Czy linie trendu istnieją?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zeuss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zeuss »

ale mam doła dzisiaj, nie udało mi się zgarnąć co do pipsa każdego załamania, chyba się wypaliłem , analiza przestaje działać :PPP

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

reptile pisze: Dość wierutna bzdura.. ceną rządzi algorytm..
A co rządzi algorytmem?

Ciągłe odwołania do PA, wsparć/oporów linii trendu, teksty typu "Price is everything", liczenie statystyk na cenie na tysiące sposobów dają mi coraz więcej do myślenia.(żeby nie powiedzieć ze to zupełne brednie)

Nie wyobrażam sobie sytuacji w której siedząc w zamkniętym pokoju i mając dostęp tylko do odczytów z temperatury na zewnątrz mógłbym skutecznie prognozować przyszła temperaturę rysując kreski na wykresach czy przekształcając przeszłe dane na rożne sposoby.

Nie przekonują mnie to że cała informacja jest zawsze w cenie. Cena jest pochodna bardzo wielu czynników a wskaźniki są tylko kolejnymi pochodnymi.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Esco pisze:A co rządzi algorytmem?
No jak to funkcja.. prowadzenia ceny.. poprzez matching - płynność
Esco pisze:(żeby nie powiedzieć ze to zupełne brednie)
Tzn zgadasz sie ze mna czy nie ? :mrgreen:

Patrząc na ten wykresik.. myślę,że znalazły by się też miejsca walki o jakieś wsparcia i opory.. nie wiem czy aby ich relacja z okrągłymi nie była podobna statystycznie patrząc..

Mówisz,że chcesz obalić LTsy? :mrgreen:
Pamiętaj,że to uśrednienie statystyczne (w dobrej praktyce) więc się nie da raczej.. można co najwyżej ując jakimś metodom.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Esco pisze:
reptile pisze: Dość wierutna bzdura.. ceną rządzi algorytm..
A co rządzi algorytmem?

Ciągłe odwołania do PA, wsparć/oporów linii trendu, teksty typu "Price is everything", liczenie statystyk na cenie na tysiące sposobów dają mi coraz więcej do myślenia.(żeby nie powiedzieć ze to zupełne brednie)

Nie wyobrażam sobie sytuacji w której siedząc w zamkniętym pokoju i mając dostęp tylko do odczytów z temperatury na zewnątrz mógłbym skutecznie prognozować przyszła temperaturę rysując kreski na wykresach czy przekształcając przeszłe dane na rożne sposoby.

Nie przekonują mnie to że cała informacja jest zawsze w cenie. Cena jest pochodna bardzo wielu czynników a wskaźniki są tylko kolejnymi pochodnymi.

Obrazek
Hahaha, doskonała analiza... temperatury.

Zauważ proszę dwie rzeczy:

1) falowa natura wszechświata (szczyty i dołki)
2) tendencja (trend)

wiosna->lato, dołki i szczyty są coraz wyższe; jesień->zima, H/L coraz niższe.

Pewnych praw nie da się zmienić. Grunt to skupić się na nich. W ten sposób możesz pokusić się o prognozę z zamkniętego pokoju. Niestety, nie będzie ona ani precyzyjna w czasie, ani dokładna w wartościach, ani nawet wyjątkowo prawdopodobna.

Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Zauważ proszę dwie rzeczy:

1) falowa natura wszechświata (szczyty i dołki)
2) tendencja (trend)
Zdaje sobie z tego sprawę. Podobnie na rynku występuje okresowość zmienności.

Azja, Europa, US
Noc,Przedpołudnie,Popołudnie.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Esco pisze:Nie wyobrażam sobie sytuacji w której siedząc w zamkniętym pokoju i mając dostęp tylko do odczytów z temperatury na zewnątrz mógłbym skutecznie prognozować przyszła temperaturę rysując kreski na wykresach czy przekształcając przeszłe dane na rożne sposoby.
Jedno mogę powiedzieć z przekonaniem że meteorolodzy nas biją na łeb.
Nie są tak zarozumiali jak my......
Chip Heath i Amos Tversky (1991) przedłożyli badanym do wyboru dwa zadania:

Spółka wybierana jest losowo z tabeli notowań w The Wall Street Journal. Twoim zadaniem jest przewidzieć, czy następnego dnia cena akcji wybranej spółki wzrośnie, czy spadnie.

Spółka wybierana jest losowo z tabeli notowań w The Wall Street Journal. Twoim zadaniem jest zgadnąć, czy cena akcji wybranej spółki wzrosła, czy spadła dnia poprzedniego. Nie masz dostępu do historycznych notowań giełdowych.

Około 70 proc. ankietowanych preferowało pierwsze zadanie. Tak więc, część badanych zachowywała się tak, jakby miała większą zdolność prognozowania niż odgadywania zaistniałych już zdarzeń.
Ludzie stają się pewni swojej wiedzy i zdolności szczególnie wtedy, gdy mają wrażenie kontrolowania przebiegu zdarzeń.

Dodano po 11 minutach:

Zapraszam też tutaj:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=20410
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

tak. istnieja. dziekuje

ODPOWIEDZ