pawelklos pisze:Jaką zasadę ty stosujesz. Wrzuć jeden skrin jak możesz co dla Ciebie jest zero line zarówno w trendzie jak i przeciw.
dla przykladu sytuacja z GU 1H , ZLki zgodne z trendem, przy czym dla mnie trend to swingi układajace sie w konkretnej kolejnosci i długości, tworzące HH,LL itd itd. Nie uzywam srednich do definiowania trendu. Ja kresle to w taki sposob. Byc moze znawcom tej metody moze cos tu nie pasowac ale mi , do moich celów takie podejscie wystarcza w zupełności

jak zaznaczylem ,sa to obszary gdzie uwaznie patrze i szukam sygnałow na kontynuacje trendu na nizszych interwalach. Przy czym ,
Hex pisal ze MOMO to kazda swieczka zamykajaca sie powyzej min/max poprzedniej nawet o kilka pips. Z tym sie zgodze i faktycznie dzieki tej teorii widac co sie na rynku dzieje, jak tworza sie poszczegolne swingi, podfale itd itd. Przy czym jako punkty zwrotne ja osobiscie wybralem sobie taki MOMO o ktorych byla mowa w
Shady'iego wątku o ZL. Czyli swieczka 2 razy dluzsza. tego sie trzymam, poki co i nie narzekam.
na screen z GU 15 M wrzuciłem ZL ktore według mnie moga byc istotne tzn moga zadzialac jako punkty zwrotne. trend jasno okreslony, wiec pytanie ktore grac ZLki? i tu sa zdania podzielone

ja gram w takiej sytuacji tylko te ZL górne, tzn oczekuje wytworzenia LH i przebicie dołka , a co za tym idzie, te dolne ZLki nie sa miejscami gdzie bede czychał na longi...
chyba ze cena wróci w okolice tych dolnych ZLek wzrosotowych , nie przebije ich( badz przebije ale nie przebije LL) tworząc podwojne dno czyli nie bedzie nowego LL. bedzie to dla mnie sygnal ze jest mozliwe odwrocenie trendu na UP. i wtedy bede gral te ZL.
tak ja to widze. co o tym sadzisz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.