bo nowy zapomina dodać że zwiększony wolumen ma racje bytu w przechodzeniu z trendu spadkowego albo bocznego we wzrostowy i to głównie na dużych TF a nie na dojrzałym rynku w fazach korekt - on wie że dzwoni ale nie wie w którym kościelelaranja pisze:Ok, rozumiem, ale moim zdaniem wolumen na SP500 zupełnie się nie sprawdza, dlatego wspomniałem, żebyś miał to na uwadze. Spójrz np. na sytuację z lutego, też mogło się wydawać, że będzie podwójny szczyt, wolumen malał wraz ze wzrostami, a nic takiego nie było. Patrzę na obrót w MT4, wiem, że to kontrakty i może to jest "zły" wolumen, może Nowy ma lepszy, to porównamy. Ale Nowy też wiele razy wklejał, że kurs rośnie, a wolumen spada i nic się działo.Ciapul pisze:ale chodzi o spadek wolumenu przy ustanawianiu drugiego szczytu... podobnie jak przy rgr...laranja pisze:Wielokrotnie podczas poprzednich wzrostów wolumen malał i nic z tego nie wynikało.
Nie piszę tego, żeby pokazać, że nie miał racji, po prostu taka jest moja obserwacja, że nie warto się tutaj kierować wolumenem i dynamiką.
czasem nawet w korekcie może rosnąć ale czasem nie musi co nie zmienia faktu że rynek rośnie
nikkei225 2012/2013 to znaczy że tak szybko nie puszczą się w dół