Mat2314 pisze:digitalninja pisze:Mat2314 pisze:Jak tak dalej pójdzie, to jutro edek zaliczy 1,095 - 1,10.
a to:
Piątek będzie jednak także dniem spotkania Eurogrupy w Rydze. Dyskutowana tam będzie kwestia pomocy finansowej dla Grecji czy nawet dalszej obecności tego kraju w Strefie Euro.
może osłabić te zapędy?
Ja odnotowałem, że brak jakiegoś konsensu w sprawie Grecji, a relacji jego do edka.
Tj.
są tacy co twierdzą, że bankructwo Grecji i wyrzucenie jej ze strefy euro umocni euro (bo pozbędą się słabej gospodarki),a i tacy że wprost przeciwnie (niespłacone długi w bankach, to może zaważyć nad sektorem bankowym w eurolandzie). Twoja decyzja zatem
Ja natomiast spodziewam się słabych danych z USA co do zamówień. Jak to wejdzie (a w zasadzie powinno, nie ma przesłanek przeciw), to dzisiejszy trend się nakręci i zobaczysz przed weekend rekordy tego tygodnia. Tylko pozycji na weekend nie zostawiaj, bo baksterka z Grecją cuda może czynić.
Ale zakładając że te dane będą słabe... ale niewiele słabsze od oczekiwanych,
a w sprawie Grecji nie dojdzie do żadnego przełomu (bezowocne rozmowy, niepodjęcie żadnej wiążącej decyzji),
plus efekt zbliżającego się weekendu (czyli "pozycji na weekend nie zostawiaj")
- to wszystko może spowodować że edek wcale wyżej już nie podskoczy.
(już teraz wykres godzinowy wygląda wystarczająco imponująco)