BossaFX - III edycja konkursu

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.
ODPOWIEDZ

Czy weźmiesz udział w konkursie Bossa?

tak - wiem,że wygram..widze te wywiady ze mną..flesze
22
25%
tak - wierze,że wygram..
4
5%
tak - wiem,że nie wygram (konkurs jest ustawiony)
4
5%
tak - będę grał spokojnie po swojemu
14
16%
tak - tylko dla ksiązki
7
8%
nie - wierze,że mam szansę wygrać
1
1%
nie - wiem,że nie wygram
6
7%
nie - nie mam na depo
16
18%
nie - nie bo i tak zostane dostawca płynności
13
15%

Liczba głosów: 87

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Re: BossaFX - III edycja konkursu

Post autor: andy11 »

mariusz911 pisze:Tajemniczy Filip, jest niezłym podgrzewaniem konkursu, zapewne o to chodziło żeby wszyscy zrozumieli że najlepsze wyniki robi się bez stop losów :)

do tego brak money management, gra na USD/PLN gdzie spread od 1 lota = 300 zł i sukces .... market makera murowany :)

dziś jak narazie ma -50% depo w stosunku do wczoraj
1) poniekad masz racje.. (aczkolwiek ten brok bardzo czesto wycina S/L i wrzuca klientow do DD)

2) owszem spread 30pipek dlatego ta para nie dla wszystkich jest... (brok na wejsciu jest zarobiony cirka 10% do wkladu a jeszcze i tak bedzie cie probowal wyrabac...)
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
mariusz911
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: mariusz911 »

jakby wszędzie było 30 pips to pół biedy ale u innego polskiego (wroga publicznego :) ) jest np. ok 10 pips + prowizja czyli od 1 lota = 119 zł to jest znaczna różnica

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

mariusz911 pisze:jakby wszędzie było 30 pips to pół biedy ale u innego polskiego (wroga publicznego :) ) jest np. ok 10 pips + prowizja czyli od 1 lota = 119 zł to jest znaczna różnica
tak jak napisales za 1 lota 300zl a depo na 1lota 3100zl czyli zarabiaja od depo 10% cirka na wstepie a pozniej grasz z brokiem i albo go ograsz albo on ciebie..

jesli chodzi o tego drugiego to 119 zl to mniej niz 300zl...

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: s_zadora »

mariusz911 pisze:Tajemniczy Filip, jest niezłym podgrzewaniem konkursu, zapewne o to chodziło żeby wszyscy zrozumieli że najlepsze wyniki robi się bez stop losów
Proszę się nie rozpędzać, bo zabraknie paliwa do dalszego snucia Panów ulubionych tez, takich jak ta:
andy11 pisze:aczkolwiek ten brok bardzo czesto wycina S/L
Mówiąc poważnie, to o tym, w jaki sposób handluje p. Filip można samodzielnie posłuchać tu, w 2 filmach z jego wypowiedziami:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp
My naprawdę nie układaliśmy mu trading planu i nie mamy wpływu na to co robi... A że nie jest to zgodne z Panów wyobrażeniami o skutecznym handlu to trudno, chyba nikt nie powiedział że istnieje tylko jedna metoda.

Interpretacje oczywiście każdy będzie miał swoją, ale w wywiadach z p. Filipem pada wprost, że nieprawdą jest to:
mariusz911 pisze:do tego brak money management
i każdy przeciętnie doświadczony trader zrozumie na podstawie tych filmów jak ta polityka zarządzania pieniędzmi działa. Choć fakt, że jest specyficzna.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Post autor: Ink. »

A ja tam uważnie przesłuchałem wywiad z Filipem i nie widzialem tam nic dziwnego w jego sposobie gry, jest po prostu inny niz ogolne zasady przyjete na tym forum :)
a dlatego ma aż taką stope zwrotu? ponieważ nie gra swoimi pieniążkami, ot cała filozofia :)

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:A ja tam uważnie przesłuchałem wywiad z Filipem i nie widzialem tam nic dziwnego w jego sposobie gry, jest po prostu inny niz ogolne zasady przyjete na tym forum
Również nie powiem aby strategię p. Filipa można było nazwać "dziwną" - w takiej sytuacji pewnie o każdej strategii ktoś handlujący inaczej mógłby powiedzieć to samo. Ale w naturalny sposób budzi ona kontrowersje - na przykład stosowanie Stop Out zamiast Stop Loss... Przy odpowiednim zarządzaniu pieniędzmi, po chwili zastanowienia okazuje się że SO może być dokładnie tym czym jest SL. Ale wielu osobom SO naturalnie kojarzy się z końcem inwestowania (a przynajmniej z jakąś przerwą po stracie kapitału).
Ink. pisze:a dlatego ma aż taką stope zwrotu? ponieważ nie gra swoimi pieniążkami, ot cała filozofia
Z tym się zupełnie nie zgodzę. Pan Filip zatrzymuje zyski z naszego portfela w całości dla siebie. Zatem przy obecnej stopie zwrotu ok. 1200%, w pewnym uproszczeniu można powiedzieć że w tym portfelu jest obecnie 10,000 PLN należących do DM BOŚ oraz 120,000 PLN należących do p. Filipa. Każdy kto kiedykolwiek zarobił nawet mniejsze pieniądze wie, że zyski w pewnym momencie po zamknięciu pozycji stają się "nasze" i ich strata boli tak samo jak kapitał wpłacony pierwotnie. Dowodem tego jest zresztą szereg zjawisk psychologicznych, które często trudno jest kontrolować takich jak chęć odegrania straty za wszelką cenę itp. wynikające właśnie z tzw. efektu kotwiczenia.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

s_zadora pisze: Proszę się nie rozpędzać, bo zabraknie paliwa do dalszego snucia Panów ulubionych tez, takich jak ta:
andy11 pisze:aczkolwiek ten brok bardzo czesto wycina S/L
Pan zawsze na czarne bedzie mowic biale...

-- Dodano: pt 26-10-2012, 11:28 --
Ink. pisze:A ja tam uważnie przesłuchałem wywiad z Filipem i nie widzialem tam nic dziwnego w jego sposobie gry, jest po prostu inny niz ogolne zasady przyjete na tym forum :)
a dlatego ma aż taką stope zwrotu? ponieważ nie gra swoimi pieniążkami, ot cała filozofia :)
Pan Filip gra na usd/pln a tam jest bardzo duza zmiennosc , jest to bardzo dobra para do zarabiania $$$ ale tez bardzo niebiezpeczna ( wielu tam poleglo) , para skorelowana z eur/usd , jesli ktos umie grac na eur/usd i rozumie ta pare oraz potrafi polaczyc AF z AT to nie powinien miec problemow na usd/pln i moze sie na tej parze wyrwac z biedy...

co do S/L na usd/pln to ciezko :
jaka wielkosc ustawic 100-200-300 czy wiecej czy mniej...? jest b duza zmiennosc czesto widac te szpile w dol czy w gore i gracz ustawiajacy S//L zlego moze wyleciec a cena pojdzie w odwrotna strone i wystarczy ze tak pare nie trafi i ma dosc... dlatego wielu gra bez S/L tak jak Pan Filip oraz wielu graczy gra bez S/L poaby brok nie mogl ich wyciac ( wie ze gracz ma zlecenie LL badz SS i nic wiecej nie moze zrobic - a gdy gracz ma S/L to brok widzi jego zlecenie i jego S/L )

Pan Filip ma okreslona kwote na depo , zalozmy ze 10tys , gra za 30% czyli 1 lotem zalozmy ze trafil na ruch 4 grosze i zamknal pozycje to juz ma 14tys (10+zysk) i teraz zalozmy ze zagral tak samo i ma 18tys zl i teraz zalozmy ze widzi ruch mocny na eur/usd i zajmuje pozycje za 6tys zl a pozostale 12 tys piramiduje odpowiednio co daje potezna dawke zyskow na zamknieciu pozycji...

taktyka ktora stosuje Pan Filip jest stara jak swiat a zarazem prosta ale to ale bardzo skuteczna i przynosaca Panu Filipowi godziwe zyski a przeciez chodzi o zarabianie kasiorki a nie pisanie doktoratow na temat mechanizmow rynku FOREX...

ja osobiscie gram na usd/pln i powiem szczerze ze parka daje duzo radosci...

pko24
Gaduła
Gaduła

Post autor: pko24 »

prośba o weryfikację:
Dobrze zrozumiałem wypowiedź Filipa, że piramiduje, aż do 100% depo? Czyli nie gra za 30% ale za 100% depo na jednym instrumencie.
A moment w którym rozpoczyna piramidowanie? gdy już "zarobi" na "spread", czyli ma zysk, który poświęca na "koszt" spreadu od nowej pozycji?

Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Post autor: Jarpen »

Czy nr subkonta konkursowego jest identyczny z tym ktory byl rok temu ?
Success lies on the far side of failure

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Jarpen pisze:Czy nr subkonta konkursowego jest identyczny z tym ktory byl rok temu ?
To zależy, ale może się tak zdarzyć.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

ODPOWIEDZ