Crack Spread

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Ciekawy wykres w załączonym pliku.

[/url]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Niedawno ODL wprowadził CFD na MT4 - jest to świetna okazja do przetestowania wskaźników wykorzystywanych (m.in. w wątku "SuperHedge") do hedgingu walutowego na ropie.

http://www.odlmarkets.com/

Spread na obie odmiany wynosi 4-5 centów tak więc aby zarobić musimy mieć ruch zwrotny powyżej 10 centów co nie jest dużym wyczynem.

Nie znalazłem podobnego wątku na forach anglojęzycznych, tak więc zapraszam do rozwijania tematu.

Dodano po 3 minutach:

Kolejne wskaźniki w wątku:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=85097

oraz w polskiej wersji:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

Dodano po 14 godzinach 42 minutach:

Pierwsze wejście na bazie wskaźnika NeutralHedge v1

Dodano po 18 minutach:

1 transakcja zakończona sukcesem.

+20 pips brutto

Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

Czy bylo kiedys tak ze Brent byl drozszy od Crude ? Jak tak to o ile max?

Raffiko
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Raffiko »

Pitmaster, pochwal sie prosze dalszymi losami ew testow na bazie headingu w przypadku ropy. W necie mozna przeczytac, iz oba rodzaje ropy moga sie nie zejsc, a spread zezre nam ew. zyski, jednak czy z Twoich obserwacji wynika duze zagroznie w tej kwestii ?

Kibicuje Tobie, pewnie jak i pozostali w kwestii EA pracujacego w tej strategii. Wowczas zalozymy klub "Only 5 pips/day" Tyle wystarczy przy 10 lotach, aby zyc godnie :wink:

Pozdrawiam

Raffiko

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Guteks pisze:Czy bylo kiedys tak ze Brent byl drozszy od Crude ? Jak tak to o ile max?
Jak widać na obrazku były takie momenty.
Aktualnie jest sytuacja neutralna.
Zakres od -4 do 6 jest dość spory dlatego raczej nie opłaca się grać długoterminowo.
Ja gram przy użyciu wskaźnika standaryzacji na bardzo krótkim okresie ze SL i TP po 10 punktów.

Dodano po 7 minutach:
Raffiko pisze:Pitmaster, pochwal sie prosze dalszymi losami ew testow na bazie headingu w przypadku ropy. W necie mozna przeczytac, iz oba rodzaje ropy moga sie nie zejsc, a spread zezre nam ew. zyski, jednak czy z Twoich obserwacji wynika duze zagroznie w tej kwestii ?

Kibicuje Tobie, pewnie jak i pozostali w kwestii EA pracujacego w tej strategii. Wowczas zalozymy klub "Only 5 pips/day" Tyle wystarczy przy 10 lotach, aby zyc godnie :wink:

Pozdrawiam

Raffiko
Podoba mi się ta nazwa tematu:P
Ostatni tydzień grałem trochę i efekty są zadowalające.

Ja nie gram strategią bankier.pl typu zajmij pozycji i czekaj aż się zejdzie...
Gram na bardzo krótkookresowe odchylenia spreadu.

W przypadku ropy są bardzo duże wahania więc nie mam mowy o tym że zyski zje spread.
W ODL spread jest 4 centy a więc łącznie 8 centów trzeba zarobić abyśmy byli na 0.
W tej strategii przy użyciu wskaźnika standaryzacji ważny jest moment wejścia, szybkość podjęcia decyzji. Potrzebny jest do tego automat, na który czekamy do końca września.
Dodatkowo powiem że można też grać z 3 instrumentem - gaz ziemny.
Dlatego warto obserwować 3 wykresy i stosować tzw. Multi Dimension Hedge - jeśli A>B i B>C to A>C wtedy Sell A i Buy C.

W tym tygodniu porobię kilka forward testów i wrzucę do tematu.

Dodano po 17 godzinach 28 minutach:

Tym razem trade na indeksach : WS i SP
Kto trafił na okazję ten zarobił :)

A na ropie tymczasem dziś spokój jak nigdy.

Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

Rozumiem ze w ODL nie pobieraja pkt Swap za przetrzymanie pozycji przez noc na ropie?

Ile trzeba minimum u nich wplacic aby otworzyc konto? I czy maja mikro loty (0,01) ?

gensek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gensek »

Swap-nie
2kilo USD
Microloty-nie

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Spread WTI - Brent już 3 dolary.
Warto powoli wchodzić na średni okres z SL na Sell WTI i Buy Brent.

Raffiko
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Raffiko »

Pitmaster pisze:Spread WTI - Brent już 3 dolary.
Warto powoli wchodzić na średni okres z SL na Sell WTI i Buy Brent.
1. Dlaczego na średni okres, a szczególnie cemu z SL ?
3. Przy jakim "rozjezdzie" wchodzisz aby szarpnac powiedzmy 5 pisow dziennie ? Kierujesz sie cena ropy czy tez ponizszym wskaznikiem ? Jesli wskaznikiem, to w jaki sposob z niego korzystasz, jesli cena, jaka musi byc roznica ?
2. Probowalem skorzystac z wskaźnika NeutralHedge v1. Zmienielm parametry jak nalezy (chyba) - patrz srcreen ponizej i cos nie dziala. Mozesz Pitmaster wrzucic juz zmodyfikowany wskaznik do ropy ?

Dzieki

Raffiko

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

System gry

Ja gram tylko krótko terminowo.
A spread bezwzględny służy jedynie do wskazania bezpieczniejszego kierunku.
Aktualnie jest 3$ ale był już 6$ więc gdybyś grał na 1 lot to jest spory depozyt...
Nie używam tego wskaźnika co pokazałeś - wolę inne...poniżej załączone.

Sztywnych zasad nie mam ale lubię gdy wskazania średnioterminowe pokrywają się z krótkoterminowymi wskaźnika NPO. Na ropie trzeba wchodzic przy nieco wyższych wartościach niż 2 ... i ustawić NPO na szybszą reakcję czyli wg. mnie w przedziale [30-50].

Ja gram gdy NPO 5m przekroczy wartość bezwzględną [2.3 - 2.5] i NPO 15m jest powyżej [2] i patrze czy NPO 30m i 1h jest powyżej [0]. Nie może być sprzeczności. Gdy tak jest patrze na Synchbars - liczy różnice w cenie. Wybieram odpowiedni moment i zawieram 2 transakcje - jednocześnie.
Ustawiam SL i TP między 20 a 30 punktów łącznie dla dwóch par.

Największy problem - aby 2 transakcje zawrzeć jak najszybciej. Do tego potrzebny jest jakiś skrypt lub EA , którego nie ma :P Więc na razie gram manualnie a to nie jest najlepsza metoda na ropę ;/

ODPOWIEDZ