BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Thorez pisze:Nie no... bardzo ładnie się bawili wczoraj i przez ostatnie trzy dni, nie wiem o czym mówisz (patrz obrazek) :D
Chodzilo mi tylko o wczorajszy dzien. Po pracy zaznacze na screenie o co mi chodzilo. To co zaznaczyles bylo ok. Zalapalem sie na 90% tego ruchu :)
Nauczyłem się że są dwa podstawowe kroki w osiąganiu sukcesów:
Troche sie oczytalem o psychologi, wiem o czy piszesz i calkowicie sie zgadzam. Dzieki
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Sorry, że się wtrącam, ale niestety te świece 4h na eurusd tylko wyglądają na fajne i na długie.

Zasięg w ciągu 3 dni to łącznie 70p i nieco ponad 30 dziennie. Dziś jedynie jest szał na 60p.
I tu jest problem. Co z tego, że są FBO, skoro nie ma sensownego BO? Tutaj dobrym przykładem jest nzdusd z wczoraj (wykres 1H niedaleko północy).
Pod koniec dnia było spektakularne FBO na 10p, po czym spektakularne wybicie na 30p totalnie i powrót do wyjściowych pozycji.

Akcje są, ale reakcje słabe.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Chodzilo mi tylko o wczorajszy dzien. Po pracy zaznacze na screenie o co mi chodzilo. To co zaznaczyles bylo ok. Zalapalem sie na 90% tego ruchu
Czyli wczoraj cena była be, bo za szybko latali, albo za mało w jedną stronę - to nie jest koncert życzeń!
Nie można stawiać warunków wykresowi, można jedynie go słuchać.
Konsolidacja NIGDY nie występuje na kilku TF'ach jednocześnie, a nienaturalnie wielkie świece bardzo rzadko.
Troche sie oczytalem o psychologi, wiem o czy piszesz i calkowicie sie zgadzam. Dzieki
Ja to wiem z własnego doświadczenia, a przy własnym doświadczeniu najlepsze książki chowają się pod stół :D
Sorry, że się wtrącam, ale niestety te świece 4h na eurusd tylko wyglądają na fajne i na długie.

Zasięg w ciągu 3 dni to łącznie 70p i nieco ponad 30 dziennie. Dziś jedynie jest szał na 60p.
I tu jest problem. Co z tego, że są FBO, skoro nie ma sensownego BO? Tutaj dobrym przykładem jest nzdusd z wczoraj (wykres 1H niedaleko północy).
Pod koniec dnia było spektakularne FBO na 10p, po czym spektakularne wybicie na 30p totalnie i powrót do wyjściowych pozycji.

Akcje są, ale reakcje słabe.
Jeszcze raz: to nie jest koncert życzeń! Jeżeli 70p w 3 dni to dla ciebie za mało, to przeżuć się na W1 albo M1, gwarantuję większy zasięg. Poza tym 70p to bardzo wiele przy dużym locie, a 200p to nie wiele przy mikro-locie.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Panowie, jakie wskaźniki tak ładnie rysują Wam linie ZL? szukam w sieci czegoś podobnego ale z marnym skutkiem :roll: nazwy indyków mile widziane - będę wdzięczny :d

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Thorez pisze: Czyli wczoraj cena była be, bo za szybko latali, albo za mało w jedną stronę - to nie jest koncert życzeń!
Nie można stawiać warunków wykresowi, można jedynie go słuchać.
No właśnie jak cena porusza się ładnie to nie ma problemu a jak jest be to tracę. Najgorsze są kilkudniowe konsolidacje. Wiem że po BO prawdopodobieństwo kontynuacji ruchu jest po mojej stronie ale jakoś to nie wystarcza bo jest też sporo strat. Zaznaczyłem na wykresie miejsce gdzie cena robi BO a zaraz po tym polecieli do góry. Przypadek że tego nie grałem.
Konsolidacja NIGDY nie występuje na kilku TF'ach jednocześnie, a nienaturalnie wielkie świece bardzo rzadko.
Znowu jakiś kod :) Może jutro na spokojnie zrozumie co chciałeś przez to powiedziec.
czerwinek pisze:Niebieskie prostokąty to H4 a X to FBO a V to BO :)
Jak leci Czerwinek?
freakout pisze:Panowie, jakie wskaźniki tak ładnie rysują Wam linie ZL? szukam w sieci czegoś podobnego ale z marnym skutkiem :roll: nazwy indyków mile widziane - będę wdzięczny :d
Ja zaznaczam ręcznie, Czerwinek też a Thorez to pewnie tylko na potrzeby screenu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Wszystko rozchodzi się o jedne proste pytanie... Kiedy wejść....
Jest BO... no i co z tego? ale kiedy wejść? Jest FBO? no ale kiedy wejść.... Ile to razy rynek robił te sygnał i walił w bambuko? więc rozpaczony lud pyta.... kiedy wejść....
Masz Thorez racje, że cena nie chodzi w obu kierunkach jednocześnie, ale bardzo często pójdzie w jedną stronę i zaraz zmienia zdanie. Mnie tylko przed zmyłkami ratują odpowiednie miejsca, ale i też zdarza się wtopa.
Generalnie można tak się pytać i pytać.... i tak długo jak ktoś nie pokaże jak wchodzi krok po kroku nikt tego nie zrozumie...
Mi już tego tłumaczyć nie trzeba, bo opracowałem swój sposób na to, ale nowi zawsze będą mieli z tym problem, bo nigdzie tak na prawdę nie ma rozpisanego momentu wejścia (a przynajmniej ja nie widziałem).....
Jest wszędzie wszystko pięknie opisane poza pociągnięciem za cyngiel. Ot cała tajemnica tematu.
Raczej to nie jest kod.
To co na w1 jest konsolidacją na h1 jest świecami momentum itp itd Zwykła fraktalność nic więcej.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

No właśnie jak cena porusza się ładnie to nie ma problemu a jak jest be to tracę. Najgorsze są kilkudniowe konsolidacje. Wiem że po BO prawdopodobieństwo kontynuacji ruchu jest po mojej stronie ale jakoś to nie wystarcza bo jest też sporo strat. Zaznaczyłem na wykresie miejsce gdzie cena robi BO a zaraz po tym polecieli do góry. Przypadek że tego nie grałem.
Nie stawiaj warunków wykresowi, nie narzucaj mu że na TF'ie który wybrałeś codziennie ma być tak samo, albo bardzo podobnie, bo tak nie będzie i prosta obserwacja od razu to wyklucza. Trik polega na dostosowaniu się do wykresu, a nie na odwrót.
BO i FBO to nie jest sygnał do wejścia, to metoda na słuchanie wykresu. Od Ciebie zależy JAK zareagujesz na to co zobaczysz, nie zostawiaj tego wykresowi.
Ja zaznaczam ręcznie, Czerwinek też a Thorez to pewnie tylko na potrzeby screenu.
Dokładnie :D
Wszystko rozchodzi się o jedne proste pytanie... Kiedy wejść....
A gdzie chciałbyś wejść? Nie wiem jak Ty, ale ja chcę wejść na dolnym ekstremum zielonej świecy, która jest moim celem.
Jest BO... no i co z tego? ale kiedy wejść? Jest FBO? no ale kiedy wejść.... Ile to razy rynek robił te sygnał i walił w bambuko? więc rozpaczony lud pyta.... kiedy wejść....
Jeżeli już podjąłeś decyzję o wejściu, nie myśl że to Twoje święte prawo mieć teraz rację, rynek zawsze ma rację, przygotuj się na wszystko. Zasiadając przed wykres jednego jestem najbardziej pewny - nie wiem co się stanie zraz po wejściu!
Masz Thorez racje, że cena nie chodzi w obu kierunkach jednocześnie, ale bardzo często pójdzie w jedną stronę i zaraz zmienia zdanie.
Mów co chcesz, ja i tak wiem że cena dopełni swój ATR :D
Generalnie można tak się pytać i pytać.... i tak długo jak ktoś nie pokaże jak wchodzi krok po kroku nikt tego nie zrozumie...
Bo się trzeba pytać nie innych a siebie.
Jest wszędzie wszystko pięknie opisane poza pociągnięciem za cyngiel. Ot cała tajemnica tematu.
To akurat jest mało ważne. Stopa położyć gdzie pytanie to :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Damfry pisze:Wszystko rozchodzi się o jedne proste pytanie... Kiedy wejść....
Ok, mamy kierunek, mamy cel. Moim zdaniem pytanie brzmi: czy mamy racje? Kiedyś się spieszyłem żeby wyciągnąc jak najwięcej. Teraz wole przeczekac nawet pół ruchu ale miec większą pewnośc że cena leci w kierunku BO.
Jak ktoś Ci wskaże drogę to pójdzie szybciej. A popisac z kimś kto wie o co chodzi nie zaszkodzi.
Gdyby to było takie łatwe to nie miało by sensu.
Raczej to nie jest kod.
To co na w1 jest konsolidacją na h1 jest świecami momentum itp itd Zwykła fraktalność nic więcej.
Konsolidacje są potrzebne tak samo jak trendy, gdyby ich nie było, było by prościutko. Chyba trzeba byc przygotowanym na nie w każdym momencie i ciąc straty jak coś.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Mów co chcesz, ja i tak wiem że cena dopełni swój ATR :D
A wiesz może dlaczego tak się dzieje?

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

A wiesz może dlaczego tak się dzieje?
Dlaczego rynek się porusza? Nie wiem :D Ale wiem że się porusza i to mi wystarczy.
Od miejsca gdzie cena jest teraz, do miejsca gdzie będzie za miesiąc będzie mnóstwo świec H1 i ładny zasięg na kilkaset pipsów. Jeżeli będzie mniejszy, to znaczy że impreza przeniosła się na mniejsze TF'y :D

ODPOWIEDZ