Którzy klienci Bossy mogą korzystać z Amibrokera i jak się ma sprawa odpłatności
za korzystanie on-line?. Chyba tylko w ten sposób można podglądać główne wskaźniki giełdowe?
BOSSAFX
Przecież wystarczy wejść na stronę bossa.pl i przeczytać:
I dalej (wybrane fragmenty):AmiBroker to profesjonalny program do analizy technicznej udostępniany w pakiecie zielony1+, zielony5+ i zielony max bez dodatkowych opłat.
Aplikacja [...] umożliwia komfortową pracę z danymi z GPW w trybie online, także z dostępem do bazy historycznej.
Ponadto, przygotowany przez nas Plugin bossaAB, pozwala na przekazywanie zleceń prosto z AmiBrokera, tym samym umożliwiając automatyzację handlu na GPW.
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi?Fx_boy pisze:Z 2-iej strony skoro można podglądać forex na żywo
(demo), to dlaczego W20 nie?
Jak chcesz na żywo podglądać kwotowania z GPW, to otwórz sobie rachunek maklerski w jakimś biurze (najlepiej darmowy) i po kłopocie.
Na foreksie widzisz takie kwotowania, jakie pokazuje Ci broker. U każdego brokera kwotowania mogą być inne w danej chwili (i zazwyczaj są inne). Na GPW wszyscy widzą prawdziwe zlecenia i transakcje.
Poza tym na platformie MT4 w BossaFX (real) widzisz wykres kontraktów FW20 w czasie rzeczywistym i możesz nimi handlować na GPW z platformy MT4 (musisz mieć włączony NOL3, no i mieć aktywny rachunek maklerski na handel derywatami).
Przyznam że ja też nie do końca rozumiem to pytanie jak również jakiej alternatywy chce Pan poszukiwać? Od 16 lat oferujemy jedne z bardziej cenionych przez inwestorów usługi dostępu do GPW, na FX jesteśmy trochę krócej. Jeśli chodzi Panu o kupowanie / sprzedawanie akcji poprzez MT4 to takich ofert na rynku obecnie nie ma. A nawet jeśli by były to i tak wymagałyby posiadania odrębnego rachunku papierów wartościowych. Tak jest w przypadku handlu kontraktami Futures FW20 w platformie BOSSAFX. Mimo że platforma jest wspólna, to te instrumenty muszą być ewidencjonowane na odrębnym rachunku - w tym przypadku derywatów. Takie jest prawo i żaden broker nie jest w stanie tego zmienić.Fx_boy pisze:Ja właśnie tak doczytałem ale chciałem się upewnić. Zatem trzeba szukać alternatywy gdzie indziej?. Z 2-iej strony skoro można podglądać forex na żywo
(demo), to dlaczego W20 nie?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Zapewne źle sformułowałem pytanie - sorki, ale o to mi właśnie chodziło ( na demo nie ma FW 20) z tym, że poznając forex mogłem poćwiczyć kilka m-cy na demo i obecnie jestem raczkującym traderemadapi pisze:Poza tym na platformie MT4 w BossaFX (real) widzisz wykres kontraktów FW20 w czasie rzeczywistym i możesz nimi handlować na GPW z platformy MT4 (musisz mieć włączony NOL3, no i mieć aktywny rachunek maklerski na handel derywatami).

Dodano po 2 minutach:
Nie o to mi chodziło, źle wytłumaczyłems_zadora pisze:Jeśli chodzi Panu o kupowanie / sprzedawanie akcji poprzez MT4 to takich ofert na rynku obecnie nie ma.

Dziękuję i pozdrawiam.
Platformy demo na GPW rzeczywiście nie mamy bo jest to dość złożony projekt - proszę pamiętać że nie jesteśmy operatorem systemu giełdowego, w odróżnieniu od forexu. Oczywiście nie oznacza to że nie można próbować stworzyć jakiejś "protezy" symulującej transakcje giełdowe, ale na chwilę obecną takiego narzędzia brak.Fx_boy pisze:Teraz chciałbym poznać kontrakty ( W20) i mieć możliwość poćwiczyć jak na foreksie ( rysować, kreślić itd) ale bez potrzeby zakładania konta real ( docelowo oczywiście będzie). Tę właśnie różnicę chciałem pokazać, że na foreksie można poćwiczyć a na kontraktach nie - demo.
Co do samego "kreślenia" na wykresach kontraktów, jak Pan to ujął, to jest to możliwe u nas w BOSSAFX po otwarciu rachunku rzeczywistego, natomiast jest to rachunek prowadzony całkowicie bezpłatnie. Jeśli mimo to nie chce Pan otwierać konta, można próbować kreślić na przykład w ISPAGu.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ