Byle do przodu :)
Zaczynam chyba znów skalpować..no ale nic, tak się zastanawiam i patrzę na indeks dolara - jesteśmy nadal na tym wsparciu, słabo to wygląda (?) i teraz pytanie za 500 pipsów - z czym szorcić tego dolara ? Aud/nzd może..eur strach..jpy ?
Piszę co innego a gram co innego.. nadal S EU..tylko inny TF (H1) a nie żadne MN1.
Dobrze liczę te fale ? Na eurX wychodzi dopiero 4ta (korekta) w oczekiwaniu na ostatnią 5tą...pożyjemy zobaczymy
Piszę co innego a gram co innego.. nadal S EU..tylko inny TF (H1) a nie żadne MN1.
Dobrze liczę te fale ? Na eurX wychodzi dopiero 4ta (korekta) w oczekiwaniu na ostatnią 5tą...pożyjemy zobaczymy

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hmm kapitał 251 $ equity ~400$...
Zagmatwałem się trochę i posadziłem S na gbpjpy
zrobiłem hedge'a straty i postaram się wyjść na ~0....zły trejd.
Muszę się zastanowić nad tym co napisał Czerwinek w innym dzienniku...S na kablu 5720 a pewnie skończy się na BE
...no i be zanim skończyłem pisać posta.
Zagmatwałem się trochę i posadziłem S na gbpjpy

Muszę się zastanowić nad tym co napisał Czerwinek w innym dzienniku...S na kablu 5720 a pewnie skończy się na BE

...no i be zanim skończyłem pisać posta.
Huh...ok kapitał 350$, wszystko pozamykane...psychika zawiodła
Było zostawić co dobre i czekać...ale że mnie nie będzie to zachciało się śpieszyć...
no nic, jest ok.
Statystyki :
Longs Won: (40/67) 59%
Shorts Won: (45/89) 50%
[$ podzielić przez 100]
Best Trade($): (Aug 14) 4359.21
Worst Trade($): (Jul 27) -1802.01
Best Trade (Pips): (Aug 14) 1833.6
Worst Trade (Pips): (Jul 24) -91.9
Avg. Trade Length: 21h 32m
Pips: 4156.3
Average Win: 60.05 pips / $455.22
Average Loss: -13.35 pips / -$273.45
Czyli 4.1k pipek hmm o różnej wartości od 23 Lipca
Najgorzej mi szło na Euraud, E/J, G/J(dziś:/), E/U, usdchf(pojedyńcza wtopa).
Abs. Gain: +122.24%
Nie planuję zwiększać jeszcze lota, 0,01 jest spoko przy tak małym koncie dla monthly..zwłaszcza że wejść robię sporo..będę po prostu dokładał na mniejszych korektach.

no nic, jest ok.
Statystyki :
Longs Won: (40/67) 59%
Shorts Won: (45/89) 50%
[$ podzielić przez 100]
Best Trade($): (Aug 14) 4359.21
Worst Trade($): (Jul 27) -1802.01
Best Trade (Pips): (Aug 14) 1833.6
Worst Trade (Pips): (Jul 24) -91.9
Avg. Trade Length: 21h 32m
Pips: 4156.3
Average Win: 60.05 pips / $455.22
Average Loss: -13.35 pips / -$273.45
Czyli 4.1k pipek hmm o różnej wartości od 23 Lipca
Najgorzej mi szło na Euraud, E/J, G/J(dziś:/), E/U, usdchf(pojedyńcza wtopa).
Abs. Gain: +122.24%
Nie planuję zwiększać jeszcze lota, 0,01 jest spoko przy tak małym koncie dla monthly..zwłaszcza że wejść robię sporo..będę po prostu dokładał na mniejszych korektach.
Jeszcze trochę poprawiłem garść "złotych zasad"....
Wczoraj złamałem - gonienie za ceną, szeroki sl oraz ograniczenie czasu wejść.
Muszę ściągnąć na kompa jakiś budzik żeby mi dzwonił o 11, 13 i 14, inaczej sytuacja będzie się powtarzać...
Wcześniej "złamałem" zasady trzymania na weekend >50 pipsów - " ", bo jeszcze tej zasady nie było, teraz już jest.
Trading plan się rozrósł jak narazie do 6 stron..ale muszę dopracować koncepcje wejść na korekty i wychodzenie na ekstremach..
Do usłyszenia pod koniec miesiąca.
Wczoraj złamałem - gonienie za ceną, szeroki sl oraz ograniczenie czasu wejść.
Muszę ściągnąć na kompa jakiś budzik żeby mi dzwonił o 11, 13 i 14, inaczej sytuacja będzie się powtarzać...
Wcześniej "złamałem" zasady trzymania na weekend >50 pipsów - " ", bo jeszcze tej zasady nie było, teraz już jest.
Trading plan się rozrósł jak narazie do 6 stron..ale muszę dopracować koncepcje wejść na korekty i wychodzenie na ekstremach..
Do usłyszenia pod koniec miesiąca.
Trzymanie się planu pozwala chronić kapitał i konto przed tragedią i osiągnąć cel.
Cel: powolna budowa kapitału poprzez minimalizację strat i trzymanie pozycji na BE przez conajmniej tydzień, a najlepiej miesiąc i dłużej.
Planuj jak w grze w szachy a nie działaj spontanicznie bez planu
Nie sprzedawaj w dołku, nie kupuj na górce!!!!!!!
NIE GOŃ ZA CENĄ!!!!!!
Jeżeli to zrobiłeś – zamknij OD RAZU.!!!!!!!!!!!
Nie wahaj się stawiać zleceń limit(odbicia), bo będziesz gonić za ceną
Bądź profesjonalny, nie rozpraszaj się, stosuj trading plan.
Szeroki SL to zło (dla mojej strategii)
Każde wejście to tylko prawdopodobieństwo zysku choć historia lubi się powtarzać.
Stosuj BE po 2h!
Bądź dumny z siebie gdy zamkniesz na minimalny plus, BE lub minus 1/3 potencjalnego SL, gdy scenariusz się nie realizuje - chronisz kapitał
Ryzyko <2% kapitału, zawsze. Po wejściu, patrz na poziomy Sup/Dem i reakcję na cene.
SL dostosowany do Oporu, stosuj BE, wychodz z palca gdy cena ZACZYNA wracać gdy odbiła się (nie zamknęła się pod) od ZL na H1 a nie masz BE.
Nie wchodź przed info. Nigdy[ruch 100pips, strata!]. Ani kiedy jesteś zmęczony, lub nie wiesz co się dzieje.
Ogranicz czas wejść do: > 7.00 do 11.00 (pomiędzy tym dopracowuj strategie lub relaksuj się, dopóki nie będziesz pewien swojej gry). W sesji USA panują zupełnie inne zasady (szybkość m. in.)
Nie zawieraj transakcji na podstawie rekomendacji. Nie czytaj za dużo w czasie sesji. Liczy się cena.
Zawsze sprawdzaj kiedy będą publikowane dane i co się dzieje aktualnie na rynku.
Zamykaj stratne transakcje na koniec dnia – nie zostawiaj ich na noc gdy śpisz lub gdy musisz wyjść.
Zamykaj transakcje <50 pipsów zysku przed weekendem
W ubiegłym tygodniu poza relaxem nad morzem przeczytałem sobie "Trend Trading by Daryl Guppy", dopisuję więc do trading planu analizę poprzez GMMA TF głównie D1.
Rozmowa z andy11 i kawałek tej książki i Super Trader'a Van Tharpa skłonił mnie do finalizacji systemu, tak by były w nim wszystkie konieczne elementy, zrobienia wersji okrojonej i poszerzonej( dlaczego tak analizuję dlaczego nie itd własne przemyślenia) w ciągu następnego tygodnia-dwóch a następnie skupienie się głównie nad psychologią tradingu.
c.d.n.
Rozmowa z andy11 i kawałek tej książki i Super Trader'a Van Tharpa skłonił mnie do finalizacji systemu, tak by były w nim wszystkie konieczne elementy, zrobienia wersji okrojonej i poszerzonej( dlaczego tak analizuję dlaczego nie itd własne przemyślenia) w ciągu następnego tygodnia-dwóch a następnie skupienie się głównie nad psychologią tradingu.

c.d.n.
Nic ciekawego, mały ruch w interesie...dziś kapitał praktycznie bez zmian..equity różnie...dopiero zaczynam budować pozycje.
Szorciłem eur,gbp,jpy a kupowalem głównie aud(było na supporcie),cad,usd.
Najlepiej w tej chwili wychodzi u mnie kabel, najgorzej eurcad i eurusd z rana(błąd).
Chyba nadziałem się na korektę lub koniec trendu na CADzie, więc planuję popilnować go, np usdcad jutro prawdopodobnie L....
edit: eeee ruch kilka pipsów a ja wymiękam...
jakaś ZL na indeksie cad'a na h4 była, zobaczę co dalej..
c.d.n.
Szorciłem eur,gbp,jpy a kupowalem głównie aud(było na supporcie),cad,usd.
Najlepiej w tej chwili wychodzi u mnie kabel, najgorzej eurcad i eurusd z rana(błąd).
Chyba nadziałem się na korektę lub koniec trendu na CADzie, więc planuję popilnować go, np usdcad jutro prawdopodobnie L....
edit: eeee ruch kilka pipsów a ja wymiękam...

c.d.n.
Hmm support nie utrzymał na parach z aud, do tego jen się umocnił ..
Zbyt długa przerwa robi źle..trzeba się obudzić.
c.d.n.
Więc sl'e poszły w ruch...1/3 pozycji sl 1/3 na minus/0 1/3 na plus....słabo.No sooner had Azumi announced his rather unsurprising admission (via Bloomberg) that:
*JAPAN CUTS ASSESSMENT OF DOMESTIC ECONOMY
*AZUMI SAYS HE SEES RISK OF GOVT FUNDS DRYING UP
then Aussie Home Sales came in much weaker than expected (and their lowest in six months). The repatriation of JPY accelerated - dragging JPY higher and snapping all the other majors lower relative to the USD; and AUD weakened significantly (though already priced for some easing). Of course, as a funding pair for everything still, the AUDJPY carry-unwind is weighing on equity futures (though minimally for now).
Zbyt długa przerwa robi źle..trzeba się obudzić.
c.d.n.
Nic z tego nie wyszło, po przerwie wybiłem się z rytmu i zapomniałem co umiałem. Co gorsza nie potrafiłem nic sensownego wymyślić jeżeli chodzi o analizę sytuacji, a bez planowania nie ma co..
Zacząłem się bardzo serio uczyć ZL, OHLC, "formacje świecowe" i analizować wykresy i zapisywać spostrzeżenia...aż za dużo tego wyszło..,mam zamiar na bieżąco sobie zapisywać analizy i poprawiać ew. reguły ruchu...

W końcu jestem w stanie zacząć coś prognozować dzięki prawie dobremu wyznaczeniu poziomów ZL....................kroczek na przód. Tutaj sobie walnąłem analizę potencjalnego wyglądu świecy MN1 EU (PRZED początkiem miesiąca).
Widzę że nie ma to jakiegoś głębokiego sensu jeżeli wyznaczę poziomy na b. wysokim TF - dla podobnej analizy dla kabla nastąpiło zejście 20 pipsów niżej niż zaznaczenie dolnej linii. Widać muszę schodzić na niższy TF i dopasowywać linie raczej niż dodawać nowe.
Poza tym prognozowałem spadek do niższej linii na kablu - więc źle.
Poza tym jak piszą ludzie i jak widać po tym co się dzieje - dużą wagę mają "2 najbliższe ZL".
Na edku zaznaczałem po świecach W1 - zabrakło prawie 40 pipsów - strefa (low) dla W1 była niżej od ostatnio utworzonej ZL o 40 pipsów..
Zapisałem sobie
Staram się nie odkrywać ameryki na nowo...część jest w dzienniku 7LS ...
Narazie tyle, jakby ktoś chciał się podzielić spostrzeżeniami dot. ruchów na wysokich TF lub materiałami o tym - chętnie poczytam
Największe nurtujące mnie pytania to jak wyznaczać właśnie ZL, zasięg ruchu - kiedy jako początek świecy przed BO, kiedy jako jej Low lub high itp...i czy jest się w stanie to rozsądnie rozgryźć..
edit:
plan mniej więcej ukończony, od poniedziałku test tygodniowy - na początek.
Zacząłem się bardzo serio uczyć ZL, OHLC, "formacje świecowe" i analizować wykresy i zapisywać spostrzeżenia...aż za dużo tego wyszło..,mam zamiar na bieżąco sobie zapisywać analizy i poprawiać ew. reguły ruchu...

W końcu jestem w stanie zacząć coś prognozować dzięki prawie dobremu wyznaczeniu poziomów ZL....................kroczek na przód. Tutaj sobie walnąłem analizę potencjalnego wyglądu świecy MN1 EU (PRZED początkiem miesiąca).
Widzę że nie ma to jakiegoś głębokiego sensu jeżeli wyznaczę poziomy na b. wysokim TF - dla podobnej analizy dla kabla nastąpiło zejście 20 pipsów niżej niż zaznaczenie dolnej linii. Widać muszę schodzić na niższy TF i dopasowywać linie raczej niż dodawać nowe.
Poza tym prognozowałem spadek do niższej linii na kablu - więc źle.
Poza tym jak piszą ludzie i jak widać po tym co się dzieje - dużą wagę mają "2 najbliższe ZL".
Na edku zaznaczałem po świecach W1 - zabrakło prawie 40 pipsów - strefa (low) dla W1 była niżej od ostatnio utworzonej ZL o 40 pipsów..
Zapisałem sobie
Reguły mi mówią, że dolna linia prostokąta powinna zostać osiągnięta, w zasadzie niewiele zostało do tego tam 2820, a może nie i tylko dół świecy przed BO ? ..... Nie wiem czy jestem/będę w stanie sobie prognozować nowy miesiąc z jedną, maksymalnie dwoma opcjami - ani czy jest taka potrzebaPotencjalnie ruch w dół na kasowanie profitów L oraz retest low tamtego tygodnia, przy pozytywnych sygnałach i wyjściu ponad zamknięcie W1 mamy szansę na wzrost do 3276, wariant umiarkowany to połowa świecy ~2800, a wariant negatywny to retest low na 2100 i niżej.

Staram się nie odkrywać ameryki na nowo...część jest w dzienniku 7LS ...
Narazie tyle, jakby ktoś chciał się podzielić spostrzeżeniami dot. ruchów na wysokich TF lub materiałami o tym - chętnie poczytam

Największe nurtujące mnie pytania to jak wyznaczać właśnie ZL, zasięg ruchu - kiedy jako początek świecy przed BO, kiedy jako jej Low lub high itp...i czy jest się w stanie to rozsądnie rozgryźć..
edit:
plan mniej więcej ukończony, od poniedziałku test tygodniowy - na początek.
Ależ dzisiaj sieka...zacząłem myśleć nad czymś co w ogóle pominąłem..
Zamknąłem ręcznie.
Pewnie nie będzie mi się chciało wklejać w dalszych dniach, trzeba dalej nad tym popracować - pożyjemy zobaczymy
Lki kisiłem przez odbicie od MZ (w pewnym momencie zrobił się taki kocioł że wyszedłem żeby wrócić niżej) i cci na m5/15 które tym razem wyfiltrowało wzrost.klonmarcin pisze: Kilkukrotnie potwierdzenie na jednej świecy jest bardzo ściśle związane z zachowaniem się ceny - cena może długo lub krótko przebywać w okolicach high/low - może szybko i wolno tworzyć nowe ekstrema - może w końcu w obrębie jednej m15 robić duże i małe cofki - wyuczenie i trafne rozpoznawanie tych właśnie zachowań daje właśnie potwierdzenia i bardzo duże prawdopodobieństwo zagrania kończącego się profitem.
Zamknąłem ręcznie.
Pewnie nie będzie mi się chciało wklejać w dalszych dniach, trzeba dalej nad tym popracować - pożyjemy zobaczymy

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.