ekhmmm, ależ dawno mnie tu nie było

Umrzeć nie umarłem, nie miałem powodów większych do pisania bo nic się nie zmieniło.
Wrzuciłem parę trejdów po rożnych dziennikach i zalano mnie pytaniami, więc zamiast pisać po 100kroć to samo każdemu, wole tu się uzewnętrzniać.
Moje bataliony prowadziły długą i zaciętą kampanie. Zdobyły pierwsze obozy przeciwnika, z nadzieją patrzymy na przyszłość.
Testy na demo przyniosły rezultaty, systematycznie powiększało się konto, więc czas testy przenieść na real.
Zmieniłem sposób gry i usunąłem z planu Z/L pozostawiając samo S/D.
(chociaż czasem na wskazówki Z/L nieco zwracam uwagę
Moje trady są często długo wyczekiwane, tak jak dzisiejszy. Gram z oczekujących i mógłbym zamieszczać gdzie wchodzę, ale z racji tego iż patrze co cena wyrabia, przed dojściem do poziomu, oceniam i potrafię kilka razy dziennie zmienić zdanie, czy w danym miejscu zlecenie ustawić czy skasować-Tak samo z TP (więc z tymi wejsciami live będzie róznie).
Dla eksperymentu będę podawał jedynie, co planuje danego dnia, ale to nie będzie oznaczać, że do realizacji zlecenia doszło, bo być może uznam że poziom dla mnie nie jest atrakcyjny na ten moment.
Co biorę pod uwage?
-Świeżość poziomu
-Atrakcyjność poziomu
-Co cena robi gdy już odpalę zlecenie (ma to ogromne znaczenie do przestawienia SL na BE)
-Ewentualny profit, ale jeżeli rynek nie osiągnie w ciągu dnia TP, zbieram satysfakcjonujący zysk, no chyba że czuje w kościach dłuższy rajd, to dam cenie porpacować.
Moje podejście do rynku jest czysto statystyczne.
Wejścia mają być jak najlepsze, minimalny satysfakcjonujący zysk to zebrać kasę na ewentualny S/L
Saldo początkowe to 300zł
na chwile obecną gram 0,01 lota, ale planuje co 200 pips podnieść o 0,01+
Aktualny stan to 361,41
co daje nam 198 pips zysku w przeciągu miesiąca. Powoli będę ciułał, byle systematycznie.
Cel dziennika....
Odświeżenie tematu S/D i zbieranie materiałów do nauki w jednym miejscu... Materiały może zamieszczać tu każdy. Linki zewnętrzne/ pdfy jak i własne doświadczenia-obserwacje.
Materiały przydadzą się gościom dziennika, również i mi, bo mam jeszcze braki w tej dziedzinie, ale na tyle małe że dają zarobić.
Moim celem bardziej, jest uświadomienie każdemu początkującemu, że przygodę z forexem należy zacząć od teorii popytu i podaży, a nie od steku bzdur jakie ładuje sie do głowy o rożnych systemach.
Na początek wyuczcie się rodzajów baz
http://joker55511.blogspot.ie/2010/11/l ... emand.html
Dzisiejszy dzień....
2x wejścia w kabla +1 i +90
Pierwsze zlecenie zapowiadało się dobrze, ale brakowało sił.
Drugie wejście miód malinka, czekałem na ten poziom kilka dni. rodzaj poziomu DBR
Jeśli ktoś ma chęć i ochotę zapraszam do wspólnego wyszukiwania poziomów S/D.
Wpisy mogą być nie regularne, ponieważ wciąż pracuje

i jak już pisałem cierpliwie czekam na poziomy.
Czasem na poziom czekam kilka dni.
Gram kabla i edka-bo lubie

Inne pary obserwuje by wyczuć rytm, być może kiedyś też pojawią się na nich zlecenia.
Jedyne co jeszcze zastrzegam... Jeśli się złapie, że prowadzenie dziennika wymusza u mnie wejścia (byle coś pokazać) z miejsca go zawieszam jak ostatnim razem i wracam do prywatnego prowadzenia jurnala. Wymuszone wejścia rujnują psychikę i wprowadzają błędne dane do testów. Myślę że każdy to rozumie.
Teraz do konkretów... na co poluje....
Edek... Poluje na Lke.... ale jeżeli cena pójdzie UP to w zaznaczonym miejscu rozejrzę się za krótką pozycja. Idealnie by było gdyby wpierw poszli po moją Lke potem do extremów, wtedy poziom 13220 nie będzie już tak atrakcyjny na moje oko.
Kabel?
Czekam na jakieś czyste poziomy.... Być może zejdą w dół i ruszą ku extrimum... 1,5700 tam będę oczekiwał Ski.
Z technicznego punktu widzenia, ani kabel ani edek nie rozpoczęli swingować w dól na D1. Mamy dość trudne miejsca dla tych par... więc przydało by się coś extra dla umocnienia dolara.... Może syria?
Zdestabilizuje swój region i to konkretnie. Zacznie się inwestowanie w złoto, ropa pójdzie góre, jeden i drugi surowiec przekłada się znacząco na $... Szczerze mówiąc, to nie ma lepszego okresu na wojnę, dla niektórych majorsów niż włąsnie obecny, idealna powodo-przykrywka na dłuższe trady

Generalnie ekonomia jest nie istotna na forexie, ja wszelkie dane ekonomiczne zwyczajnie zlewam, rynek zawsze robi to co ma w planie.... mi tylko chodzi o fakt, że popyt albo podaż musi wygrać na extremach w któraś stronę, a bez przykrywki tego się nie robi-czyt dane.
Dobra wystarczy pisania, trzeba iśc spać
Zapraszam do dzielenia się wiedzą-pipsów nie braknie

Pzdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.