BOSSAFX
Re: BOSSAFX
Witam.
Swego czasu miałem konto w BossaFx. Wielkość ruchów i skala na franku naprawdę mnie zaskoczyła. Współczuje tym którzy musza dopłacać. 4 cyfrowa suma( razy x) którą trzeba teoretycznie znaleźć na już to dla większości pewnie tragedia( dla mnie tez by była).
Przeglądam forum od czasu do czasu i spójrzcie na ostatnie strony kłócicie się osobami co założyły konta po 15 stycznia. Zawsze tak było i jak widać jest na tym forum że po takich wydarzeniach następuje wysyp kont które sieją zamęt.
Parę stron dyskusji " o niczym" i najważniejsze się rozmywa. Polski Broker coś co z założenia miało być najwygodniejsze i najbezpieczniejsze stało się całkowicie przeciwnym. Polski broker zamiast "najlepszego" stał sie najgorszym bo będzie ścigał swoich klientów. Nie pójdzie wzorem zagranicznych i nie umorzy debetów bo od Polaków ma największe szanse uzyskania kasy.
Swego czasu miałem konto w BossaFx. Wielkość ruchów i skala na franku naprawdę mnie zaskoczyła. Współczuje tym którzy musza dopłacać. 4 cyfrowa suma( razy x) którą trzeba teoretycznie znaleźć na już to dla większości pewnie tragedia( dla mnie tez by była).
Przeglądam forum od czasu do czasu i spójrzcie na ostatnie strony kłócicie się osobami co założyły konta po 15 stycznia. Zawsze tak było i jak widać jest na tym forum że po takich wydarzeniach następuje wysyp kont które sieją zamęt.
Parę stron dyskusji " o niczym" i najważniejsze się rozmywa. Polski Broker coś co z założenia miało być najwygodniejsze i najbezpieczniejsze stało się całkowicie przeciwnym. Polski broker zamiast "najlepszego" stał sie najgorszym bo będzie ścigał swoich klientów. Nie pójdzie wzorem zagranicznych i nie umorzy debetów bo od Polaków ma największe szanse uzyskania kasy.
-
- Pasjonat
a dokładnie , polski broker powinien ścigać wyłącznie cudzoziemców---he heLuke23 pisze:Witam.

Ja swego czasu wybrałem Aliora, ale rozważałem BOŚ. Wybór padł na Aliora, bo ECN miał być lepszy, a do tego miałem już tam konto, więc Tradera założyłem w kilka minut (żadnych papierów nie podpisywałem). Argument dlaczego broker oparty na banku miałem tylko jeden: gwarancja BFG. Jeśli polski, bankowy broker padnie (mało realne, bo żaden jeszcze komercyjny bank w PL nie padł), to BFG wypłaci Wam szybko i sprawnie to, co mieliście na koncie. Odbiór w dowolnej placówce PKO BP (patrz: upadek SKOK i wypłaty BFG). Gdy natomiast padnie broker... bliżej nieokreślona spółka gdzieś tam na końcu świata... z wypłatą może być mały problem. Szczególnie dla przeciętnego Kowalskiego bez zaplecza prawników i znajomości międzynarodowego prawa. Do tego kłopot z PIT-em, podatkami i regulacje prawne odnośnie transferów zagranicznych mogą powodować, iż lepiej będzie zapomnieć o stracie (jak w przypadku Amber Gold i niektórych lokat) niż robić szum, że zgarnęli pieniądze i znikli.
Czy na pewno jest tak jak piszesz? Zazwyczaj jest tak, że dom maklerski należy do banku ale to osobna spółka akcyjna np. w przypadku BOŚ to Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska SA ul. Marszałkowska 78/80 , 00-517 WARSZAWA, a bank to BOŚ S.A., Żelazna 32, 00-832 Warszawa.
W przypadku polskich domów maklerskich działają gwarancje wynikające z dyrektyw UE, czyli 100% do 3 000 EUR i w 90% do 22 000 EUR. Tak jest na pewno w TMS czy HFT, które są po prostu polskimi domami maklerskimi. Teraz pytanie brzmi czy tak samo jest, gdy spółka jest powiązana z bankiem? Ja pewności nie mam...
Tak jest też u wszystkich brokerów zarejestrowanych na terenie UE czy to na Łotwie czy w Hiszpanii.
Oczywiście, jeśli ktoś zakłada konto w takim nieregulowanym FxSalt z Wysp Dziewiczych to podejmuje ryzyko utraty całości kapitału, co właśnie pokazuje nam życie...
W przypadku polskich domów maklerskich działają gwarancje wynikające z dyrektyw UE, czyli 100% do 3 000 EUR i w 90% do 22 000 EUR. Tak jest na pewno w TMS czy HFT, które są po prostu polskimi domami maklerskimi. Teraz pytanie brzmi czy tak samo jest, gdy spółka jest powiązana z bankiem? Ja pewności nie mam...
Tak jest też u wszystkich brokerów zarejestrowanych na terenie UE czy to na Łotwie czy w Hiszpanii.
Oczywiście, jeśli ktoś zakłada konto w takim nieregulowanym FxSalt z Wysp Dziewiczych to podejmuje ryzyko utraty całości kapitału, co właśnie pokazuje nam życie...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
raposo pisze:Czy na pewno jest tak jak piszesz? Zazwyczaj jest tak, że dom maklerski należy do banku ale to osobna spółka akcyjna np. w przypadku BOŚ to Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska SA ul. Marszałkowska 78/80 , 00-517 WARSZAWA, a bank to BOŚ S.A., Żelazna 32, 00-832 Warszawa.
tak, tak - teoria a praktyka to dwie różne rzeczy zanim dostaniesz kasę to trochę minie to raz , z dwa nie tyle ile oczekujesz na pewno
powiedz to co napisałeś klientom biura maklerskiego WGI

http://www.skarbiec.biz/domy-maklerskie/warszawska.htm
np:
Buszujący w uchwałach
Od prawie roku osoby poszkodowane w wyniku upadłości WGI Domu Maklerskiego bezskutecznie oczekują na rekompensaty z Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych. Rekompensaty te, w maksymalnej wysokości 15-19 tys. EUR, teoretycznie chronią każdą osobę, która zainwestowała oszczędności w domu maklerskim, ale nie może ich wypłacić z uwagi na ogłoszenie upadłości domu maklerskiego, albo stwierdzenie przez Komisję Nadzoru Finansowego, że, że dom maklerski nie jest w stanie, z powodów ściśle związanych z sytuacją finansową, wykonać ciążących na nim zobowiązań wynikających z roszczeń inwestorów. Rekompensaty działają w sposób zbliżony do ubezpieczenia - wszystkie domy maklerskie wpłacają określone składki do systemu rekompensat, którym zarządza Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych. W razie zaistnienia zdarzeń określonych w ustawie o obrocie instrumentami finansowymi Depozyt wypłaca inwestorom rekompensaty kalkulowane wg wartości środków pieniężnych oraz utraconych maklerskich instrumentów finansowych. Dokładniej rzecz biorąc nie tyle "wypłaca", co wypłacić powinien, albowiem system jak dotąd nigdy jeszcze nie zadziałał w praktyce (co jest o tyle interesujące, że w celach marketingowych istnieniem tego rodzaju obowiązkowego ubezpieczenia chwalą się prawie wszystkie domy maklerskie w Polsce).
itd, itd..... wiem, wiem - dobrze że chociaż cząstkę po kilku latach odzyskali więc powinni się cieszyć
http://www.wgiwierzyciele.pl/?pid=news_lista&strona=0
-
- Stały bywalec
Tu się jednak mylisz, bo banki komercyjne owszem padały (podobnie z resztą jak spółdzielcze):wiad pisze: (mało realne, bo żaden jeszcze komercyjny bank w PL nie padł),
https://www.bfg.pl/dotychczasowe-doswiadczenia
Fakt natomiast że ostatnie bankructwo banku komercyjnego (Bank Staropolski) było dawno (2001).
raposo: Zanim cokolwiek założyłem/wpłaciłem do Aliora zadałem BM podstawowe pytanie: jak będzie chroniony mój kapitał na ich koncie. Odpowiedziano mi, że gwarancje daje BFG. Oznacza to gwarancję do kwoty 100.000 euro. Bazuję zatem na tym, co podał sam Alior.
Dodam, iż konta są powiązane, tzn. jest ten sam system transakcyjny, przelewy natychmiastowe, możliwość autoryzacji przelewami itd. Celowo to zrobione lub nie, ale wydaje się, iż BM Aliora to odrębna komórka chociaż w pełni zintegrowana z bankiem jako takim.
Osobiście nigdy bym nie wszedł w gwarancje brokera na Łotwie. Chodzi o potencjalną egzekucję.
Zerknij tutaj: https://kantor.aliorbank.pl/info/dlaczego-warto
Klient jest zainteresowany wymianą walut w kantorze, a na samym dole tej strony jednym tchem Alior wymienia Tradera, wrzucając FX do jednego worka z kantorem czy autodealingiem (także fizyczny zakup waluty). Potem już wystarczy przejść na stronę Tradera, tam się natykasz na same plusy i... wpadłeś. Zatem otwarte pozostaje pytanie czy to celowe działanie czy czysty przypadek.
Tak, wiedziałem, iż zdarzył się upadek banku komercyjnego w - dość dalekiej - przeszłości. Natomiast są to pojedyncze przypadki i dziś bank mający kłopoty raczej zostanie wchłonięty przez inny, czyli sprzedany niż ogłosi upadłość. Oczywiście nie mówię o SKOK-ach czy spółdzielczych (choć i te bywają przejmowane).
Dodam, iż konta są powiązane, tzn. jest ten sam system transakcyjny, przelewy natychmiastowe, możliwość autoryzacji przelewami itd. Celowo to zrobione lub nie, ale wydaje się, iż BM Aliora to odrębna komórka chociaż w pełni zintegrowana z bankiem jako takim.
Osobiście nigdy bym nie wszedł w gwarancje brokera na Łotwie. Chodzi o potencjalną egzekucję.
Klient jest zainteresowany wymianą walut w kantorze, a na samym dole tej strony jednym tchem Alior wymienia Tradera, wrzucając FX do jednego worka z kantorem czy autodealingiem (także fizyczny zakup waluty). Potem już wystarczy przejść na stronę Tradera, tam się natykasz na same plusy i... wpadłeś. Zatem otwarte pozostaje pytanie czy to celowe działanie czy czysty przypadek.
Tak, wiedziałem, iż zdarzył się upadek banku komercyjnego w - dość dalekiej - przeszłości. Natomiast są to pojedyncze przypadki i dziś bank mający kłopoty raczej zostanie wchłonięty przez inny, czyli sprzedany niż ogłosi upadłość. Oczywiście nie mówię o SKOK-ach czy spółdzielczych (choć i te bywają przejmowane).
-
- Pasjonat
Panowie , przypominam, że jest to wątek o Bossa a Kolega jedzie z Aliorem.Temat Aliora jest w watku Aliorawiad pisze:raposo: Zanim cokolwiek założyłem/wpłaciłem do Aliora zadałem BM podstawowe pytanie: jak będzie chroniony mój kapitał na ich koncie. Odpowiedziano mi, że gwarancje daje BFG. Oznacza to gwarancję do kwoty 100.000 euro. Bazuję zatem na tym, co podał sam Alior.

-
- Bywalec
Miałem konto do akcji i kontraktów GPW w BOSSA i na tym zakoncze z nimi wspolprace. Wole miec ochrone przed ujemnym stanem konta u brokera cypryjskiego niz niespodzianke na minus pol miliona u naszego polskiego....
Oto jak bossa unika odpowiedzi na niewygodne pytania.
Skierowana do prezesa zarządu (p. Olszewskiego) prośba o odpowiedź:
Skierowana do prezesa zarządu (p. Olszewskiego) prośba o odpowiedź:
Bełkot z-cy dyr. (p. Kłopockiej) jako odpowiedź:Szanowny Panie,
jako klienta Bossa niepokoi mnie nieodpowiednia jakość obsługi. Dziś byłem osobiście w placówce na Marszałkowskiej. Pracownicy Bossa nie ułatwili mi załatwienia sprawy. Pani na recepcji nie przyjęła ode mnie korespondencji skierowanej do Zarządu. Podejrzewając brak odpowiedniej troski o zachowanie poufności i prywatności zmuszony byłem wziąć dokument z lady recepcyjnej w obawie, że mógłby dostać się on w niepowołane ręce.
Odszedłem z poczuciem braku zaufania do DM BOŚ S.A. Nie wierzę, że przedstawiciele jakich spotkałem są wystarczająco kompetentni, aby powierzać im oszczędności i poprawną realizację zleceń, zwłaszcza, że powierzane środki są znaczne.
Widzę też, że sprawy innych klientów nie są rozwiązywane w sposób, jaki mógłbym uznać za poważny. Oczekiwałbym, że będą przebiegały szybko, klienci traktowani równo w najwyższym standardzie, błędy naprawiane natychmiast, dostarczane wyjaśnienia obszerne i pełne. Przykładu dostarczył ostatnio XTB, który szybko i otwarcie opisał sposób rozwiązania problemu rzekomych debetów ich klientów po 15 stycznia. Jakie jest stanowisko DM BOŚ S.A. w tej sprawie w stosunku do swoich klientów? Negatywnym przykładem nieułatwiania najszybszego przebiegu sprawy jest wmawianie dzisiaj przez dyr. Wydziału Wsparcia i Obsługi Klienta DM BOŚ S.A., że do złożenia pisma w imieniu innej osoby potrzebne jest notarialnie poświadczone pełnomocnictwo.
Podano mi, że w DM BOŚ nie ma księgi skarg, czy zażaleń i żeby je kierować mailowo, co niniejszym czynię. Liczę na odpowiedź.
Pozdrawiam
Dziękujemy za przekazane zastrzeżenia i uprzejmie informujemy, iż Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska SA. (dalej DM BOŚ SA) dokłada należytych starań podczas świadczenia usług na rzecz Klientów, a także umożliwia Klientowi złożenie reklamacji w sposób nietworzący zbędnych barier.
Po przeprowadzeniu czynności wyjaśniających uprzejmie informujemy, iż czynności podejmowane w dniu 3 lutego 2015 r. przez pracowników DM BOŚ SA w siedzibie DM BOŚ SA były dokonane zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i wewnętrznymi procedurami. DM BOŚ SA jest zobowiązany do dokonania właściwej weryfikacji Klienta lub jego pełnomocnika, a w szczególności zakresu umocowania pełnomocnika. Powyższe działania miały i każdorazowo mają na celu zapobieżenie ujawnienia danych stanowiących tajemnicę zawodową osobie nieupoważnionej.
Z przedłożonego przez Pana pisma wynikało, iż dotyczyło świadczenia usług na rynku OTC, do których to czynności ma zastosowanie Regulaminem świadczenia usług wykonywania zleceń przez Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska SA. w obrocie instrumentami finansowymi oraz prowadzenia rachunków i rejestrów związanych z tym obrotem – rynek OTC(dalej Regulamin. Regulamin określa między innymi wymagania formalne dla pełnomocnictw udzielonych przez Klientów. Przedłożone przez Pana pełnomocnictwo nie spełniało wymagań formalnych określonych w Regulaminie, co zostało wskazane przez Dyrektora Wydziału Wsparcia i Obsługi Klienta. W związku z powyższym, pracownicy DM BOŚ SA powzięli uzasadnione wątpliwości, co do możliwości udzielenia Panu jakichkolwiek informacji na temat osoby, w imieniu której była składana skarga.
Mając na względzie powyższe, DM BOŚ SA pragnie jeszcze raz zapewnić, iż dokłada należytej staranności w celu zachowania w poufności informacji stanowiących tajemnicę zawodową, a informacje dotyczące Klientów udziela jedynie w trybie określonym przepisami prawa, zgodnie z właściwym Regulaminem. W tym przypadku niestety wymogi formalne nie zostały dochowane.
Z poważaniem,
Zca Dyrektora Wydziału Nadzoru Wewnętrznego
Niezależnie od postępowania reklamacyjnego, Klientowi w każdym czasie przysługuje prawo do wystąpienia z powództwem do właściwego sądu.