Dane historyczne - skąd ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

green7 pisze:Tak - wiem rozmawiałem z nim. Mała płynność to zapewne u nich grube miliony :) De facto, na to pytanie co i jak filtrują nie potrafili odpowiedzieć jednoznacznie. Poza tym nawet jeśli - przy tej płynności jaką dają filtrowanie części danych nic nie zmienia. Łatwo też porównać to co dają "na żywo" w demie z historią (ze strony) za dany dzień i wyciągnąć wnioski.
Witam.

Pytanie brzmi: dlaczego to robią jeśli są ECN?

Pozdrawiam
Karol Marchewka

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

buncol pisze:a link http://ratedata.gaincapital.com/ nie dziala
Sprawdź dobrze - mi działa.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
buncol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: buncol »

green7 pisze:Sprawdź dobrze - mi działa.
Rzeczywiscie. Dzisiaj juz dziala. Dzieki

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Dysponuje ktoś dobrymi danymi historycznymi powiedźmy od 2000 roku? Jeśli ktoś kupił te dane to jestem w stanie za nie zapłacić. Interesują mnie tylko dane tickowe - inne mogę sobie ściągnąć z serwera metaquotes.

I mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś z was używa danych z Alparii? Bo ostatnio testowałem na tych danych EA Shark i wykazał on ogólnie stratę co jest co najmniej dziwne. Test obejmował cały 2005 rok. Później przetestowałem na danych z metaquotes i system osiągnął całkiem spory zysk. Co jest z tymi danymi z Alparii?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Pablo90 pisze:Dysponuje ktoś dobrymi danymi historycznymi powiedźmy od 2000 roku? Jeśli ktoś kupił te dane to jestem w stanie za nie zapłacić. Interesują mnie tylko dane tickowe - inne mogę sobie ściągnąć z serwera metaquotes.

I mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś z was używa danych z Alparii? Bo ostatnio testowałem na tych danych EA Shark i wykazał on ogólnie stratę co jest co najmniej dziwne. Test obejmował cały 2005 rok. Później przetestowałem na danych z metaquotes i system osiągnął całkiem spory zysk. Co jest z tymi danymi z Alparii?
Może inny czas danych, co mogło sie przełożyć na wyniki SHARKa, choć nie wiadomo co on ma w sobie.. Ale przypuśćmy że zawiera transakcje o określonej godzinie, a jeśli czasy serwera są różne.. No ale SHARK powinien chyba sobie sam to przeliczać do GTM.. Porównaj dane z obu brokerów w Excelu i sprawdź korelacje.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Oba typy danych dotyczą tej samej strefy czaswej (GMT +1).
Tig3r pisze:Porównaj dane z obu brokerów w Excelu i sprawdź korelacje.
A jak można przekonwertować plik hst na csv? Bo exel nie za bardzo chce czytać pliki hst.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Pablo90 pisze: A jak można przekonwertować plik hst na csv? Bo exel nie za bardzo chce czytać pliki hst.
Musisz mieć skrypt który dane z MT4 zapisuje Ci do pliku, gdzieś było na tym forum.
Wczytujesz wpierw jedne i zapisujesz, a potem wczytujesz drugi i zapisujesz (w formacie CSV).

Chyba nawet tym się da:
http://codebase.mql4.com/277
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

green7
Maniak
Maniak

Dysponuje ktoś dobrymi danymi historycznymi powiedźmy od 2000 roku? Jeśli ktoś kupił te dane to jestem w stanie za nie zapłacić. Interesują mnie tylko dane tickowe - inne mogę sobie ściągnąć z serwera metaquotes.
Tickowe? Chcesz testować na nich coś w MT4? Niestety MT4 nie obsługuje ticków ....
Ale jeśli ticki od 2000 to za free chyba jedynie gaincapital
mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś z was używa danych z Alparii? Bo ostatnio testowałem na tych danych EA Shark i wykazał on ogólnie stratę co jest co najmniej dziwne. Test obejmował cały 2005 rok.
Na stronie forexea jest statement z konta live. Piszą też, że przesyłają na życzenie takowy pełny z backtestów (aczkolwiek ja się nie doczekałem). Mógłbyś porównać momenty zakładania transakcji u nich i u Ciebie, wiedziałbyś, które dane bardziej "pasują" do danych używanych przez nich. Choć chyba lepiej zrobić to dla tych danych z konta live niż z historycznych.

A co do danych z Alpari miałem zawsze wrażenie, że są lepsze od tych z MQ. Ale Alpari ostatnio zepsuło się - pliki z danymi przestały być uaktualniane ...
Później przetestowałem na danych z metaquotes i system osiągnął całkiem spory zysk. Co jest z tymi danymi z Alparii?
Hehh a skąd wiesz, że pytanie nie powinno brzmieć "co jest z tymi danymi z MQ" ?:)
Tak naprawdę to nie wiadomo, które będą bliższe tym warunkom w jakich zapuścisz EA ...

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:Tickowe? Chcesz testować na nich coś w MT4? Niestety MT4 nie obsługuje ticków ....
Mam nadzieję, że to zmienią w następnej wersji terminala. A jak np. mam dane z serwera, któregoś z brokerów (mam na myśli np. na rachunku demo) to tam dane są pobierane tick by tick. To jak później przetestuję EA na tych danych, to też będzie testowany na danych 1 minutowych?
green7 pisze:Ale Alpari ostatnio zepsuło się - pliki z danymi przestały być uaktualniane ...
Ściągałem dane chyba 2 dni temu i ostatnia data to był chyba 2 czy 5 maja, więc nie jest źle.

green7 pisze:Hehh a skąd wiesz, że pytanie nie powinno brzmieć "co jest z tymi danymi z MQ" ?Smile
Tak naprawdę to nie wiadomo, które będą bliższe tym warunkom w jakich zapuścisz EA ...
Porównałem te dane wizualnie na wykresie i wychodzi na to, że są bardzo podobne - czasem jest różnica kilku pipsów. Jednak te kilka pipsów więcej ma wpływ na transakcje EA i dlatego wynik jest inny.

Coś mi się wydaje, że jednak dane z metaquotes są nieco lepsze, ale to jest moje subiektywne zdanie. Najlepiej puścić strategię na demo i testować w czasie rzeczywistym - to chyba najlepsze rozwiązanie.

green7
Maniak
Maniak

Pablo90 pisze: Mam nadzieję, że to zmienią w następnej wersji terminala. A jak np. mam dane z serwera, któregoś z brokerów (mam na myśli np. na rachunku demo) to tam dane są pobierane tick by tick. To jak później przetestuję EA na tych danych, to też będzie testowany na danych 1 minutowych?
Tak. Najmniejszą rozdzielczością w jakiej MT zapisuje dane jest M1. W czasie testów MT tworzy ticki z jednominutówek (a właściwie z time frame mniejszego niż tstowany ale nie mniejszego od M1 bo takowych danych MT nie przechowuje). Ticki w teście są generowane przy pomocy algorytmu, tak aby wypełniły obszar od lo do hi danego słupka i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Tak więc mogą tu tkwić różne pułapki.

Pablo90 pisze:Ściągałem dane chyba 2 dni temu i ostatnia data to był chyba 2 czy 5 maja, więc nie jest źle.
Skąd ściągałeś? bo ja sprawdzałem wczoraj i dane były z kwietnia.

Pablo90 pisze:Najlepiej puścić strategię na demo i testować w czasie rzeczywistym - to chyba najlepsze rozwiązanie.
No tak .... ale (czy zawsze musi być jakieś ale?:) ) zdarza się, że datafeed na demie jest inny niż na koncie real:) Najlepiej jak masz już coś do testowania to mikroloty w realu.

ODPOWIEDZ