Banki

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy pracowałeś, pracujesz w banku?

tak
23
15%
nie
130
85%

Liczba głosów: 153

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

reptile pisze:Fajnie się czyta takie artykuły Laughing
http://wiadomosci.onet.pl/1975193,441,z ... ,item.html
Przedstawiciele banku zapowiedzieli jedynie, że podjęli wszelkie możliwe działania na drodze cywilnej i prawnej, aby odzyskać skradzione pieniądze.
Jaka kradziez??? Ja tu widze darowizne!!!
Czy kazdy kto wyplaca kase ze swojego rachunku i nie mozna sie z nim od razu skontaktowac to zlodziej???

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Owszem. Jeżeli dostajesz nie swoje pieniądze i je wypłacasz je to jesteś złodziejem.

Dodam od siebie, że najbardziej denerwującą rzeczą w pracy dealera u mnie w banku były dyspozycje wypłaty środków z tzw. rachunków technicznych. W czasie ostatniej wojny o depozyty zaczęły powstawać takie bezpłatne rachunki, które oferowano firmom mającym konta w innych bankach na zasadzie: zakładasz u nas lokatę przy lepszym oprocentowaniu, nic nie robisz, nie płacisz za rachunek, w dniu zapadalności przelewamy pieniądze z powrotem do twojego banku. Oczywiście nikt nie pozyskiwał taką drogą bardzo małych depozytów tylko takie, o które warto było walczyć (często stawki indywidualnie ustalane z dyrektorem departamentu, powyżej normalnych ofert), czyli z reguły od pół miliona do nawet kilkudziesięciu. Kiedy zapadała taka lokata, dealer przyjmował dyspozycję przelewu środków na jakiśtam rachunek i było to strasznie wkurwiające, bo klienci naprawdę potrafili się mylić w numerach, sam miałem taką sytuację (ale na szczęście okazało się, że w ogóle nie ma takiego rachunku i środki nie wyszły). Nie za fajnie byłoby być tym pracownikiem, który przelał komuś takie 10 mln USD i pieniądze się ulotniły :wink: .

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

David Icke - Czym są pieniądze ?
* Nie lubie Davida bo gada o jakichś tam reptilo coś tam :lol: ale o Bankach całkiem dobrze mu wykład wyszedł (mi się podoba). :lol:

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Noob pisze:Owszem. Jeżeli dostajesz nie swoje pieniądze i je wypłacasz je to jesteś złodziejem.
Poniekąd prawo tak mówi, ale kwestia jest mocno dyskusyjna. W tym szczególnym przypadku dostajesz nieswoje pieniądze, ale są to pieniądze banku, który je poprostu sobie wymyślił, że pokusze się o taki skrót myślowy, co w moim przekonaniu jest conajmniej tak samo etycznie naganne jak kradzież.
Noob pisze:Dodam od siebie, że najbardziej denerwującą rzeczą w pracy dealera u mnie w banku były dyspozycje wypłaty środków z tzw. rachunków technicznych. W czasie ostatniej wojny o depozyty zaczęły powstawać takie bezpłatne rachunki, które oferowano firmom mającym konta w innych bankach na zasadzie: zakładasz u nas lokatę przy lepszym oprocentowaniu, nic nie robisz, nie płacisz za rachunek, w dniu zapadalności przelewamy pieniądze z powrotem do twojego banku. Oczywiście nikt nie pozyskiwał taką drogą bardzo małych depozytów tylko takie, o które warto było walczyć (często stawki indywidualnie ustalane z dyrektorem departamentu, powyżej normalnych ofert), czyli z reguły od pół miliona do nawet kilkudziesięciu. Kiedy zapadała taka lokata, dealer przyjmował dyspozycję przelewu środków na jakiśtam rachunek i było to strasznie wkurwiające, bo klienci naprawdę potrafili się mylić w numerach, sam miałem taką sytuację (ale na szczęście okazało się, że w ogóle nie ma takiego rachunku i środki nie wyszły). Nie za fajnie byłoby być tym pracownikiem, który przelał komuś takie 10 mln USD i pieniądze się ulotniły :wink: .
Popraw mnie jeśli się mylę ale w polskim systemie bankowym nie można wysłać pieniędzy na niewłaściwe konto, ze względu na sumę kontrolną zawartą w numerze rachunku.

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Noob pisze:Owszem. Jeżeli dostajesz nie swoje pieniądze i je wypłacasz je to jesteś złodziejem.
matka pisze:Poniekąd prawo tak mówi
co to za ciekawe przepisy, co robia z nas rabusiow???
matka pisze:ale kwestia jest mocno dyskusyjna
o!!! to cos dla mnie :)
zapodajcie jakies paragrafy?
chcialbym to zbadac...
... w sumie to niebezpieczne sa rachunki bankowe.... kazdy moze zostac rabusiem....

matka pisze:ale są to pieniądze banku, który je poprostu sobie wymyślił
jesli je sobie wymyslil, wyczarowal, albo w inny sposob wykreowal...
... to moze znalazlby sie jakis paragraf, ktory nakazalby banksterom placic podatek od wyczarowanej kapuchy???
... no bo jesli czaruja kase, ktora maja do dyspozycji i wyczarowana kasa sluzy im do produkcji innej kasy, to w momencie finalizowania czarow powinien powstawac obowiazek podatkowy...

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Banki sprzyjają małym

Transfery zagraniczne .. czy orientujecie się jak wyliczyć dokładnie czas odbioru pieniedzy w transferze elektronicznym.
Np wysyłam pieniądze z banku A za granicę w PLN z zamiarem przewalutowania ich na EUR na konto EURO w banku B za granicą?

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Nic nie wiem o sumie kontrolnej i nie mam pojęcia o mechanizmach realizacji przelewów, ale zdarzyło mi się przelać pieniądze na niewłaściwe konto :). Oczywiście nie mówię tutaj o jakichś wielkich kwotach.

Ja nie piszę nic o przepisach, bo nie mam ochoty sprawdzać jak to jest regulowane, itd. Wszystko jedno - jeżeli dostałbym na rachunek pieniądze, które ewidentnie mi się nie należą - przelewem od Polsatu, Tesco czy jako uznanie rachunku od mojego banku, to bym ich nie wypłacił. Nie widzę żadnej różnicy między tym a znalezieniem portfela z pieniędzmi, który ktoś zgubił. Jasne, że ktoś może uważać, że wzięcie tych pieniędzy to nie kradzież, dla mnie tak.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Noob pisze:Nic nie wiem o sumie kontrolnej i nie mam pojęcia o mechanizmach realizacji przelewów, ale zdarzyło mi się przelać pieniądze na niewłaściwe konto :). Oczywiście nie mówię tutaj o jakichś wielkich kwotach.
Z tego co wiem, dwie pierwsze cyfry numeru rachunku to wypadkowa reszty. Jesli to prawda, to przelanie pieniedzy na niewlasciwy rachunek - blad polegajacy na pomyleniu ktorejs z cyfr przy wypelnianiu danych przelewu - jest pratycznie niemozliwe.
Noob pisze:Ja nie piszę nic o przepisach, bo nie mam ochoty sprawdzać jak to jest regulowane, itd. Wszystko jedno - jeżeli dostałbym na rachunek pieniądze, które ewidentnie mi się nie należą - przelewem od Polsatu, Tesco czy jako uznanie rachunku od mojego banku, to bym ich nie wypłacił. Nie widzę żadnej różnicy między tym a znalezieniem portfela z pieniędzmi, który ktoś zgubił. Jasne, że ktoś może uważać, że wzięcie tych pieniędzy to nie kradzież, dla mnie tak.
Osobiscie nie mialbym skrupolow i gdyby ktoras ze wspomnianych przez Ciebie, jakze zacnych skad inad organizacji ;) lub jeszcze lepiej moj bank, blednie przelal na moj rachunek kase, raczej by jej nie odzyskal. Jest kolosalna roznica pomiedzy oddaniem znalezionego portfela, co kilka razy mi sie juz zdazylo, a wykorzystaniem slabosci organizacji, ktorej celem statutowym jest zgarniecie jak najwiekszej kasy, bez wzgledu na etyke/moralnosc/czasem obowiazujace przepisy, najlepiej od jednostek, ktore nie beda w stanie stawic oporu.

Noob, skoro wszedles juz na tamat etyki, pozwol, ze zwroce Ci uwage, ze kradziez, to przestepswto. O jego zaistnieniu decyduje sad. Nazwanie zlodziejem kogos, kto takiego wyroku nie ma rowniez jest przestepstwem.

ODPOWIEDZ