Byle do przodu :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

To 15 minut bardzo pomaga, tylko nie może to być 15 minut myślenia nad tym, co się dzieje na wykresie i "Wrócę jednak za 10 minut, bo coś mnie ominie" tylko trzeba na spokojnie wypić herbatkę/kawkę, zapalić szluga(o ile ktoś pali) czy obejrzeć kawałek serialu. Żeby się na chwile oderwać psychicznie od tego.

Moim zdaniem również jeśli grasz na h1, to m5/m1 bym używał JEDYNIE do precyzyjnego wejścia. Mam tu na myśli, że bez setupu na h1 nie zgarniesz zbyt często czegoś ciekawego na m5/m1. Za to jeśli masz setup na h1 + schodzisz na m15-m1 to możesz liczyć na ograniczenie SL'a co się wiąże z ewentualnym większym lotem przy tym samym ryzyku co przekłada się na większy RR

Tak czy inaczej warto próbować, trzymam kciuki, bo sam też walczę bardziej ze sobą niż z rynkiem.

Pozdrawiam, Midas :)

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Stary nawyk analizy po niskim tf..niby ok ale można się zamotać tak jak dzisiaj to miało miejsce...

Poza tym też taka uwaga (do siebie) - sprzedawać to co najbardziej tonie a kupować to co najbardziej idzie w górę...nie po to patrzę na indeksy walut żeby robić odwrotnieeeee....ten błąd powtarzam systematycznie. Dzisiaj z kangurkiem - w sumie wyszedłem na +5.....
Jasne jak mi się uda złapać szczyt po kilku tygodniach wzrostu to R;R teoretycznie by wyniósł i 100, ale i tak zamykam na weekend i zwykle na noc więc to nie ma sensu..a tak szybkie pipsy uciekają :(

Dzięki, również trzymam kciuki :)

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Ja mam ten sam problem. Nie raz zdarzyło mi się, że był piękny setup na h1, wszedłem ładnie, 15-20 sl ustawiony, wszystko idzie pięknie a ja się wysrywam i wychodzę z palca na +15, bo ZL'ka się zrobiła na m5 czy jakiś mały SR był i się zrobił pin na m5... Po czym oczywiście cena szła 100 pipsów w kierunku TP. Tak samo dzisiaj (na szczęście na demo) wszedłem w S'ke, bo mi na m5 ładnie wyglądało a już na h1 pewności nie było no i oczywiście SL. Dlatego co się nie dzieje, to nie ma co liczyć na jakieś ruchy jeżeli nie ma sygnały na minimum h1.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Screeny z wczoraj, jak widać to ostatnie wejście na edku było właśnie tym skalpem pod prąd po odbiciu od mocnej strefy. W sumie nie było takie złe, w głowie miałem te bidsy na 50-60 które zostały zjedzone :wink:
07:46 | Pete Jackson |

EUR/USD: Offers 1.2280/00 (talk semi-official, Dutch names, ACB), (1.2300 also large opt expiry). More offers 1.2315/25,. Suggested buy stops above ahead of stronger offers up at 1.2340/50, buy stops above and through 1.2365. Bids 1.2230/40 sell stops below ahead of more bids 1.2200/10, sell stops below ahead of bids 1.2150/60 (1.2150 barrier)
Wczoraj odbicie było od 70 przy bids 50-60...ciekawe jak będzie dzisiaj. Z tego co tu jest napisane strefy na potencjalne kupno to 30-50 i 00-20.
Tylko niestety znowu w grę wchodzą wydarzenia polityczne..i oczekiwanie na nie...
Pytanie za 5 punktów - będzie korekta czy kontynuacja spadania na 1.18..

Bezpieczny sell po potwierdzeniu zejścia < 2200....tak czy siak może rzucać, dzisiaj gram mniejszym lotem niż wczoraj. Poza tym piątek i głupio zjeść zysk z tygodnia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

be or not to be :?:

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Zamknąłem..nie gram na przebicie LT spadkowiej więc..+12 +12 +15. SL był 9-12 więc jest ok.

Statystyka pokazuje że shorty mam za krótkie :
Longs Won: (16/19) 84%
Shorts Won: (15/33) 45%

...będzie wybicie w którąś stronę, nie gram (jeszcze) na wybicia więc fajrant...
edit:
nie udało mi się powstrzymać od transakcji.....
za duże ryzyko...pewniak że za opcją..SL mnie kosztował zysk z tego miesiąca..a szkoda.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Jednak mam ogromny problem z samodyscypliną....
Po tym MC konto miało 150zł, zrobiłem z tego 300, następnie zjazd do 200, znowu 300, zjazd do 200, w tym miesiącu doszło do 570 tylko po to żeby zjechać do 300.
Czysta głupota i brak dyscypliny. Poza tym nie umiem grać po wybiciu...najprostszej czynności czyli dołączyć do fali...

W ramach treningu gry na BO dopiszę sobie to do strategii i ustalę jasne zasady co jak kiedy.

Co do dyscypliny to nie wiem co zrobić..bez tego nawet z super systemem będę kasował zysk w ciągu jednego głupiego zagrania...chyba sobie przeczytam dziennik marcina jeszcze raz :evil:

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Hmm po tym dość ciężkim tygodniu teraz trochę odpoczywam...testy ea trochę ostudziły zapal w tym kierunku, więc jak będę miał znowu z tydzień to skupię się na pisaniu wejścia z pół-automatu po liniach...

Trochę mnie natchnął wątek
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=245149
do innego podejścia, wejścia jak żyleta, ale BE i czekanie na zysk w skali tygodnia i dłużej.
Może bardziej wymusi na mnie dobre zarządzanie i pozwolenie zyskom rosnąć.
Oznacza to w zasadzie:
porzucenie trail stopa na rzecz BE,
brak TP,
niewielka ilość wejść na tydzień(2-3 dzień i to nie zawsze)...no i wypada się nauczyć dobrze interpretować wykres na D1-MN...
Oczywiście to działa w trendzie, jeżeli zauważę konsolę na D1-W1 to muszę się dostosować lub szukać szczęścia gdzie indziej.

Czego NIE MOGĘ robić(i co autor też nie poleca):
SL>40 oznacza słabe wejście
Ponawiać>1 razu dziennie..po sl..nie ma zwykle sensu ( choć czasem wytnie na info itp)
Dodawać do pozycji w ciągu tego samego dnia.
Zamykać zyskowną pozycję przed upływem tygodnia.
Zamykać zyskowną pozycję bez oznak odwrotu na W1.

Mogę robić hedge, ale na zasadzie dodawania do zyskownej i tak samo przesuwając na BE.

Chwilowo wakacje więc postów wiele nie będę zamieszczał...

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Dla fanów EUR - test ostatniego BO
indeks eur H4

Obrazek

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Potencjalnie do szukania coś z jpy...audjpy lub bardziej ryzykownie nzd/eur/usd..
byle było gdzie wejść

ODPOWIEDZ