Czy to jest legalne i ma sens??

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Czy to jest legalne i ma sens??

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Jak to mówią "nie wkładaj wszystkich jajek do jednego kosza". Pewna forma dywersyfikacji ryzyka jak najbardziej zalecana.

koc_yq
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: koc_yq »

50 pipsow to za czesto aby otwierac dodatkowe pozycje.
Przyklad dla eur/usd:
Wszedles w shorta dnia 2005.11.01 po cenie 1.1650
Jak zerkniesz na wykres zobaczysz, ze cena potrzebowala 7 lat zanim wrocila do tego poziomu. Ale nie sadze, ze bedziesz czekal az do ostatniej pozycji, ktora stanie sie zyskowna. Stawiam, ze obrales system 50%*

*Cena idzie w gore a Ty masz juz 10 otwartych pozycji. Cena zawraca a Ty wychodzisz w polowie na zero majac 5 stratnych i 5 zyskownych pozycji. Czysta matematyka. Potem mamy 4 stratne i 6 zyskownych, 3 stratne 7 zyskownych itd.

Gdybys wszedl tak jak wyzej opisalem, to zanim cena zawrocila i wyszedlbys na zero w polowie, musialbys wytrzymac ruch w gore o 4450 pipsow.
Mialbys otwartych 89!! pozycji a w najgorszym momencie grajac 0.01 lota bylbys okolo 2mln zl na minus!!!
Twoje 24000zl ginie po 5 miesiacach mocnego trendu.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Maestro1986 pisze:Witam serdecznie

Mam takie pytanie odnośnie pewnej strategii, którą testuję sobie od jakiegoś czasu.
Ano kupuje (oczywiście forex) instrument X np na poziomie 1900... na longa i czekam co się dzieje...
jak spadnie do 1850 otwieram nową pozycję na longa (mam już dwie) i czekam.... jak urośnie kurs odbieram marże, ale jak spadnie... do 1800 kupuję L (mam już 3... wcześniej kupione) i czekam... ja zacznie kurs rosnąć zbieram żniwo jak trend spadkowy się utrzyma... kupuję np na 1750 (mam 4 pozycje, wszystkie na L) itd itp etc.

Myślę, że większość z Was wie o czym mówię... dana strategia ma minusy... jak dużo zamrożonej gotówki, czy niska rentowność, ale od dłuższego czasu gram co prawda na wirtualnym koncie, ale pomału zarabiam...

Nauczyłem się tego jak handlowałem... jak hurtownia robiła wyprzedaż kupowałem więcej i cierpliwie czekałem aż się sprzeda po cenie standardowej (czyli z większą marżą....)...

W zasadzie moje pytanie brzmi... czy jest to legalna forma inwestowania?? Że posiadam coraz to kolejne pozycje na ten są kontrakt, na ten sam trend, ale po coraz to niższym kursie??

Interesuje mnie bardzo mozolna gra, bardzo długoterminowa... może nawet do emerytury... taki 3 filar;) mój prywatny... inwestowanie nadwyżek finansowych a mam ich do kilku tysięcy na miesiąc... nieźle zarabiam z żoną, a koszta mamy małe... i obydwoje nauczeni skromnego życia... chciałbym osiągnąć w długoterminowym podsumowaniu zwrot ok 10 %/ rok?? a do emerytury ok. 40 lat. Oczywiście może bym wypłacił wcześniej...

Instrument, który mnie zainteresował nie jest obciążony SWAPEM co tym bardziej mnie skłania do niego jako produktu długoterminowego...

Czy dobrze kombinuję?? Czy to ma sens??

Interesowałem się GPW, ale wydaje mi się dość irracjonalna... spółki gdzie wydawało mi się ze poszybują w górę zaraz dachowały, a te co nie zainwestował bym w nie grosza, leciał w gorę jak by ktoś je z procy wystrzelił...

Pozdrawiam

PS wszystkim chętnym co to by chcieli mi pomóc zainwestować piszących na prv odrazu informuję że mam zasadę... albo sam albo w ogóle... nikomu nie powierzę nawet jednego złotego... sam zarobiłem sam stracę;)
Skrajnie nielegalna strategia, radzę być ostrożny, bo mogą Cię za to zamknąć na długie lata :lol:

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Pablo90 nie wyzłośliwiaj się bo to w końcu dział "Początki na rynku Forex" :564:

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

koc_yq pisze:50 pipsow to za czesto aby otwierac dodatkowe pozycje.
Przyklad dla eur/usd:
Jak zerkniesz na wykres zobaczysz, ze cena potrzebowala 7 lat zanim wrocila do tego poziomu. Ale nie sadze, ze bedziesz czekal az do ostatniej pozycji, ktora stanie sie zyskowna. Stawiam, ze obrales system 50%*

*Cena idzie w gore a Ty masz juz 10 otwartych pozycji. Cena zawraca a Ty wychodzisz w polowie na zero majac 5 stratnych i 5 zyskownych pozycji. Czysta matematyka. Potem mamy 4 stratne i 6 zyskownych, 3 stratne 7 zyskownych itd.

Gdybys wszedl tak jak wyzej opisalem, to zanim cena zawrocila i wyszedlbys na zero w polowie, musialbys wytrzymac ruch w gore o 4450 pipsow.
Mialbys otwartych 89!! pozycji a w najgorszym momencie grajac 0.01 lota bylbys okolo 2mln zl na minus!!!
Troche kolega przesadził z tymi 2 milionami.

Maestro1986
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Maestro1986 »

MowmiSasiad pisze:Pablo90 nie wyzłośliwiaj się bo to w końcu dział "Początki na rynku Forex" :564:

właśnie...
Cblondyn pisze: 50 pipsow to za czesto aby otwierac dodatkowe pozycje.
Przyklad dla eur/usd:

Troche kolega przesadził z tymi 2 milionami.
też mi się wydaje że kolega żle policzył...

-- Dodano: 11 maja 2016, 18:44 --

4450 niekorzystnego kursu i otwieranie co 50 to daje 89 pozycji....

4450pips straty na 0.01l to 4450 x 0,4zł = 1780

89 x 1780 = 158 K (ale wiadomo że każda kolejna nie zaliczy takiej straty jak ta pierwsza)
Myślę że ok 80K

Ale były by nawrotki kursu po drodze co dało by też małe zyski po drodze..., ale i tak pewnie psychicznie bym nie wytrzymał....;)

Z kolejnej strony czemu zakładać że zaczniemy w momencie najgorszym...

Jak by tak patrzeć to bym nie poszedł dziś pod prysznic bo się pośizgnę na mokrej płytce i rozbiję głowę...

Ale mimo wszystko zrezygnowałem z tego pomysłu...

Znalazłem coś ciekawszego... na razie testuję....

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Najwiecej wypadkow zdarza sie w domu ;). Wiec uważaj pod tym prysznicem. Na FX szanse na porażkę sa większe, a nieprzewidywalnych ekstremalnych sytuacji też nie brakuje. To bardziej jakbyś najpierw przed prysznicem szorował posadzkę olejem... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Maestro1986
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Maestro1986 »

Zgadzam się że im większe zrozumienie rynku tym lepiej...
że świadomość ile kosztuje bledną decyzja dobrze mieć,
że przemyślna strategi i plan działania to klucz...
, ale jak tak człowiek ciągle będzie próbował zrozumieć, będzie się uświadamiał i szukał na papierze kluczu...

rozumiem, że moje obliczenia są prawidłowe i kwota 80 to dobry wynik??
Odnośnie wcześniejszych postów...

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Maestro1986 pisze:Zgadzam się że im większe zrozumienie rynku tym lepiej...
że świadomość ile kosztuje bledną decyzja dobrze mieć,
że przemyślna strategi i plan działania to klucz...
, ale jak tak człowiek ciągle będzie próbował zrozumieć, będzie się uświadamiał i szukał na papierze kluczu...

rozumiem, że moje obliczenia są prawidłowe i kwota 80 to dobry wynik??
Odnośnie wcześniejszych postów...
Policzyłeś dobrze. Wysłałem ci posta na priv.

Awatar użytkownika
traderany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traderany »

Maestro1986 pisze:Witam serdecznie

Mam takie pytanie odnośnie pewnej strategii, którą testuję sobie od jakiegoś czasu.
Ano kupuje (oczywiście forex) instrument X np na poziomie 1900... na longa i czekam co się dzieje...
jak spadnie do 1850 otwieram nową pozycję na longa (mam już dwie) i czekam.... jak urośnie kurs odbieram marże, ale jak spadnie... do 1800 kupuję L (mam już 3... wcześniej kupione) i czekam... ja zacznie kurs rosnąć zbieram żniwo jak trend spadkowy się utrzyma... kupuję np na 1750 (mam 4 pozycje, wszystkie na L) itd itp etc.

Myślę, że większość z Was wie o czym mówię... dana strategia ma minusy... jak dużo zamrożonej gotówki, czy niska rentowność, ale od dłuższego czasu gram co prawda na wirtualnym koncie, ale pomału zarabiam...

Nauczyłem się tego jak handlowałem... jak hurtownia robiła wyprzedaż kupowałem więcej i cierpliwie czekałem aż się sprzeda po cenie standardowej (czyli z większą marżą....)...

W zasadzie moje pytanie brzmi... czy jest to legalna forma inwestowania?? Że posiadam coraz to kolejne pozycje na ten są kontrakt, na ten sam trend, ale po coraz to niższym kursie??

Interesuje mnie bardzo mozolna gra, bardzo długoterminowa... może nawet do emerytury... taki 3 filar;) mój prywatny... inwestowanie nadwyżek finansowych a mam ich do kilku tysięcy na miesiąc... nieźle zarabiam z żoną, a koszta mamy małe... i obydwoje nauczeni skromnego życia... chciałbym osiągnąć w długoterminowym podsumowaniu zwrot ok 10 %/ rok?? a do emerytury ok. 40 lat. Oczywiście może bym wypłacił wcześniej...

Instrument, który mnie zainteresował nie jest obciążony SWAPEM co tym bardziej mnie skłania do niego jako produktu długoterminowego...

Czy dobrze kombinuję?? Czy to ma sens??

Interesowałem się GPW, ale wydaje mi się dość irracjonalna... spółki gdzie wydawało mi się ze poszybują w górę zaraz dachowały, a te co nie zainwestował bym w nie grosza, leciał w gorę jak by ktoś je z procy wystrzelił...

Pozdrawiam

PS wszystkim chętnym co to by chcieli mi pomóc zainwestować piszących na prv odrazu informuję że mam zasadę... albo sam albo w ogóle... nikomu nie powierzę nawet jednego złotego... sam zarobiłem sam stracę;)
Możesz tak robić, ale w sposób przemyślany. Jest to jedna ze strategii, której podstawowym założeniem jest to, że trend spadkowy nie będzie trwał wiecznie, a zmieni się nie później niż będzie zbyt późno (na Foreksie trend może trwać wiecznie). Stosujący taką strategię najszybciej odrobili straty po tzw. Wielkim Krachu w 1929r. Przemyślany sposób, o którym wspomniałem, to przede wszystkim zarządzanie kwotą, którą inwestujesz w poszczególnych "transzach". To jest jeden z kluczowych elementów tej strategii, poza oczywiście momentem odwrócenia trendu, na który nie masz wpływu.
Pozdrawiam
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.

ODPOWIEDZ