Crack Spread

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ
gensek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: gensek »

Dzięki

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Post autor: Pitmaster »

mysje_hood pisze:a tego co pamiętam to złoto łapie największą korelacje dodatnią z usdchf :)
To jest ok.80%

Jednak Gold z NZDUSD ma ok.90%.
Australia jako największy producent złota też ładnie sie koreluje z tym kruszcem.

Strategia mogłaby być taka:

1/2 Long NZDUSD + 1/2 Long AUDUSD - 1 GOLD.

Orientujecie się może gdzie można znaleźć historyczne rozkłady spreadu między instrumentami takie jak zaprezentowałem między. WTI-OIL
A może jakiś wskaźnik który by to liczył.

Dodano po 1 godzinach 36 minutach:
Pitmaster pisze:Orientujecie się może gdzie można znaleźć historyczne rozkłady spreadu między instrumentami takie jak zaprezentowałem między. WTI-OIL
A może jakiś wskaźnik który by to liczył.
Wykresy spreadu:
http://www.britefutures.com/quotes/spreads.aspx

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Czy jest osoba na tym fprum z którą można popisać o tzw. treasure hedge ?
Bony amreykańskie o różnych terminach zapadalności...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Raffiko
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Raffiko »

Gra ktos na ropie ta metoda ? Jesli tak, to w jaki sposob ustawic w jakis sensowny sposob EA z watku:

Kod: Zaznacz cały

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje/viewtopic.php?t=6153&start=110
,aby:

1. Kupowal i sprzedawal (otwieral transakcje) rope jak jest rozjazd wiekszy niz 3 dolce. Sadze ze wiekszego rozjazdu jak 6 dolcow pomiedzy nimi nie bedzie.
2. Zamykal jak oba instrumenty sie zrownaja.
3. Wszelkiego rodzaju SL wylaczone.

Pytanie:

Czy ZAWSZE WTI jest drozszy od OIL ? Z tego co pisal kolega Pitmaster, czasami bywa na odwrot. Chyba jednak sporadycznie. Moze sie myle... ?

No i jeszcze pytanie o brokera do osoby ktora gra. Na jakiej platformie ?

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Cześć... z chęcią Ci odpowiem ( szczególnie że jesteś z miasta moich urodzin :P ).

Na wcześniejszych wykresach wszystko widać. WTI w 90% okresu jest droższa...
Ja gram tak : wyznaczam średnią z całego okresu i to jest punkt odniesienia. Gdy kierunek spreadu jest przeciwny to zwiększam wolumen.

Nie ma sensu konstruować EA gdyż ruchy spreadu są w dość wolne. Aktulanie utrzymuje się spread ok. 3$ od miesiąca.

Jeśli chodzi o platformę to polecam ODL. Jedyny mankament to min. 0.1 lota co przy ropie jest dużo ;/

Ogólnie strategia dla cierpliwych ale przy umiejętniej grze można w według mojego doświadczenia ugryźć średnio 5% miesięcznie - zależny też od miesiąca :P

egreg
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: egreg »

Witam
Teraz sytuacja jest odwrotna i znacznie rzadsza OIL droższa od WTI , z tym że różnica w cenie jeszcze się zwiększa. (dochodzi do 3,7 $)
Chyba warto grubiej zagrać na S dla OIL L dla WTI na dłuższy okres ?
Decyzje inwestycyjne są oparte na prawdopodobieństwie i kontroli ryzyka a nie na przewidywaniu przyszłości.

Awatar użytkownika
shakindudi
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: shakindudi »

Jedynym minusem w hedge na ropie w ODL jest to że kwotowania nie są zamykane o jednakowej godzinie, i tak gdy WTI ciągle jest notowany to dla Brent Crude rynek jest już zamknięty.

Wtedy też rozjad może być znacznie większy (z moich obserwacji wynika że nawet ponad 12$), więc nieodpowiednie dobranie depozytu może sie skończyć zaliczeniem MC.

Raffiko
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Raffiko »

shakindudi pisze:Jedynym minusem w hedge na ropie w ODL jest to że kwotowania nie są zamykane o jednakowej godzinie, i tak gdy WTI ciągle jest notowany to dla Brent Crude rynek jest już zamknięty.

Wtedy też rozjad może być znacznie większy (z moich obserwacji wynika że nawet ponad 12$), więc nieodpowiednie dobranie depozytu może sie skończyć zaliczeniem MC.
Trafne spostrzezenie. Kazdego dnia koncza sie kwotowania, czy tez tak jak zwykle bywa tylko w piatek ? Z tego co wiem, z otwarciem bywa podobnie (godziny otwarcia dla WTI i Oil), ale nie wiem czy to sie wlasnie odnosi do kazdego dnia tygodnia, czy tylko tych dwoch dni (pt i pn)

shakindudin Znasz jakiegos innego brokera oferujacego taka mozliwosc, gdzie godziny otwarcia i zamkniecia sa takie same + pelen heading na ropie ? Podanie ew. marginow ulatwi podjecie decyzji :wink:

Dzieki

Raffiko

Awatar użytkownika
shakindudi
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: shakindudi »

No właśnie tu jest pies pogrzebany bo te indeksy na ropę które są notowane w ODL są chyba kwotowane na różnych rynkach.

Najlepiej znaleźć brokera który ma indeksy na brent i crude notowane na NYMEX. Z tego co wiem to jest tak w GFT, tylko że tam minimalna wartość zagrywki to 1 lot :(

Co do tego kiedy rynki są otwarte w ODL to:
Brent: otwarcie codziennie o 7.00 GMT (8.00 w polsce), zamknięcie codziennie 21.00 GMT (22.00 w polsce)
WTI: otwarcie codziennie o 1.00 GMT(2.00 w polsce), zamknięcie codziennie 22.00 GMT (23.00 w polsce)

Tak więc codzinennie mamy lukę od 2 do 8 rano naszego czasu kiedy WTI szaleje w najlepsze a dla brent rynek jest zamknięty.

egreg
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: egreg »

A gdzie jest ropa na GFT ? widzę tylko waluty .

Edit: a sory widzę że trzeba się zarejestrować na www.GFTuk.com

ODPOWIEDZ