełdy, kwestia czy jestem wystarczająco solidnie przygotowany do tradingu aby utworzyć sobie stanowisko pracy
tak, mogę podwoić kapitał w miesiąc, dokonywałem tego nie raz, na dużej probie transakcji znam swoje umiejętności
jedynym zagrożeniem są dni z małym zakresem zmienności <40 punktów (poniedziałki), zarabiam na większej zmienności, poniżej 40 pt. mogę być na tym samym poziomie equity lub tracić, chociaż już teraz wzmocniłem mechanizmy "antyłapankowe" :D
Powodzenia - mam tylko nadzieję że masz ułożony konkretny trading plan i już jesteś specjalistą w jakiejś konkretnej parze walutowej. (Wiesz kiedy grać, kiedy nie, czyje wypowiedzi ruszają rynki, które konkretnie dane mają wpływ na kurs i jak itp, )
Trochę mnie przeraża twoje pewność siebie. Zbyt wygórowane cele (a 100% w miesiąc to dużo) często są nie osiągane a to prowadzi do frustracji. Frustracja sprawa że się denerwujesz i zaczynasz robić poważne błędy i jesteś bankrut.

Kompletnie nie rozumiem chwalenia się przelewem na 20k w internecie, co ci to dało i kogo to obchodzi ?
Aktualnie moim zdaniem jesteś w czarnej dupie, jeżeli nie masz większych oszczędności, bo będziesz grał pod zajebistą presją, bo ty "będziesz musiał" zarobić żeby coś do gara włożyć.

Ja osobiście myślałbym o życiu z tylko z forex, mając co najmniej 100k PLN na grę i z 100-200 oszczędności tak w razie W jak by mi miesiąc jakiś nie poszedł. Już nie mówię o doświadczeniu i porządnie ułożonym trading planie. Najlepsi z reguły zaczynali regularnie zarabiać po 2-3 latach. Mam nadzieję że masz tyle doświadczenia.

I moja osobista i ostatnia uwaga - określ sobie cele na tydzień - nie na miesiąc. Bo jak ci tydzień nie pyknie, masz weekend na popracowanie i korektą trading planu. Już nie wspomnę o tym, że podsumowując sobie zakończony pozytywnie tydzień, bardzo poprawia samopoczucie i komfort psychiczny. Jak ci tydzień nie wyjdzie, to mówisz sobie, że chociaż 3 poprzednie były OK, a całościowo i tak jesteś na + ;).

Powodzenia jeszcze raz.

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

Niech mi ktos powie ze to czy mamy dobrego brokera czy lipnego nie ma znaczenia. Spotkalem sie z wypowiedziami ze jak ktos nie umie zarobic na zlym brokerze ten nie zarobi wcale. W tym przypadku jak ktos chcialby grac na odwrocenia trendu po zamknieciu H4 powyzej liniii trendu starcil by pieniadze (fx pro czas gmt+2), przy brokerze broker stars wstrzymalby sie od transakcji (gmt). Powinno sie grac na czasie gmt czy to faktycznie tylko przypadek?
Poziomy high i low u obu brokerow sa podobne, roznia sie kilkoma punktami co nie ma wiekszego znaczenia. sam sie zastanawiam nad gra na kilku platformach. jesli na wszystkich bedziemy mieli ten sam syg to wchodzimy jesli sie roznia to czekamy na lepsze czasy, co o tym myslicie?

Pozwolilem sobie na offtopic bo jest weekend wiec i tak sie nic nie dzieje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

trading plan jest ustalony od dłuższego czasu, gram od 8:00-18:00 chyba że coś istotnego dzieje się na rynku, osunięcie kapitału szybko nadrabiam, tak jak pisałem jedynym zagrożeniem są konsolidacje płaskie w długimi cieniami, psychologie raczej też opanowałem bo umiem odseparować emocję pomiędzy zakupem w sklepie 10 groszy taniej a stratą z jednej transakcji 100/150 zł. to tak przykładowo, umiem oderwać emocje od wartości pieniądza, poza tym dużo się mówiło w mediach o fiacie i widać w efekcie jest to dla mnie korzystne bo otwiera mi nowe możliwości
pracując normalnie raczej nie jestem w stanie wyjechać z niskiej kwoty do takiego poziomu żeby zaspokajać własne wydatki, bo nie ma na to czasu, wyobraź sobie że pracujesz od 8:00 do 16:00 i edukujesz w związku z rynkiem
nie gram SL jako głównym narzędziem, tylko stosuje moje autorskie metody co przekłada się na ograniczenie ryzyka do niskich konsol (na dużych zakresach niemal zawsze jestem do przodu), nie występują w moim systemie wahania czy wejść w daną transakcję czy jeszcze poczekać (gram non stop, psychika w tym względzie nie polaryzuje się grać czy nie grać), poza tym mam szeroki wybór zachowań, mogę pracować dalej ale nie muszę bo zainwestowałem w rozwój mojego tradingu i jest szansa na coś lepszego od odkładania do banku co miesiąc po 200 zł na studia dzieciom

100 tys to dopiero bym się obawiał grać ;) nie zrozum mnie źle, nie wpłacam do broka całego rachunku inwestycyjnego tylko 1/3, ale gram stawką tak jakby grała ta pełna kwota, są 3 życia jak w grach, potem automatycznie zastanawiam się nad innym źródłem zarobku

-- Dodano: sob 02-02-2013, 16:41 --

dodam, iż na tym etapie przygody z foreksem nie mam potrzeb zarabiania po 20000 zł, większe obroty przyjdą z czasem i będą rezultatem pomnożenia kapitału
gdybym osiągał zyski po 10-15% kapitału rocznie to nie interesował bym się fx, dlatego wszystkie założenia i metody dopasowania do aktualnej sytuacji na rynku są oparte tak jak to niektórzy określają o sposób "agresywny", a to nie znaczy że głupi czy jakiś, bo jak się dobrze umiesz zabezpieczać to można grać na takim poziomie ryzyka, to mój naturalny proces w tradingu
i proszę nie porównuj mnie do pozostałych traderów i nie sprowadzaj do poziomu "oni są tacy to ty nie możesz być lepszy" bo robisz tym sposobem ograniczenia, a podczas nauki nie można myśleć przez pryzmat ograniczeń

Mpapiez

Nowy500 pisze:Niech mi ktos powie ze to czy mamy dobrego brokera czy lipnego nie ma znaczenia. Spotkalem sie z wypowiedziami ze jak ktos nie umie zarobic na zlym brokerze ten nie zarobi wcale. W tym przypadku jak ktos chcialby grac na odwrocenia trendu po zamknieciu H4 powyzej liniii trendu starcil by pieniadze (fx pro czas gmt+2), przy brokerze broker stars wstrzymalby sie od transakcji (gmt). Powinno sie grac na czasie gmt czy to faktycznie tylko przypadek?
Poziomy high i low u obu brokerow sa podobne, roznia sie kilkoma punktami co nie ma wiekszego znaczenia. sam sie zastanawiam nad gra na kilku platformach. jesli na wszystkich bedziemy mieli ten sam syg to wchodzimy jesli sie roznia to czekamy na lepsze czasy, co o tym myslicie?

Lipny brok zaczyna się tam, gdzie poluje on na twoje stop lossy ( heloł Admirałek), ale i na takiego jest sposób.
Te wykresy co pokazałeś wiele się różnią. Rzekłbym nawet że w jednym u drugim LT jest inaczej malowana (inny kąt).
Poza tym tak długa LT na H4 jest obarczona sporym błędem i z reguły powinno się zakładać jakiś margines dla LT.

Nie łatwiej po prostu filtrować takie fałszywki ? Np. przebicie LT+SR z potwierdzeniem w postaci odpowiedniej świecy.

Co do wykresu, to gołym okiem ci powiem, że kupywanie w tym miejscu, to tzw kupywanie na górze (czyli za późne by wejście było) - dodatkowo pewnie nie widzisz, ale cena na obydwóch wykresach jest na oporze.

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Mpapiez pisze:
Nowy500 pisze:Niech mi ktos powie ze to czy mamy dobrego brokera czy lipnego nie ma znaczenia. Spotkalem sie z wypowiedziami ze jak ktos nie umie zarobic na zlym brokerze ten nie zarobi wcale. W tym przypadku jak ktos chcialby grac na odwrocenia trendu po zamknieciu H4 powyzej liniii trendu starcil by pieniadze (fx pro czas gmt+2), przy brokerze broker stars wstrzymalby sie od transakcji (gmt). Powinno sie grac na czasie gmt czy to faktycznie tylko przypadek?

Lipny brok zaczyna się tam, gdzie poluje on na twoje stop lossy ( heloł Admirałek), ale i na takiego jest sposób.
Te wykresy co pokazałeś wiele się różnią. Rzekłbym nawet że w jednym u drugim LT jest inaczej malowana (inny kąt).
Poza tym tak długa LT na H4 jest obarczona sporym błędem i z reguły powinno się zakładać jakiś margines dla LT.

Nie łatwiej po prostu filtrować takie fałszywki ? Np. przebicie LT+SR z potwierdzeniem w postaci odpowiedniej świecy.

Co do wykresu, to gołym okiem ci powiem, że kupywanie w tym miejscu, to tzw kupywanie na górze (czyli za późne by wejście było) - dodatkowo pewnie nie widzisz, ale cena na obydwóch wykresach jest na oporze.
generalnie LT uzywam tylko zeby zobrazowac sobie trend, gram tylko po retescie sr(odpowiednia swieczka o czym wspomniales) najlepiej z w1 w kierunku trendu przy uwzglednieniu sentymentu na ideksach dane pary walutowej z wylaczeniem tranzakcji w pn i o godz 14stej. wielokrotnie pisalem ze na LT mozna sie wspomagac a nie opierac swoj system, jednak taki uklad LT powoduje wprowadzenie w delikatny blad, biore pod uwage pewien bufor dla LT, jendak sygnaly zamkniecia H4 uwazam za calkiem dobre, tutaj by sie on nie sprawdzil.

Nie biore pod uwagi sr z mniejszych interwalow dlatego nie zauwazylem "szczytu luki" z 18 01 (mam nadzieje ze zaraz mnie ktos nie zje ze napisalem szczyt luki :) )

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

Obrazek :lol: :lol: :lol:

-- Dodano: sob 02-02-2013, 18:08 --
roberttheus pisze:ano na sp500 i edku powinna się skorelować korekcina zobaczymy w przyszłym tygodniu.. generalnie kurs może osiągnie nawet 1.43 ale na indeksach jesteśmy na tak wysokich poziomach że już coś się zaczyna dziać

a ja mowie ze korekt blisko dodatkow juz sie skarza NIemckie firmy ze drogie EURO :) wojne czas zaczac

-- Dodano: sob 02-02-2013, 18:13 --

http://bbs.cobrasmarketview.com/downloa ... &mode=view

Mpapiez

pr7emo pisze: i proszę nie porównuj mnie do pozostałych traderów i nie sprowadzaj do poziomu "oni są tacy to ty nie możesz być lepszy" bo robisz tym sposobem ograniczenia, a podczas nauki nie można myśleć przez pryzmat ograniczeń
Nigdzie tak nie napisałem. Wiem że dla niektórych szczytem marzeń jest brać po 15% rocznie.
Napisałem jedynie że utrzymanie zysków na poziomie 100% miesiąc w miesiąc jest niezwykle trudne.

Żeby ci to uzmysłowić - powiedziałeś że wpłacasz 1/3 , czyli jakies powiedzmy 7-8 tysiecy.
Z twoich zalozen wynika, że w ciągu roku będziesz miał kilkanaście milionów na koncie (zależnie po ile będziesz wypłacać).

Proponuję ci się zapoznać z procentem składanym.

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Wydaje mi sie w przyszlym tyg w poniedzialek zobaczymy mala korekte na parach z jenem. Zeby podczas reszty tygodnia powykreslac nowe szczyty. Korekta jest prawdopodobna gdyz na H1 EJ utworzyl sie 2x szczyt. Indeks japonski znajduje sie w otwartej drodze do nastepnego oporu czyli 11413. Wiec w poniedzialek na wszelki wypadek dam sobie spokuj :) zeby od wtorku utrzymac dluga pozycje na EJ az do piatku. Zobaczymy co z tego bedzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany