Basketmat - bardzo subiektywnie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

basketmat pisze:Nie wiem czy wiecie, ale mózg ma takie właściwości, że dostrzega to, co mu w danej chwili jest potrzebne, albo na czym jest skupiony. Na przykład jeżeli urodziłoby ci się dziecko, to wszędzie byś widział wózki, bo po prostu byś zwracał na to uwagę. Mam nadzieję, że sami dojdziecie do odpowiednich wniosków :wink:
Widzisz,tylko są pewne rzeczy,na które to tak ładnie nie działa.Tutaj nikt nie mówi że nie dasz sobie rady na forexie,po prostu prawdopodobnie przez początkowy okres będziesz miał problemy,i nawet jak będziesz dostrzegał pewne zależności,to napotkasz na wiele innych problemów,i wmawianie sobie"wygram,jesem w tych 5% " czy inne tego typu,nie sądze a żeby coś zmieniły.
Myślisz,że jak młody student bardzo chce zostać chirurgiem,to te"właściwości,które są w mózgu" pozwolą mu na nawet jakieś mniejsze zabiegi? Być moze będzie pare takich przypadków,ale jedni zobaczą że odstrzasza ich krew,inny nie bedzie potrafił rozciąć skóry,i wszystko to wymaga pewnego czasu,"zaklimatyzowania się".

Również czytałem o tej sile,którą mamy w sobie,i też w to wierzę,ale po tych 5 miesiącach,rozumiem że to nie jest bieg na 100 m,kilka rzeczy zrozumieć a potem to już tylko wierzyć się uda i mamy graala.Ja z miesiąca na miesiąc napotykam kolejne problemy,kolejne niespodzianki.

Wiara w sukces to jedno,ale świadomość że po drodze będziemy napotykali na różne przeszkody to inna sprawa.

To tylko moja opinia,a jak będzie u Ciebie,przekonamy się za parę miesięcy.

@Ink
Ale tu nikt nikomu nic nie wmawia,co najwyżej przestrzega.Przed tym co moze Cie spotkać.
Nikt nie mówi "nie wsiadaj do samochodu,bo czeka Cie śmierć",raczej mają t una myśli"nie szalej w zimie,bo nawierzchnia moze być zdradliwa,i nie wiadomo co się wydarzy.

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Na przykład jeżeli urodziłoby ci się dziecko, to wszędzie byś widział wózki, bo po prostu byś zwracał na to uwagę. Mam nadzieję, że sami dojdziecie do odpowiednich wniosków
Lekko mi tutaj zalatuje NLP
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Songo89K pisze: @Ink
Ale tu nikt nikomu nic nie wmawia,co najwyżej przestrzega.Przed tym co moze Cie spotkać.
Nikt nie mówi "nie wsiadaj do samochodu,bo czeka Cie śmierć",raczej mają t una myśli"nie szalej w zimie,bo nawierzchnia moze być zdradliwa,i nie wiadomo co się wydarzy.
Własnie o to mi chodziło, Nie szalej w zimie = graj rozsądnym MM i takie rady są wręcz na wagę złota, a moja wypowiedz odnosi sie do osob ktore "mówią po co grasz na real teraz? i tak to stracisz" a na tym forum jest ich całe mnóstwo a takie słowa mają się nijak to rad czy przestrzegania

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Ink...ale mi chodzi o to że prędkość to tylko jedna możliwość,zawsze może dojść awaria samochodu,felerne miejsce-lód na drodze,aż w końcu inny kierowca.
Oczywiście MM,chroni Cię przed tym,ale to jak z poduszkami,nie zawsze CIe uratują. Być może należysz do tej części co z psychiką aż takich problemów nie maja,jak chodzi o trejdowanie,ja początkowo tak myślałem,zaczynało się robić kolorowo,aż nagle wiadro zimnej wody...
Widzisz,też początkowo byłem zdania 1%-to można grać i grać nawet 100zł,lekcja była krótka,bo już 2 razy trzymając się 1-2% traciłem tyle jednego dnia.Mowa o overtradingu,początkowo wydawało się mi że mnei to nie dotyczy,a teraz nie wiem jak z tego "bagna" wyjść.

Podsumowanie,bo już nie ma co zaśmiecać Basketowi journala:
ile zabezpieczeń byś nie stosował,prawdopodobnie pojawi się coś nowego,o czym początkujący nie wiedział,albo wydawało mu się że sobie z tym poradzi i może się to różnie skończyć.
Jak wielu,domyślałem się że to jest ciężkie,ale nie sądziłem że aż takie problemy można mieć z psychiką.Być może moim błędem jest gra na małych interwałach,bo sygnałów jest za dużo,
Trzymam kciuki i życzę wsystkiego dobrego.Będę zaglądał jak Ci idzie:)

PS.żeby nie było,że tylko straszę.Być może problemem w moim przypadku był interwał,łapanie się wielu trejdów,stawianie zbyt ciasnego stopa,innym razem zbyt dużego,itd. - ale mimo wszystko chciałem przedstawić co może Cię czekać,choć może i takie lekcje są dobre na początku tradingu? kto wie :)

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

basketmat pisze:Bo ja prawdę mówiąc nie oczekuję, żeby ktoś mnie tutaj motywował, ale wymagam tego, żeby wypowiadający powstrzymywali się od demotywowania, że tak to nazwę. :wink:
Ot Polska, ktoś nieco bardziej doświadczony się wypowie i już socjalista/żyd/mason etc. Jeśli teraz dajesz się demotywować, to znaczy, że z fx nie dasz sobie rady. Jeśli spływa to po Tobie jak po kaczce, to ok, może Ci się uda, ale to i tak niewiele. Jak sam mówisz, trzeba myśleć... Chwalić Cię nie będą, a krytykować również nie. Po prostu zostało tu powiedziane wiele prawdy opartej o statystyki, a te nigdy nie kłamią. Skoro komuś się udało, to każdemu może się udać, owszem. I tym trzeba się kierować. Ale pamiętajmy, że to forum to nie kółko wzajemnej adoracji.

Ale po co się produkować? Teraz i tak wiesz swoje, a z czasem i tak przyznasz rację, albo jakimś cudem okaże się, że należysz do tych legendarnych 5%? Szansa 1:20 to też szansa.

Pozdr.
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

VinciPro pisze:
Ale po co się produkować? Teraz i tak wiesz swoje, a z czasem i tak przyznasz rację, albo jakimś cudem okaże się, że należysz do tych legendarnych 5%? Szansa 1:20 to też szansa.

Pozdr.
Najciekawsze jest to że będąc w tych 5% można zarobić miliony więc jak ktoś da mi wybór 3 zlo w lotka i masz 1:26000000 szansy na wygranie miliona czy wpłacanie co parę miesięcy 500 zl z szansą 1:20 na bycie milionerem wchodzę w ciemno :)

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:
VinciPro pisze:

Pozdr.
Najciekawsze jest to że będąc w tych 5% można zarobić miliony więc jak ktoś da mi wybór 3 zlo w lotka i masz 1:26000000 szansy na wygranie miliona czy wpłacanie co parę miesięcy 500 zl z szansą 1:20 na bycie milionerem wchodzę w ciemno :)
Tu bardziej miałem na myśli to, że 95% początkujących traci, a te 5% ma szczęście (oczywiście przy założeniu, że 100% to początkujący na tym samym poziomie).

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Ja:
Vinci chyba lubisz martwić się czyimś portfelem? Jak dla mnie to dziwne, chyba że jesteś socjalistą, to wszysko jasne.
Vinci:
Ot Polska, ktoś nieco bardziej doświadczony się wypowie i już socjalista/żyd/mason etc.
Vinci nie bądź śmieszny, krytykujesz kogoś za bezpodstawną krytykę, a sam rzucasz słowa na wiatr. A jeśli swoją przygodę z forexem opierasz na przekonaniu, że liczy się szczęście, to powodzenia życzę. Zresztą nie wiem kim jesteś, ale próbujesz się kreować na autorytet. Po twoich wypowiedziach można wywnioskować jedynie tyle, że za bardzo się emocjonujesz i uważasz, że jeśli ty coś przeżyłeś, albo przeżywasz, to cały świat musi być taki sam. Zdejmij klapki.

@Seneszal : Nie jestem ekspertem od NLP i nigdy nie słyszałem o tego typu rzeczach w tym kontekście. Przeczytałem to albo w "Myśl i bogać się" Napoleona Hilla, albo w "Inteligencji Emocjonalnej" Daniela Golemana. :wink:
Pozdrawiam

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Widzę, że z czytaniem ze zrozumieniem też miałeś problemy... Czy napisałem że chodzi o szczęście? Nie kreuje się na autorytet, jeszcze tego by brakowało, zwyczajnie mówię o swoich doświadczeniach, a te i tak są wielokrotnie uboższe od doświadczeń innych, doświadczonych traderów.

Nie pisałem, że jeśli ja coś przeżyłem to i Ty to przeżyjesz, tylko wymieniłem kilka rzeczy które prędzej czy później czekają każdego i przeczytasz o tym wszędzie.

No ale ja już się nie odzywam, bo zdania nikt nie zmieni i tak każdy ma swoje przekonania.

pzdr.

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Widzę, że z czytaniem ze zrozumieniem też miałeś problemy... Czy napisałem że chodzi o szczęście? ..."
Tu bardziej miałem na myśli to, że 95% początkujących traci, a te 5% ma szczęście (oczywiście przy założeniu, że 100% to początkujący na tym samym poziomie).
Albo jestem głupi i nie potrafię zrozumieć tego zdania, albo mam rację. :wink:

Nie kreuje się na autorytet, ...
Ot Polska, ktoś nieco bardziej doświadczony się wypowie ...

Dlaczego na początku każdy traci? Bo tak.
Nie pisałem, że jeśli ja coś przeżyłem to i Ty to przeżyjesz, tylko wymieniłem kilka rzeczy które prędzej czy później czekają każdego i przeczytasz o tym wszędzie.

Sam sobie zaprzeczasz.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ