Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Re: Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

drendriu pisze:
Fx_boy pisze:Co oznaczają czarne kropki ponad słupkami ( czasami wewnątrz ) w "good volume plus"?
Drendriu czym się różni better od good volume, za wyjątkiem tego, że używa go M.Woźniak :wink:
m.i.n sposobem kolorowania słupków.
Więc róznica bez znaczenia :wink:
A co z kropkami?
Dziękuję i pozdrawiam.

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Fx_boy pisze:
drendriu pisze:
Fx_boy pisze:Co oznaczają czarne kropki ponad słupkami ( czasami wewnątrz ) w "good volume plus"?
Drendriu czym się różni better od good volume, za wyjątkiem tego, że używa go M.Woźniak :wink:
m.i.n sposobem kolorowania słupków.
Więc róznica bez znaczenia :wink:
A co z kropkami?
Wszystko jest bez znaczenia, jeżeli nie znasz zamysłu autora wskaźnika i/lub nie posiadasz szczegółowej instrukcji.
Nawet programiście jest często trudno zrozumieć z kodu co autor miał na myśli, a co dopiero drendriu, który
dopiero zaczyna raczkować w temacie programowania.

Weź pod uwagę jeden szczegół: informacja o wolumenach może być bardzo pomocna przy podejmowaniu decyzji,
tylko potrzeba dobrze przemyśleć sprawę i odkryć w czym jest sęk.
Ponieważ, mimo wszystko, nigdy nie wiemy jaki będzie wolumen w kolejnym ticku.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Dadas pisze: Weź pod uwagę jeden szczegół: informacja o wolumenach może być bardzo pomocna przy podejmowaniu decyzji,
Odkąd poznaję VSA uważam, że volumen stanowi niejako podstawę, dlatego interesują mnie wszystkie informacje dot. indyków volumenowych, szkoda, że autor tego wskaźnika nie podaje opisu, próbowałem te czarne kropki jakoś usystematyzować ( średnia, itd.) ale nie wychodzi, podobnie jak pojawiające się bombki przy słupkach :( .
Dadas z jakiego korzystasz wskaźnika volumenu?
Dziękuję i pozdrawiam.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Fx_boy pisze:
Dadas pisze: Weź pod uwagę jeden szczegół: informacja o wolumenach może być bardzo pomocna przy podejmowaniu decyzji,
Odkąd poznaję VSA uważam, że volumen stanowi niejako podstawę, dlatego interesują mnie wszystkie informacje dot. indyków volumenowych, szkoda, że autor tego wskaźnika nie podaje opisu, próbowałem te czarne kropki jakoś usystematyzować ( średnia, itd.) ale nie wychodzi, podobnie jak pojawiające się bombki przy słupkach :( .
Dadas z jakiego korzystasz wskaźnika volumenu?
Jeśli chcesz naprawdę efektywnie zacząć korzystać z filozofii VSA to zainwestuj 4.4 USD miesięcznie wejdź na tę stronę http://clusterdelta.com/
Masz tam mnóstwo informacji, które wraz z załączonymi na niej wskaźnikami mogą być naprawdę pomocne w podejmowaniu decyzji handlowych. Zwłaszcza na niskich tf.
Zainteresuj się szczególnie wskaźnikiem "Delta", który nie wdając się w szczegóły pokazuje relacje między kupującymi a sprzedającymi.
Przy spełnionych innych warunkach (wolumen, miejsce ceny na wykresie) bardzo pomaga w określeniu punktów zwrotnych. Czasem są to tylko chwilowe korekty ale czasem początki nowych swingów.
Obrazek

Porzuć te gwiazdki, bombki i inne buźki bo to są informacje dla małpy a nie dla tradera.

Tu jeszcze inny przykład jak można z tego korzystać.
Obrazek

Ale to tylko narzędzia, którymi samemu należy się nauczyć posługiwać. Mogą pomagać lub być zupełnie nieprzydatne. Wszystko zależy od człowieka

Dadas

Fx_boy
Jesteś na dobrej drodze.
Ja korzystam z danych Tick separate volume.mq4, tylko przetwarzam je we własny sposób:
Tick separate volume.mq4
JAREK67
Jak kto lubi, to może subskrybować abonament.
Jednak, chłopy, nie wpadliście na jedną "genialną" i jakże oczywistą prawdę!
Co rysuje wykres?
W czym są zawarte wszystkie dane, które służą do rysowania wykresu, z którego wy tradujecie :idea: :idea: :idea: :d
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Dadas pisze:
Fx_boy
Jesteś na dobrej drodze.
Ja korzystam z danych Tick separate volume.mq4, tylko przetwarzam je we własny sposób:
Tick separate volume.mq4
JAREK67
Jak kto lubi, to może subskrybować abonament.
Co rysuje wykres?
W czym są zawarte wszystkie dane, które służą do rysowania wykresu, z którego wy tradujecie :idea: :idea: :idea: :d
Dadas proszę cię, nie do mnie starego wróbla z takim tajemniczym przekazem.
Każdy z nas gdyby znał choć fragment oczywistych prawd nie zawracałby sobie głowy obecnością na jakimkolwiek forum.
Ilu traderów tyle koncepcji. Kwestia jest tylko taka żeby skupić się na tych, które każdemu z nas przynoszą wymierne korzyści.
A jedynym niepodważalnym argumentem na "manie" racji w dyskusji jest krzywa kapitału rosnąca w funkcji czasu.

Dadas

JAREK67 pisze: Każdy z nas gdyby znał choć fragment oczywistych prawd nie zawracałby sobie głowy obecnością na jakimkolwiek forum.
Ilu traderów tyle koncepcji. Kwestia jest tylko taka żeby skupić się na tych, które każdemu z nas przynoszą wymierne korzyści.
A jedynym niepodważalnym argumentem na "manie" racji w dyskusji jest krzywa kapitału rosnąca w funkcji czasu.
Czemu?
W codziennym życiu trudno z kimkolwiek z okolicy pogadać o giełdzie i tradingu, bo
jak powiesz czym się zajmujesz, to jest zawsze zdziwka i pytanie: "A co to jest?"
No to człowiek szuka kontaktu z ludźmi o podobnych zainteresowaniach.

BTW. Masz rację :!: :564:

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Fx_boy pisze: A co z kropkami?
Wogóle mnie te kropki nie interesują. Nie wiem jak one są liczone, i nie interesuja mnie one kopletnie.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Jarek, Dadas dzięki bardzo ( albo nawet fest :) ) za pomoc i dzielenie się doświadczeniem, jak też poświęcanie czasu dla
żółtodziobów, ktokolwiek zasługuje na to miano :wink:
Jarek wcześniej już zwróciłem uwagę na clusterdelta (4,4$) jak podpowiedziałeś As28 jak usprawnić jego tradowanie. To nie są żadne pieniądze, tylko muszę najpierw zakumać jak z tego korzystać, aby nie patrzeć potem w wykres jak szpak w ^^^^^^^ ( jestem na etapie studiowania tych postów które wskazałeś, a dot. sygnałów).
Jak patrzę teraz na Twój 1-szy screen ( 1H) to aż dupę ściska, że człowiek był jeszcze parę dni temu taki ciemny :( i utopił na korzyść "Smart money", 2-gi jeszcze nie całkiem rozumiem ale powoli ....
Masz rację, że wszystko zależy od człowieka i kreatywnego myślenia. Jak teraz oglądam swoje wcześniejsze wykresy ( przypominające choinkę ) to śmiać się chce, ale może już poniosłem frycowe i czas powoli odbijać się od dna.

Dadas dzięki bardzo za "uznanie", nieskromnie powiem, że też czuję iż znalazłem właściwą drogę :wink: inna rzecz, że to dopiero jej początek. Jeśli dobrze rozumiem to nie jesteś za subskrypcją, ale na Twoim poziomie to zapewne jest zasadne.
Co rysuje wykres?
No, ja jeszcze nie wpadłem :( , może odrobinę...., co innego Jarek, odczytał to tajemnicze przesłanie :) .
Każdy z nas gdyby znał choć fragment oczywistych prawd nie zawracałby sobie głowy obecnością na jakimkolwiek forum.
Masz na myśli tę wiedzę którą dysponują "Smart Money"?
Jarek pisze: A jedynym niepodważalnym argumentem na "manie" racji w dyskusji jest krzywa kapitału rosnąca w funkcji czasu.
Z tym chyba nikt nie będzie polemizował.
drendiu pisze: Wogóle mnie te kropki nie interesują. Nie wiem jak one są liczone, i nie interesuja mnie one kopletnie.
Czyli patrzysz na nie jak szpak w ^^^^^^ ?, podobnie zresztą jak ja :wink:
Dadas pisze: Czemu?
W codziennym życiu trudno z kimkolwiek z okolicy pogadać o giełdzie i tradingu, bo
jak powiesz czym się zajmujesz, to jest zawsze zdziwka i pytanie: "A co to jest?"
Dadas, a może skromność nie pozwala Ci pochwalić się w okolicy "ześ taki tuz" ? :wink:
Dziękuję i pozdrawiam.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Fx_boy pisze: Czyli patrzysz na nie jak szpak w ^^^^^^ ?, podobnie zresztą jak ja :wink:
Nie jak szpak w ... tylko, na to jak zmianiają się kolory słupków. Szczególnie interesujacy kolor, to z zółtego na niebieski (w wskaźniku good volume) i z niebieskiego na kolejny "wyższy poziom" koloru. Mamy wtedy informacje, że coś zaczyna się dziać, że napływa większy volumen i jest większe prawdopodobieństwo ruchów o większej ampitudzie.

Chodzi mi o to, żeby nie zajmować pozycji na kolorze żółtym (gdy ruchy są minimalne), natomiast dostać w odpowiednim czasie sygnał sms (pochodzacy z niskiego tf-u), że coś zaczyna się dziać.

ODPOWIEDZ